Az egész úgy kezdődött, hogy sós stanglit készültem sütni... Így utána jártam, körbenéztem a receptek között, aztán végül egy régi receptes füzetemben találtam egy klassz receptet. Mindent elő is készítettem hozzá, majd a végső mozzanatnak elmorzsoltam az élesztőt a tejben, ahogy kell, és egy kis cukrot akartam hozzá keverni a tejhez, ugyanis azt elfelejtettem...Na itt történt a baj...Kicsit meglódult a cukor, az egy kanál helyett kb. 5 került bele a tejbe. Hát gondoltam ebből már sós stangli nem lesz...Így gyorsan kitaláltam, hogy egy sima pizzatésztát miért ne lehetne édesen is megtölteni...
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 3 dl tej, 5 dkg élesztő, 5 kanál cukor, 3 ek. olaj
Töltelékhez: sütés álló szilvalekvár, alma, fahéj, víz, édesítő
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A felfuttatott élesztőt a liszthez adjuk, és elkeverjük benne. Majd az olajat is hozzáadjuk, és kidagasztjuk a tésztát. Hagyjuk, hogy kétszeresére keljen, majd 4 gombócra osztjuk, és a gombócokat is négy felé vágjuk. Kör alakúra nyújtjuk a tésztákat, majd az egyik felét vagy szilvalekvárral, vagy a fahéjas-almás töltelékkel megtöltjük. Az almákat megpucoljuk hozzá, felkockázzuk apróra, majd kevés édesítős, fahéjas vízben felfőzzük. Ha a levét elfőtte és megpuhult akkor mehet a tésztába.
A tészta töltetlen felét ráhajtjuk a másik oldalára majd a villa szélével körbenyomkdojuk, hogy ne jöjjön ki sütés közben a töltelék.
A batyukat porcukorral megszórva tálaljuk.
Imádom az ilyent. Köszi, hogy eszembe juttattad.
VálaszTörlésBiztosan nagyon finom volt, jól oldottad meg a bakit.
VálaszTörlésÉn is készülök valami hasonlót sütni a nyári almánkból... aztán majd kiderül, eljutok-e odáig, vagy majd csak az őszi almából kerül rá sor.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki a Tied, ügyi vagy. :)
Igy születnek néha nagy dolgok:)) guszta lett nagyon!
VálaszTörlésLilla, minden rosszban...:)) Nagyon guszta lett!
VálaszTörlésNagyon kreatív vagy! Csodaszépek ezek a sütik, majd egyszer kipróbálom.
VálaszTörlésMicsoda ötlet:)
VálaszTörlésÜgyes vagy:) Jobb is ez mint egy sós stangli:)
Még jó, hogy meglódult a cukor, mert ilyen finomság készült:)
VálaszTörlésTénylég jó. hogy meglódult a cukor, nagyon finom volt. Köszönjük:)
VálaszTörlésEz egy szerencsés baleset. Nagyon tetszik. :)
VálaszTörlésJó lett nagyon, prímán megoldottad a "problémát"!
VálaszTörlés