2012. január 29., vasárnap

Paleo mákos-aszalt gyümölcsös kockák

Már említettem, hogy karácsonyra kaptunk két Zila formát is, amiből még csak az egyiket avattuk fel egészen a mai napig.
Ígéretet tettem a munkahelyemen, ha végre két hónap szabadság után visszatérek viszek egy kis finomságot nekik...:) Sokáig gondolkodtam, hogy mit készítsek, de aztán a Zila kockaformája mellett döntöttem. 
Az alapötletet a Zila oldalán található receptből merítettem, persze jól átdolgoztam.
Mostanában elég sokat olvastam a paleo módszerről, gondoltam ez a recept tökéletesen megfelel arra, hogy paleosítsam...:) Még nem vagyok valami nagy szakértője a témának, szóval ha valaki talál benne kivetni valót - szóval ha valamely alapanyag nem felel meg a módszernek - nyugodtan jelezze nekem...:)



A sütiről csak annyit, hogy ez tutira jó párszor el fog még készülni, mert egyszerűen szuper lett. Cukor nincsen benne, csak amennyi az aszalt gyümölcsökben van, finomliszt helyett pedig mandulaliszt került bele. Szóval eléggé egészségesnek is mondanám.

Természetesen el lehet készíteni a forma nélkül is, akinek pedig van az pedig bátran próbálja ki a formában!



Recept: (25 kockás Zila formához vagy egy hagyományos tortaformához)

15 dkg aszalt szilva, 15 dkg aszalt barack, 20 dkg darált mák, 2,5 dl kókusztej, 17,5 dkg ghee, 3 tojás, 10 dkg mandulaliszt, 1 kk. szódabikarbóna, 4-4 dkg házi xilittel készült baracklekvár és szilvalekvár (dzsemfix nélkül készült!)

Az aszalt gyümölcsöket ledaráljuk, majd 2,5 dl kókusztejjel elkeverjük, és egy edényben 5 perc alatt összefőzzük, és a lekvárt is hozzákeverjük.



A tojásokat a vajjal kikeverjük, majd a gyümölcsös masszát is hozzáadagoljuk és a végén a mákot, a mandulalisztet és a szódabikarbónát is. 

Jól kikeverjük, majd ha formával dolgozunk kikenjük kókuszolajjal és beleadagoljuk a masszát és néhányszor az asztalnak csapjuk, hogy ne legyen levegős a massza. 180 fokra (gázsütő 3-as fokozat) előmelegített sütőben 40 percig sütjük.


A formából még melegen kifordítjuk, ha sima tortaformát használunk, akkor leválasztjuk róla a keretet, és hűlni hagyjuk.


Közben elkészítjük a tölteléket a kockákba, vagy a krémet a torta tetejére.




Krémhez: 1,5 dl kókusztejszín, 15 dkg keserűcsokoládé



A kókusztejszínből és a csokoládéből ganashét készítünk és ezzel töltjük meg a kockáinkat. 



A kockák tetejére díszítésként kókusztejszínből habot verünk és habzsákba töltjük, és egy keveset minden kockára nyomunk belőle.
Remélem, hogy Nektek is annyira elnyeri majd a tetszéseteket, mint nekünk. 



U.i: Aki hagyományos alapanyagokból szeretné elkészíteni nyugodtan használjon hagyományos tejszínt, a kókusztej helyett sima tejet, a mandulaliszt helyett pedig finomlisztet.

17 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, biztosan örülni fognak a kollegák.

    VálaszTörlés
  2. Biztosan örülnek a kollégáid, nagyon guszta, egészséges és finom. Kár, hogy nem vagyok kollégád.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm és ha közel laknál, küldenék belőle...:) A díjat pedig nem felejtettem, ki fogom tenni!

      Törlés
  3. Biztos finom lett! A Zila forma már foglalkoztat engem is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagy sikert aratott. Érdemes egybe beruházni, mert szuper!

      Törlés
  4. Ez isteni lehet!!! Nagyon ügyesen megcsináltad. Szép is, finom is, egészséges is, mi kell még? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem ez tényleg egy nagyon jól sikerült összeállítás lett...:)

      Törlés
  5. Szívesen megkóstolnám, az összetevők alapján isteni lehet:) Egészséges is, tetszik:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a mákot nem igazán szeretem, de ebben a sütiben tökéletes volt...:)

      Törlés
  6. Ez tényleg az utolsó morzsájáig egészséges lett és ráadásul igen-igen csábító is!:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta, szivesen megkostólnám! :)

    VálaszTörlés
  8. Guszta a sütid :) Én is nemrég olvastam el az egyik paleos könyvet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Engem már nagyom megmozgatott, még a végén követője leszek...:)

      Törlés
  9. Milyen szép szeletek... nagyon tetszik!!!

    VálaszTörlés