2012. január 13., péntek

Egy kis ázsiai

Már napok óta azt tervezem, hogy kínait készítek, de időm nem igazán volt rá. Ma viszont rávettem magam és ebédre elkészült: piritott-sült tojásos tészta szezámmagos chilis-mézes csirkével.
A párom nem igazán rajong semmiért ami az ázsiai konyhához köthető, de erre ő is azt mondta, hogy csinálhatnék többször is...:)
A húshoz az ihletet Nelli adta, mivel nála találtam rá a napokban általam már rég elfeledt ételre, így gyorsan elő is bogarásztam a régi receptes füzetemet és előkerestem belőle, és elkészítettem. Kicsit hasonlít Nelliéhez, de ez egy kicsit másként készült most el, de azért köszönöm neki az ötletet...:)


A tésztát pedig már elég sokszor készítettem el, mindig egy kicsit másként. Most sajnos elég sok hozzávaló nem volt itthon azokból amiket szoktam bele tenni, így például se sárgarépa, se káposzta se babcsíra nem került bele, de azért így is jól sikerült...:)


Pirított-sült tészta recept: 

1 cs. tészta (spagetti, vagy kínai noodlest szoktam használni, ez most osztrák spatzle tésztából készült)
2 ek. szezámmag, 2 tojás, fél csomag kínai fűszer, 1 ek. gyömbér, 10 ek. szójaszósz, 3 ek. méz, 1 ek. halszósz

A tésztát legalább egy órára vízbe áztatjuk, hogy kissé megpuhuljon, majd kevés forró olajon egy wokban az apróra vágott hagymát megpirítjuk, és hozzáadjuk a tésztát, és azt is lepirítjuk. Ezután jöhetnek hozzá a fűszereket.


Amikor kicsit megpirult a tészta, kevés vízzel - annyival ami éppen ellepi - felöntöm. Folyamatos kevergetés mellett elfőzzük a levét, és csak akkor öntünk utána ha a tészta még nem puhult meg. 
A tojásokból rántottát  készítünk, amit a legvégén keverünk majd a tésztához. 

Ízlés szerint kerülhet bele sárgarépa és káposzta is (2 sárgarépa, 1/4 káposzta) apró csíkokra vágva. A zöldséget viszont csak a végén tegyük bele, és csak roppanósra süssük meg, ne legyen puha, mert úgy nem olyan finom. 
Ha teszünk bele babcsírát az elején keverjük a tésztához, amikor lepirítjuk.

A tészta önmagában is tökéletes főétel, vagy kerülhet bele akár hús is, vagy az általam is elkészített szezámmagos chilis-mézes csirkemellel is tálalhatjuk.


Szezámmagos chilis-mézes csirkemell:

1/2 kg. csirkemell, 2 ek. szezámmag

Páchoz: 2 ek. szezámolaj, 1 ek. édesítő, 1 ek. wok fűszer (vagy ötfűszerkeverék), 1 kk. édes chiliszósz

Bundához: 1/2 csésze liszt, 1/4 csésze keményítő, 1 felvert tojás, 1/2 csésze víz, 2 ek. olaj, 1 kk. sütőpor, 1 kk. halszósz

Mézes-chilis mázhoz: 3 ek. méz, 2 ek. ketchup, 1 ek. balzsamecet, 2 ek. édes chiliszósz

A csirkemellet felkockázzuk, a pác hozzávalóit összekeverjük és ráöntjük a húsra. Kb. egy óráig pácoljuk.
A bundához a hozzávalókból "palacsintatésztaszerű" masszát keverünk, majd ebbe forgatjuk bele a bepácolt húsokat. 

Bő olajban 5 perc alatt megsütjük a bundás húsokat. 



A mézes-chilis máz hozzávalóit felemelegítjük egy edényben, majd a kisült húsoka beleforgatjuk és a 2 ek. szezámmaggal is összekeverjük.

A tésztával tálaljuk...:)


Aki szereti a keleti ízeket, annak bátran merem ajánlani, igazán kellemes külön-külön és együtt is...:)

12 megjegyzés:

  1. Hú, de régen ettünk tényleg ilyet. Várom, hogy megkóstolhassam.

    VálaszTörlés
  2. Hát igen, elég régen, pedig milyen finom...:)

    VálaszTörlés
  3. Guszta ez a kínai kaja, még akkor is ha 1-2 dolog hiányzik belőle.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm. Így is jó, de zöldségekkel az igazi...:)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Lilla! Nagyon figyelemre méltó, érdekes blogot írsz. Választottam már a kínálatodból, amit el fogok készíteni. további jó sütést-főzést, blogolást kívánok! Marisz

    VálaszTörlés
  6. Kedves Marisz! Köszönöm szépen, és remélem, hogy még sok számodra érdekes ételt találsz majd itt...:) Lilla

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta és finom lehet! Szívesen elfogadnék egy adaggal akár most is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, köszönöm szépen. Én elég sokszor vagyok így az általatok elkészített ételekkel...:)

      Törlés
  8. De finom lehetett!:)A hétvégén vagy hétfőn én is elkészítem a sült tésztát.A hozzávalókat már beszereztem.:)

    VálaszTörlés
  9. Próbáld ki, nagyon finom a szezámos husival meg egyszerűen isteni volt. Szóval még egyszer köszi a tippet...:)

    VálaszTörlés
  10. Még nem jutottam el odáig, hogy kipróbáljam.:(
    De már nagyon, nagyon szeretném megkóstolni, úgyhogy most a hétvégén az egyik nap biztosan ez lesz.
    Vizsgákon túl vagy már?Szorítok!!!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Várom a beszámolódat róla! Köszönöm, hogy szorítassz nekem, pénteken megyek utoljára vizsgázni, utána végre vége ennek a félévnek is...:) Utána beszámolok...:)

      Törlés