Ismét egy süti, amit már karácsonyra ajánlok Nektek.
Kávé, lekvár, dió...mi más kellene egy finom süteményhez az ünnepi asztalon. Ha Ti ügyesebben csináljátok mint én, nem is kell, hogy a fele pohárkrémként végezze...:) Bár meg kell hagyni, talán így még jobban esett elfogyasztani, szépen lassan kanalazva, egy jó film mellett a meleg ágyikóban, ebben a nagy hidegben...:)
Szóval a nálam majdnem a fele pohárkrémként végezte, mivel nem igazán volt számomra egyértelmű a recept pár helyen. Pl. hiányzott a sütési idő és hőfok, és szerintem legalább egy napot állni kell hagyni szeletelés előtt, de legalább is pár hűtőben töltött óra nem árt neki...:) A karácsonyi adagnál már ezekre is ügyelek és akkor tökéletes lesz...:)
Na de ennyi "mellébeszélés" után jöjjön a recept...:)
Hozzávalók:
Tésztához: 5 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 2 tojás sárgája, fél cs. sütőpor, 15 dkg liszt (kenéshez: baracklekvár)
Diós réteghez: 4 tojás, + a két megmaradt fehérje, 5 dkg cukor, 20 dkg darált dió, 2 ek. zsemlemorzsa
Kávés krémhez: 3 tojás, 15 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 ek. liszt, fél dl kávé, 15 dkg vaj
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk és kizsírozott tepsibe helyezzük. Nagyon vékonyan megkenjük házi baracklekvárral. A diós réteghez a cukrot a tojássárgákkal kikeverjük, majd mehet bele a többi hozzávaló, kivéve a fehérjéket, mert azokat előtte felverjük és csak a végén forgatjuk bele a masszába. Ezt követően mehet a tészta tetejére, és 190 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.
A krémhez a hozzávalókat a vaj kivételével gőz fölött sűrűre főzzük, majd levesszük és óvatosan belekeverjük a vajat is. Amikor már jól kihült mind a tészta, mind a krém, megkenjük vele a tésztát. A tetejét csokoládédarával, és dióval díszítjük.
Ha krém is készül belőle, akkor egy réteg tészta, egy réteg kávés krém, és így tovább...:)
A recept a Vidék íze újságból származik.
Nagyon finom lehet, én is szívesen kanalazgatnám a meleg takaró alatt, egy jó filmmel:)
VálaszTörlésAkár sütemény akár pohárkrém finom lehet nagyon!
VálaszTörlésPohárkrémnek szívesebben megkóstolnám! Látom nagyon készülődsz már a karácsonyra. :D
VálaszTörlésKettőt egy receptből és milyen finomat, ez nem semmi:) Nagyon rendes kislányod van, hogy még sütögetni is enged téged, nekem az első gyerek mellett ez nem ment:)
VálaszTörlésJó dolog egyből kettőt készíteni:-) nem szoktam kávézni, de ezt megkóstonám:-)
VálaszTörlésJónak tűnik ez a sütike. Nem baj az ha elsőre nem tökéletes valami, a pohárkrémet én is elkanalazgatnám :)
VálaszTörlésNekem nagyon tetszik ez a recept, az meg különösen, hogy egyből kétféle finomság lett belőle!
VálaszTörlésNagyon finom volt :)
VálaszTörlés