Már régóta ki szerettem volna próbálni, de valahogy mindig olyan macerásnak gondoltam az elkészítését. Ma viszont szembejött velem egy videó, és nem volt kérdés. Nekiálltam, és nekem ez lesz a Valentin napi meglepim a Páromnak. Aki még nem próbálta, az feltétlenül tegye meg.
Hozzávalók:
300 ml tej,
1 tasak (7 g) porélesztő,
1 ek. cukor,
450 g liszt,
70 g porcukor,
2 tojássárgája (1 fehérje a lekenéshez),
2 ek. olvasztott vaj
rétegek közé: nutella
Elkészítés:
1. A tejben az 1 ek. cukor segítségével felfuttatjuk az élesztőt, kb. 10 perc alatt.
2. A lisztet, és a porcukrot átszitáljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan kidagasztjuk.
3. Én kb. másfél órát kelesztettem, és szuper könnyű, lágy tésztát kaptam.
4 felé osztjuk a tésztát, egyenként kör alakúra nyújtjuk őket (nálam kb. 28 centis tortakarika méretűre).
4, Az első tésztát megkenjük nutellával, majd rárakjuk a következő tésztát és így tovább. Az utolsó tetejét már nem kenjük meg.
5. A tortakarika segítségével kiszúrjuk a tésztát, a maradékból én kalácsszerűt formáztam, és azt is megsütöttem mellé.
6. A tészta közepére egy kisebb vizespoharat helyezünk, majd a pohár szélétől kifelé elvágjuk a tésztát, úgy hogy először négybe, majd az osztott részek között még háromfelé.
7. Két-két egymás melletti részt egymás felé kétszer megfordítjuk, és így kapjuk meg a virágformánkat.
8. A tetejét végül megkenjük tojásfehérjével, és 180 fokos légkeveréses sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Forrás: Proper Tasty fb oldal.
Akinek bonyolult a leírás (nekem az volt elsőre), annak itt a videó a formázásról, és ez a tészta tényleg szuper:
Akinek bonyolult a leírás (nekem az volt elsőre), annak itt a videó a formázásról, és ez a tészta tényleg szuper:
Nagyon szép lett! Ezzel már én is régóta szemezek:-))
VálaszTörlésTavaly ősszel elkészítettem én is - tanúsíthatom: nem csak szép, finom is! :)
VálaszTörlés