2013. május 23., csütörtök

Váncza projekt paleosítva, avagy a szilveszter-sütemény átalakulása mandulás "linzerré"

Már az elejétől kezdve követem Mónika blogját, amin megkísérli - nagyon eredményesen - az összes receptet elkészíteni Váncza József süteményes könyvéből.


Én eddig csak szemezgettem a receptekkel, de a hétvégére végül döntésre jutottam. Megpróbálok kísérletet tenni a szilveszter-sütemény paleosítására. Imádom a linzer jellegű süteményeket, így emellett döntöttem első körben. 

Akkor lássuk, hogyan sikerült: 


Nem mondom, hogy olyan szép lett mint az eredeti, és sok hasonlóság nincs küllemre köztük, de ízre valami mennyei volt. Tényleg visszaadja a linzer érzést...:) 

Hozzávalók: 

12,5 dkg darált mandula, 7,5 dkg xilit, 5 dkg kókuszzsír, 1 tojás, 1 rúd vanília kikapart magja, cukormentes lekvár töltéshez, 1 ek. kakaópor

Elkészítés:

A kókuszzsírt felolvasztjuk, majd a többi hozzávalókkal jól összekeverjük, majd félbe vesszük a tésztát és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. Tepsire egy 20 ft-osnak megfelelő méretű adagokat halmozunk - egymástól messze, mert nőni fognak - majd forró sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.

Egy kakaós és egy sima lapot tapasztunk össze lekvárral. Nekem ebből a mennyiséből 15 db lett. Kb. tenyér méretűre nőttek meg...:)

Tapasztalat: Ha valaki a paleo verziót választja, akkor az én receptemben szereplő kókuszzsír mennyiségét csökkentse, kb. 2-3 dkg-ra, mert akkor nem fog ennyire szétfolyni a "linzer". Várjuk meg amíg kihül és utána szedjük fel a papírról - vagy szilikon lapról a sütiket. 




2013. május 20., hétfő

Svéd mandulatorta kókusztejjel készítve - paleo

Már régóta motoszkált a fejemben, hogy ezt a mennyei tortát hogyan lehetne paleosítani, hiszen igazából nem sok mindenen kell ahhoz változtatni, hogy beilleszthető legyen a diétába. A tejszínt kókusztejre cseréltem, a cukrot xilitre, a vajat ghire - bár a vaj is megtűrt, így kis mennyiségben nyugodtan fogyasztható.

Szerintem ez ismét egy jól sikerült torta lett. Aki kétszintesre szeretné, az csinálja dupla adagból...:)


Hozzávalók:

Tésztához: 2 db tojásfehérje, 12 dkg darált mandula, 1 ek. xilit, fél citrom héja
Krémhez: 10 dkg vaj/ghi, 2 tojás sárgája, fél dl kókusztej, 1 ek. xilit, fél citrom héja, és egy kk. citrom lé
Díszítéshez: pirított mandula szeletek, étcsoki reszelék, 1 db mandula lereszelve


Elkészítés:

A tésztához a fehérjéket a xilittel keményre verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a mandulával és belereszeljük a citrom héjat. Sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük. 20 cm-es tortaformát használjunk hozzá, mert nem lesz magas tészta.

A krémhez a tojásokat a kókusztejjel jól kikeverjük, majd rövid idő alatt - amíg elkezd sűrüsödni összefözzűk. Majd levesszük a tűzről és a vajat/ghit belerakjuk és addig keverjük, amíg egynemű nem lesz a krém. Ha kihül belereszeljük a citromhéját és belekeverjük a citrom levet. 


Megkenjük a krémmel a torta tetejét, majd díszítjük pirított mandula szeletekkel, reszelt csokival és reszelt mandulával.


Lehet duplázni is az adagot, és akkor vagy magasabb tortát kapunk, vagy két rétegűt is készítehetünk belőle. Ez a mennyiség négy főre pont elegendő volt, és még egy kis szelet maradt is, mert mér a fiúk sem bírtak vele a vacsora után...:)


2013. május 18., szombat

Paleo tészta - spenótos csirkemellel

Ma nagyon vágytam valami tésztára, így gondoltam egy nagyot és elkészítettem az első paleo tésztámat. Bár nem lesz egy szépségdíjas étel, de nekem nagyon ízlett. Olyan mintha durumtésztát fogyasztanál. 

