2011. november 19., szombat

Kicsi a zsemle de finom

Ma vendégeket vártunk estére, és úgy döntöttünk, hogy hidegtálat készítünk, amihez kerestük a megfelelő  pékárut. Ugye a kenyér adott volt, mivel nagyon gyorsan elkészül és nem lehet benne csalódni. Azonban nagyon szerettem volna valami finom és egyszerűen elkészíthető zsemlécskét, olyat ami egészséges, tökéletes szendvicsekhez, vagy akár húsokhoz is, és nincsen benne egy deka élesztő sem.

Ez a recept szerintem pont ilyen, bio teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel készül, és ahogy már írtam nincsen benne élesztő, ami táplálhatná a bennünk élő élesztőgombákat.
Persze ami legalább ilyen fontos, hogy nagyon finom, és tényleg percek alatt elkészül. 

Ez lesz az új kedvencem, és még az is lehet, hogy rá fogok szokni a reggelizésre, mert akkora adagokat is lehet belőle készíteni, amiket két-három harapásra meg lehet enni. 

Tönkölyös zsemlécskék

Recept: (18 zsemlécskéhez)

50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 1 cs. sütőpor, 2 kk. só, 2 tojás, 3 dl tej, 2 ek. vaj, szezámmag, lenmag

A hozzávalókat egy nagy edényben összekeverjük, jól átdagasztjuk kézzel. 
Előkészítünk egy nagy tepsit - nálam ez a gáztepsi volt - amire sütőpapírt teszünk, és belisztezett kézzel gombócokat gyurmázunk, és elhelyezzük őket egymástól ujjnyi távolságra a tepsin. 
A tetejüket megszórjuk a magokkal. 

A sütő aljába egy vízzel teli tepsit helyezünk, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. 

Gyönyörűek lesznek, és nagyon finomak.

Holnap hozom természetesen a hidegtálon található finomságok receptjeit is. Szerintem lehet belőle ötleteket meríteni.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom volt, tegnap este frissen melegen és még ma reggel hidegen is.

    VálaszTörlés
  2. Lilla! Milyen más liszttel készíthetem ezt el?? Rami

    VálaszTörlés
  3. Szerintem bármilyennel elkészítheted, de javaslom, hogy teljes kiőrlésű legyen, úgy az igazi.

    VálaszTörlés