A tegnapi ebédünk másik fele almával, lilahagymával és sajttal rakott karaj volt, ami szerintem az ünnepi asztalon is megállja a helyét. A nagy főzőcskézésben maradt egy kis fehérbor és tejszín is, ezeket is felhasználtam hozzá.
Az kicsit elgondolkodtatott, hogy milyen köret készüljön hozzá, mert első körben azt találtam ki, hogy a burgonya is kerüljön a rakott húshoz és akkor ez is le van tudva, aztán inkább mégis amellett döntöttem, hogy külön készül a köret, de a burgonyás elgondolás megmaradt.
Minden jóval rakott karaj
Recept:
6 szelet karaj, 2 fej lilahagyma, 1 nagyobb méretű alma, 4 szelet lapka sajt, 1 dl tejszín, 1 dl fehérbor, fél kg burgonya, sültkrumpli fűszerkeverék, metélőhagyma
A húsokat kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk, majd egy sütésálló edényt kiolajozunk és belefektetjük szorosan egymás mellé őket.
A lilahagymát felszeleteljük, az almát felszeljük és rárétegezzük a hús szeletekre. A fehérbor-tejszín keverékével meglocsoljuk a húsokat, majd mindegyik tetejére lapkasajtot teszünk.
Az edényt alufóliával letakarjuk, majd 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük, majd levesszük a fóliát és kb. 5 perc alatt rápirítjuk a sajtot a tetejére.
A körethez a burgonyát megmossuk, meghámozzuk, kockára vágjuk és feltesszük főzni. Ha megfőtt, akkor leszűrjük róla a vizet és átrakjuk egy teflonba, amibe előtte egy kevés olajat hevítettünk. Megszójuk metélőhagymával és a fűszerkeverékkel, majd kicsit összepirítjuk, és mehet is a hús mellé.
Ez is nagyon fincsinek néz ki... Imádom a lila hagymát, és úgy látom, hogy bőven "terítettél" Te is rá. :))
VálaszTörlésNálunk a lilahagyma "alapélelmiszer", imádjuk mi is, így gyakran kerül az ételekbe...:)
VálaszTörlés