Az alap az volt, hogy a Patrícia spnótot evett csirkemellel, így gondoltam, akkor már egy kosszal nagyobb adagot készítek, és magamnak is ehhez igazítom az ebédet. 

A tészta sem igényel sok pepecselést, így többször fogom készíteni, mert már nagyon vágytam arra, hogy különböző szószokat egyek, de egyenlőre nem volt mivel. Hát most már van...:)

Én gesztenye és lenmaglisztből készítettem a tésztát, és mindkét liszt a hagyományos liszt tulajdonságaival rendelkezik, így tökéletes alapanyagok voltak.


Hozzávalók:

Tésztához: 1 tojás, 3 dkg gesztenyeliszt, 6 dkg lenmagliszt - és egy kevés a nyújtáshoz, kevés só
Spenótos csirkéhez: 15 dkg csirkemell, 2 nagy marék spenót, só, bors, fokhagyma, kevés kókusztej


Elkészítés:

A tojást a sóval alaposan kikeverjük, a liszteket hozzáadjuk. A mennyiségek csak körülbeliek, mivel a tojás méretétől sok minden függ. Jól összedolgozzuk a liszteket a tojással, majd lenmaglisztes deszkán kinyújtjuk és kedvünknek megfelelő formákra szeljük. Forró olajos vízben kifőzzük. 

A csirkemellet felkockázzuk, majd sózzuk, borsozzuk,és kevés kókuszzsíron megsütjük. A spenótot kevés főzővízzel megfőzzük, majd leszűrjük. Sózzuk, borsozzuk, kevés fokhagymát adunk hozzá, majd annyi kókusztejet adunk hozzá, hogy könnyű legyen turmixolni. Botmixerrel prüésítjük, majd a csirkemellel összekeverjük. 



2013. május 17., péntek

Paleo kenyér

Egyszer már próbálkoztam ezzel a kenyér recepttel, és a kísérlet csúfos vereséggel végződött. Az eredeti receptben leírtakat követtem, viszont nem tepsiben sütöttem, vékonyra, hanem egy kisebb formában, ahol jóval magasabb lett, és nekem eszméletlenül vízes. Mivel az összetevők tetszettek benne, így gondoltam megpróbálkozom még egyszer, jóval kevesebb vízzel és kicsit más mennyiségekkel. 

Én Barbinál találtam rá erre a kenyérre, az eredeti recept pedig Elmira blogjából származik. 


Hozzávalók:

4 dkg szezámliszt, 2 dkg mandulaliszt, 3 dkg kókuszliszt, 3 tojás, 1/2 dl víz, só, 1 kk. szódabikarbóna, tetejére: szezámmag, lenmag.



Elkészítés:

A liszteket összevegyítem, hozzáadom a három tojást, alaposan kikeverem, majd mehet hozzá a víz, szódabikarbóna és a só. A tetejét megszórom a magokkal. 
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm. 
Én egy kb 15 cm hosszú sütőedényben készítettem, így olyan bolti barnakenyér kinézete lett, szerintem elég jól sikerült. Az edénybe sütőpapírt tettem, és a végén egészben ki tudtam emelni papírostól.
Legközelebb talán a manudlát lenmagra cserélem, talán még finomabb lesz tőle...:)

Ezt az ételt egyébként a Select Food által útjára indított mozgalom jegyében is készítettem, ugyanis tegnap megkaptam a stafétát Édeskonyhától, és szerintem ez a recept minden szabálynak megfelel. A stafétát pedig szeretném továbbadni, egy nagyon kedves blogtársamnak Barbinak.



2013. május 13., hétfő

Almás-mákos muffin - Paleo

Ismét édes, és ismét vacsorára készült. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem alkalmas nasinak, ebéd utáni desszertnek, vagy a vendégek fogadásához. Nálunk tökéletes vacsi volt, és kettő főre számítva még reggelire is marad belőle. 


