Nézegettem a régi torta receptjeimet, és belefutottam az áfonyás túrógombóc torta receptembe, ami már korábban is elég kevés lisztet tartalmazott, így igen könnyen alakíthattam át paleolit édességgé.
A bal oldali torta receptje: http://megfozlek.blogspot.hu/2012/09/afonyas-turogomboc-torta.html
Hát meg kell mondjam, valami csúcs finom lett.
Kértétek, hogy reggel legyen recept, így már hozom is :)
Hozzávalók:
Túrógombóchoz:
2 tojássárgája,
200 gr totu/nem paleó: zsírszegény túró
4 ek. kókuszliszt,
2 ek. tápióka keményítő,
3 ek. eritrit
Piskótához:
2 tojás,
2 tojásfehérje,
2 ek. kókuszliszt,
2 ek. tápióka keményítő,
3 ek. kakaó,
4 ek. eritrit,
1 késhegynyi szódabikarbóna
Csokiöntethez:
100 ml kókusztejszín/ nem paleó: tejszín,
70 gr cukormentes étcsokoládé,
3 ek. eritrit,
1 tk. kókuszzsír
1 marék erdei gyümölcs mix
Elkészítés:
Túrógombóc: A hozzávalókat jól összekeverjük, és amíg a piskótát elklészítjük, hűtőben pihentetjük.
Piskóta: A hozzávalókat a fehérje nélkül kikeverjük, majd a fehérjéket felverjük egy csipet sóval, és beleforgatjuk a tésztába.
Csokiszósz:
A legvégén sütés követően készítjük el. A tejszínt az eritrittel
felmelegítjük, majd beletördeljük a csokit, és a zsírt is hozzáadjuk, és
addig keverjük amíg el nem olvad benne a csoki és a zsír.
Összeállítás:
Egy kb. 20 cm-es tortaformát kizsírozunk, és megszórunk kókuszliszttel, majd
kb diónyi gombócokat formálunk a túrós masszából és kirakjuk a forma
alját, ahogy tetszik. A piskóta masszáját a gombócokra öntjük, úgy, hogy mindenhová
jusson. 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. A csokiszószt a kész tortára öntjük, a tetejét kirakjuk az erdei gyümölcsökkel, majd mehet a hűtőbe a csoki dermedéséig.
Alapanyagokat pedig itt tudsz jó áron, egy helyről, kényelmesen beszerezni:
ahol egész májusban KEDVEZMÉNY jár a blogra látogatóknak az alábbi kuponkóddal: DÉWMEGFOZLEK -5%
Szia, az imént próbáltam elkészíteni a sütit, de katasztrófa lett. A túrógombóc egy por állagú anyag lett, amit csak úgy tudtam összegyúrni gombóccá, hogy öntöttem hozzá cocomast. A piskóta sem lett folyékony, így nem lehetett táönteni a gombócokra. Az arányokra figyeltem, mindenből annyit tettem, amennyit a recept ír. Mi lehet a gond? Kati
VálaszTörlésSzia Kati, nem tudom mi lehetett a gond, mert már többen írták, hogy elkészítették, és jól sikerült nekik, és finom lett. Sőt képet is küldtek többen, ahol ugyanolyan szép lett, mint itt a képen.A gombócnál a folyadék mennyiség attól is függ mennyire száraz a totu, mivel én házilag állítottam elő - ezt bele is írom a receptbe, mert ez lehet, hogy számít, és neked azért lett esetleg száraz, mert boltival dolgoztál. A piskóta sűrű massza volt nekem, a hagyományos piskótánál valamivel sűrűbb. A tésztánál esetleg úgy kellene megpróbálni, hogy kevesebb keményítőt hozzáadni. Sajnálom, hogy nem sikerült, mert tényleg egy nagyon finom receptről van szó.
TörlésÉs esetleg a piskótát több tojásból is készítheted, mert akkor biztosan elég lesz a massza, és befedi teljesen.
TörlésGyönyörűséges. Bár én a nem paleo változatot próbálnám ki, de biztosan így is nagyon finom. Látszik rajta.
VálaszTörlésBitang jól néz ki, nekem mindkét változat jöhet! <3
VálaszTörlésNagyon jól néz ki a tortád! Hmmm, de fincsi lehet:-)
VálaszTörlésJaj Lilla ez valami csodásan néz ki!!!! Szerintem a tojások mérete is nagyban befolyásolja a piskóta sűrűségét. Nagyon ügyes vagy!!! :)
VálaszTörlésNagyon guszta! :)
VálaszTörlésSziasztok! Mi az a totu és az eritrit???? Lehetne-e a nem válogatósoknak a normál anyagokkal is mellé írni, mint a zsirszegény túróval tetted??
VálaszTörlésPersze paleosan sem lehet rossz, de ha fogalmam sincs a hozzávalókról ugye, .......... :-(
Szia, eritrit helyett cukrot használhatsz, de arra figyelj, hogy a cukor jóval édesebb, mint az eritrit. A totu pedig tojásfehérjéből készült túrót jelent, amit ha nem vagy tejérzékeny, nyugodtan használj helyette túrót. A bejegyzésben szereplő linken egyébként teljesen nem paleó receptet is találsz erre a tortára. Remélem tudtam segíteni.
TörlésKedves Lilla!
VálaszTörlésEzeket a túrógombócokat ugyanúgy el is lehet készíteni (mármint megfőzni), mint a hagyományosat?
Ágnes
Szia, még nem próbáltam, de nem vagyok biztos benne, hogy így sikerülne, a kókuszliszttől meglehetősen nehezen kezelhető alaphelyzetben ez a gombóc. Majd megpróbálok valamit kikísérletezni rá :)
TörlésKöszi, szuper lenne! :)
VálaszTörlésSzia! tápióka keményítő helyett mit lehetne használni? akár nem paloes, de fogyókúrás alapanyag is szóba jöhet:) kösz!!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésA jobboldali kép,melyik recept?
köszi