Tudom az élesztő megosztó, és inkább nem paleó, mint paleó, de aki ennek ellenére fogyaszt néha, annak ezt mindenképpen javaslom kipróbálásra. Esküszöm ilyen jót még nem ettem ;)
Aki meg nem paleózik, de valami finom gluténmentes lepénykenyérre vágyik, az feltétlen tegyen egy próbát.
Én húscsíkokkal, sok-sok zöldséggel és karfiolkrémmel ettem.
Ja, és fél óra alatt úgy megkelt a tészta, hogy azt hittem kifut az edényből...
Aki eszik ilyesmit, annak is mértékkel javaslom (hiszen méz és tápióka kompromisszum!), és ebből az adagból egy sereg jól lakik :)
Úgy cselekedtem, ahogyan az az eredeti receptben le van írva, annyi különbséggel, hogy 250 ml lisztet tettem mindkét fajtából.
Hozzávalók:
1 bögre szezámliszt,
1 bögre tápiókaliszt,
1 ek. méz,
2 ek. útifűmaghéj,
1 cs. (7 gr) élesztő,
100 ml meleg víz,
200 ml hideg víz,
2 ek. kókuszolaj,
2 tojás,
1 tk. só
Elkészítés:
A meleg vízben elkeverjük a mézet és az élesztőt, és 10 percre félrerakjuk.
A hideg vízhez hozzáadjuk az útifűmaghéjat, és hagyjuk szintén 10 percig, hogy megszívja magát, és bezselésedjen.
A liszteket a sóval kikeverjük.
A tojásokat, és a kókuszolajat hozzáadjuk a zselés masszához, és hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt is.
A két folyékony keveréket a lisztekhez adjuk, és jól elkeverjük benne.
Sütőben, vagy meleg helyen duplájára kelesztjük. Nekem sütőben, 50 fokon alig fél óra alatt megkelt.
Lisztezett felületen cipót gyúrunk, majd ketté osztjuk, és kinyújtjuk a kenyérkéinket.
Sütőpapíros tepsiben a sütő legmagasabb hőfokán - nálam 250 fok - 10-15 perc alatt megsütjük.
Forrás: Spooon
Szia Lilla!
VálaszTörlésNézegetem és használgatom a receptjeidet. Meg szeretném kérdezni, hogyha a szezámmag lisztet sima szezámőrleménnyel helyettesítem és kihagyom az olajat belőle, akkor jó lehet? HA nem működik szerinted milyen liszttel helyettesíthetem? Kicsit tartok a sima szezámmag őrleménytől, mert még így nem helyettesítettem, de nagyon szeretném megcsinálni ezt a kenyeret. Nagyon szimpi.
Előre is köszi a segítséget és további jó munkát kívánok.
Üdv Ildikó