Igazán szaftos finomság lesz belőle, aki szereti a mákot, annak erősen javaslom kipróbálásra...:)



Hozzávalók:

15 dkg darált mák, 3 db közepes nagyságú alma, 1 citrom leve, és héja, 2 ek. folyákony édesítő, 2 tojás, 1 kk. szódabikarbóna


Elkészítés: 

Az almát lereszeljük, majd a többi hozzávalóval alaposan kikeverjük, és muffin formákba töltjük őket. Én mindig telerakom a formákat, és nem csak 3/4-ig. Ennél a muffinnál szerintem különösen fontos, mert nem nő meg túlságosan. 
Sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük. 
Díszítéshez én étcsokoládét olvasztottam a tetejükre...:)


Ma megérkezett a paleo csomagom, lenmagliszttel, szezámliszttel, gesztenyeliszttel, és kókuszkrémmel, szóval jönnek az újabb finomságok...:)

2013. május 8., szerda

Aszalt barackos-csokis mandulakeksz - paleo

A recept alapötlete Pocak Pannától származik, minimális változtatásokkal. Szerintem valami mennyei. Még másnap is tökéletes állagú volt, és elég nagy adag készült belőle. Ajánlom akár reggelire, akár ebéd utáni desszertnek, vacsira, nasinak, vagy vendégváráshoz. Nincs vele sok munka, és az eredmény pedig egy finom, omlós keksz.


Hozzávalók: 

10 dkg darált mandula, 5 dkg darált törökmogyoró, 8 dkg kókuszolaj, 5 dkg kókuszreszelék, 8 dkg xilit, 2 tojás, 5 dkg étcsoki, 1 marék aszaltbarack, 1 rúd vanília kikapart magja


Elkészítés: 

A darált mogyorót, mandulát, kókuszt és xilitet összekeverjük az apróra vágott csokival és aszalt barackkal. Majd mehet bele a vanília magja, a megolvasztott kókuszzsír, a tojások és masszát egy rövid időre hűtőbe rakjuk, hogy jobban össze álljon. Addig 180 fokra előmelegítjük a sütőt, majd ha kivettük a masszát akkor kanálnyi adagokat helyezünk sütőpapíros tepsire. Kissé lenyomkodjuk őket, majd kb. 15 perc alatt készre sütjük. Amikor kivettük a sütőből, várjunk vele, hogy kihüljön, és csak azután helyezzük át tányérra őket.


2013. május 7., kedd

Paleo pizza

Többen kérdeztétek, miért álltam neki a paleo diétának. Először is azt szeretném leszögezni, hogy igaz madnem minden alapelvét követem a diétának, így hagyományos lisztek, glutén és a cukor szinte teljesen kiiktatásra került jelenleg az ételeinkből, de egy dologra képtelen vagyok. A tejtermékeket képtelen lennék száműzni...:) Így napi egy deci tej a kávéhoz, és a sajtok, és minimális mennyiségben a tejföl nálam továbbra is a mindennapjaimhoz tartozik. Visszatérve viszont ahhoz, hogy miért is kezdtem el. Az oka egyszerű, fél éve született egy Angyal a családunkba, és sajnos hiába fogadtam meg, hogy már pedig én aztán nem fogok sokat enni a terhesség alatt, odafigyelek meg minden. Ez nem jött össze. Amit igazából nem bánok, de most itt az ideje, hogy végre a még megmaradt kilók is leolvadjanak. Így csökkenteni kellett a káros anyag bevitelt, ami leginkább a rossz szénhidrátokat jelentette nálam, és a csokoládé bármekkora mennyiségű elfogyasztását. 
Ez a diéta pedig eddig bevált. Főleg azért, mert teret enged a kísérletezgetéseknek...:) Imádom, hogy annyi új ízt kóstolhatunk, és nem utolsó sorban igencsak megnőtt a zöldségfogyasztásunk az elmúlt három hétben...:)


A recept nagyon egyszerű, és azt kell mondjam, nálam simán felveszi a versenyt a hagyományos lisztes-élesztős pizzával.
Rengeteg verzió kering az interneten, én is több helyen is körbenéztem, aztán végül ez lett az én verzióm.




