2016. február 13., szombat

Nutellás virágkalács

Már régóta ki szerettem volna próbálni, de valahogy mindig olyan macerásnak gondoltam az elkészítését. Ma viszont szembejött velem egy videó, és nem volt kérdés. Nekiálltam, és nekem ez lesz a Valentin napi meglepim a Páromnak. Aki még nem próbálta, az feltétlenül tegye meg.

Hozzávalók:

300 ml tej,
1 tasak (7 g) porélesztő,
1 ek. cukor,
450 g liszt,
70 g porcukor,
2 tojássárgája (1 fehérje a lekenéshez),
2 ek. olvasztott vaj

rétegek közé: nutella 



Elkészítés:

1. A tejben az 1 ek. cukor segítségével felfuttatjuk az élesztőt, kb. 10 perc alatt. 
2. A lisztet, és a porcukrot átszitáljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és  alaposan kidagasztjuk.
3. Én kb. másfél órát kelesztettem, és szuper könnyű, lágy tésztát kaptam.
4 felé osztjuk a tésztát, egyenként kör alakúra nyújtjuk őket (nálam kb. 28 centis tortakarika méretűre).
4, Az első tésztát megkenjük nutellával, majd rárakjuk a következő tésztát és így tovább. Az utolsó tetejét már nem kenjük meg. 
5. A tortakarika segítségével kiszúrjuk a tésztát, a maradékból én kalácsszerűt formáztam, és azt is megsütöttem mellé.
6. A tészta közepére egy kisebb vizespoharat helyezünk, majd a pohár szélétől kifelé elvágjuk a tésztát, úgy hogy először négybe, majd az osztott részek között még háromfelé. 
7. Két-két egymás melletti részt egymás felé kétszer megfordítjuk, és így kapjuk meg a virágformánkat.
8. A tetejét végül megkenjük tojásfehérjével, és 180 fokos légkeveréses sütőben 20 perc alatt készre sütjük. 

Forrás: Proper Tasty fb oldal.
 Akinek bonyolult a leírás (nekem az volt elsőre), annak itt a videó a formázásról, és ez a tészta tényleg szuper:


2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett! Ezzel már én is régóta szemezek:-))

    VálaszTörlés
  2. Tavaly ősszel elkészítettem én is - tanúsíthatom: nem csak szép, finom is! :)

    VálaszTörlés