Hozzávalók:

Tésztához: 12 dkg mandulaliszt, 5 dkg szezámliszt, 2 tojás, 2 ek. extra szűz olívaolaj, 1 kk. só, 1 tk. szódabikarbóna, 1 tk. bazsalikom, 1 tk. oregano
Paradicsomszósz: 1 paradicsom, fél fej hagyma, bazsalikom, oregano, só, bors
Feltét: 1 marék bacon szalonna, 15 dkg trappista sajt, 4-5 szem koktélparadicsom




Elkészítés:

A tészta hozzávalóit jól kikeverjük, majd egy negyed órát pihentetjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük közben. Majd a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsiben öntjük, és elegyengetjük kanál segítségével a kívánt formára - kissé folyós lesz a massza, nem áll össze úgy,mint a hagyományos, de ez nem baj. A tésztát 15 perc alatt készre sütjük.
A paradicsomszószhoz a hozzávalókat aprítóban összedolgozzuk, majd a kész tésztát megkenjük vele. Ezt követően ráhelyezzük a feltétet a pizzára, és visszatoljuk további 5 percre, majd maximumra hajtjuk a hőfokot, és megpirítjuk a sajtot. 
Ha kész, mér szelhetjük is...:)

2013. május 5., vasárnap

Paleo csokoládé aszalt barackkal

Már régóta kinéztem magamnak Pocak Pannánál a paleo csoki kockákat, és egyre csak vonzott és vonzott a kipróbálása. Hát mondhatni, nem okozott csalódást. Ez maga a csoda. Ahogy beveszed a szádba és a szó szoros értelmében elolvad benne. Hmmm...:) Hát igen, ki kell próbálni. Az aranyló aszalt barack szemek pedig csak felteszik a pontot az i-re.


Hozzávalók:

5 dkg kókuszolaj, 5 dkg kakaópor, 5 dkg méz, 1 kk. vanília aroma



Elkészítés:

Az olajat és a mézet felolvasztjuk, majd a kakaóporral és a vaníliával jó alaposan kikeverjük, és egy sütőpapírral bélelt formába helyezzük a masszát. A tetejére aszalt barackot, vagy más, kedvünkre való finomságot kockázunk. Ha kihült már vághatjuk is, és kóstolgathatjuk kedvünkre...:)

2013. május 2., csütörtök

Quinoa sok zöldséggel és grillezett sertéskarajjal

Még sosem hallottam korábba erről a növényről, egészen addig mg a testvéremnek nem ajánlotta egy munkatársa aki paleozik. Gondoltam utána járok, és erre a facebookon a Gasztroblogok csoportban éppen ez volt a napi hozzávaló, amivel finomabbnál finomabb ételek kerültek fel. Én nem írok róla most bővebben, ha érdekel Benneteket , akkor nézzétek meg Makkánál, mert ő szépen leírja mire is jó ez az álgabona, amit úgy is hívnak, hogy az inkák aranya...:)

Gluténmentes.

Én az Aldiban találtam a napokban, és gondoltam egy próbát megér. Édes és sós ételeket is könnyen készíthettek vele, én először egy zöldséges verziót készítettem. Azt javaslom, hogy ha 2-3 főre főzitek akkor elegendő belőle kb. 200 grammot felhasználni. Nagyon laktató, és nagy mennyiség lesz belőle. 

Elkészítése egyébként nagyon egyszerű. Ugyanolyan elven működik mint a tarhonya, annyi különbséggel, hogy a főzés előtt a quinoát át kell mosni. Majd kétszeres vízmennyiséggel kb. 15 perc aalatt elkészül. 


Hozzávalók:

20 dkg bio quinoa, 2 szál sárgarépa, 3 szál újhagyma, 4-5 db koktélparadicsom, kókuszzsír, 6 szelet karaj, só, bors, fokhagyma 


Elkészítés:

A quinoát átmossuk, majd egy magas falú teflonban picit megpirtjuk kevés kókuszzsíron- vagy sertészsír is tökéletes- majd kétszeres vízmennyiséggel felengedjük és tető alatt 15 perc alatt készre főzzük. Közben zsírt melegítünk egy másik teflonban a karajt kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk, és a zsíron mindkét oldalát megpirítjuk. Ha elég vízes a hús, akkor enged annyi vizet magából, hogy nem kell alá többet rakni, de ha nem így van, egy minimális vízzel felengedjük és fedő alatt kb. 10 perc alatt készre sütjük, majd átrakjuk egy grill serpenyőbe és szárazon két perc alatt lepirítjuk. 
A zöldségek közül a répát meghámozzuk, apróra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, a paradicsomot pedig nyolcba vágjuk, és kevés zsíron kb. 2-3 percig pároljuk. Ha mindennel elkészültünk akkor a zöldségeket a quinoához keverjük és tálalhatunk is. 

Akik húst nem esznek, azoknak is tökéletes főétel lesz a zöldséges quinoa...:)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...