Ahogy már tegnap írtam, ma az ebédünk töltött káposzta volt, amit most készítettem életemben először. Azt gondolom így elsőre nem is lett olyan rossz, sőt....:)
Igazából történt egy kis hiba, amit nem is biztos, hogy hibának neveznék...nem volt otthon káposztalevél, szóval a gombócok most nem lettek csomagolva, talán majd legközelebb...:)
A húsvéti megmaradt tarja újabb hasznosítása is egyben...:) Azt hiszem holnap kombinálom a tegnapival, és sajtmártásos-cukkinis-tarjás rakott palacsintát készítek...:)
A frissen készült töltött káposztát annyira megkívántam tegnap este a Párommal együtt, hogy nem bírtuk ki, hogy ne kóstoljuk meg még melegen este...:-) Hát volt is forgolódás az éjszaka, de nem bánom....:)
Hozzávalók:
80 dkg savanyú káposzta, 1 marék kockára vágott füstőlt főtt tarja, 1 nagy fej hagyma, 1 tk. pirospaprika, só, bors, 25 dkg darált hús, fél cs. rizs, 1 tojás, 1 kis doboz tejföl
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát a tarjával jól összepirítjuk egy ek. olajon és egy kanál fokhagymakrémet keverünk hozzá, majd egy kanállal félreteszünk belőle. Amíg a gombócokat elkészítjük, lehuzzúk a tűzről. A félre tett hagymás keverékünkből a darált húsból, a rizsből és a tojásból gombócokat gyúrunk - persze, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és befejezzük a kaposztánkat. A hagymára és a tarjára egy tk. pirospaprikát rakunk, jól elkeverjük, majd mehet bele a káposzta. Jól összeforgatjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy épphogy ellepje a káposztánkat.
A gombócokat a káposzta tetejére helyezzük, majd lefedjük, és lassú tűzön kb. 40 perc alatt készre főzzük.
Ha megfőttek a gombócok, leszedjük őket, és a kis doboz tejfölünket belekeverjük a káposztánkba.
Mehetnek vissza gombócok, és már tálalásra kész állapotban is vagyunk...:)
A tálaláskor még egy jó kanál tejföllel nyakon öntjük, és akinek így nem elég, friss házi kenyeret szelünk hozzá, és jó gyorsan bekanalazzuk...:)
Mára mindenkinek ezzel kívánok jó éjszakát és szép álmokat...:) Holnap pedig hozom végre a hidegtálat...:)
Gratulálok! Biztos finom lett...így kóstolás nélkül is megállapíthatom????
VálaszTörlésHát Babett, azt hiszem tényleg sikerült.
TörlésHát ez nagyon nagy:))) Csomagolás nélküli töltött káposzta! De látszik rajta, hogy nagyon finom! Szívesen bekanalaznék belőle egy tányérkával tejföllel, friss házi kenyérrel együtt. Mondjuk inkább holnap ebédre, hogy ne legyen forgolódás:))
VálaszTörlésÉn bármikor akár reggelire is, még a forgolódás is belefér...:)
TörlésNekem is egyik kedvencem, Nagyon ügyes vagy, hogy elsőre ilyen jól sikerült. Még én sem csináltam eddig, pedig a férjem már rágja a fülem, mert otthon evett és imádta!:) Fel van adva a lecke:)
VálaszTörlésKöszönöm, próbál ki, mert nagyon egyszeű, és nagyon finom!
TörlésNagyon guszta:) Aranyember is nagyon szereti:) Nálunk mindig készülnek sima gombócok is, mert nem mindenki szereti a csomagoltat.Ügyes vagy, én is megkóstoltam volna még este:)
VálaszTörlésAzt hiszem ezentúl is maradok a csomagolatlan verziónál...:)
TörlésNagyon csábító lett a káposztád!! Én csak ritkán csomagolom be a tölteléket, mert így jobban szeretjük. Ugye hogy nem volt nagy ördöngösség megfőzni.:)
VálaszTörlésKöszönöm, tényleg nem volt nehéz...:)
TörlésLilla!
VálaszTörlésMi sem csomagoljuk,és jó tejfölösen,ha jól emlékszem a múlt hét előtt volt nálunk,nagyon sokat ettem belőle,jól bedúsítva tejföllel.
Nagyon jól néz ki,gratulálok az első töltött káposztádhoz!Szuper lett!
Én is jó tejfölösen szeretem...:)
TörlésÉn is csak csupasz gombócokat gyártok, nagy ritkán csomagolok. A káposzta elég nehéz étel, nem csodálom, hogy nem aludtál. Mi is nagyon szeretjük, a párom hidegen is eszi a hűtőből...:o)
VálaszTörlésHidegen hűtőből reggelire...:) Úgy az igazi...:)
TörlésNagyon jó néz ki, biztosan nagyon finom is lett:) Ma nálunk is cukkinis-sajtmártásos rakott palacsinta készül pedig össze sem beszéltünk, és lesz a hétvégén káposzta is, igaz csak sima húsos káposzta, mert megkívántuk.
VálaszTörlésRemélem a Tiéd is olyan fincsi lesz mint a miénk...:) Telepátia..:)
TörlésGuszta lett! Én is csak csupasz gombócokat szoktam késziteni,úgy szeretjük:)Gratula az első töltött kápidhoz!
VálaszTörlésFelénk pirosabb a töltött káposzta, ezért először kicsit meglepődtem. De nagyon finom lehetett. Én is főztem már csomagolás nélkül, és nálunk is nagy sikere volt úgy.
VálaszTörlésÉn nem szeretem túl paprikásan, nálunk inkább ilyen jó tejfölös...:)
TörlésGratulálok az első töltött káposztádhoz! Én direkt örülni szoktam, amikor akad egy-két becsomagolatlan gombóc, valahogy az szerintem mindig finomabb, ráadásul a másikat még plusszban ki kell bontanom hogy félretehessem a káposztalevelet :D
VálaszTörlésHát igen, igazad van, én al evelet sosem eszem meg...:)
TörlésKáposztalevél nélkül is biztosan nagyon finom volt! Csak így tovább :))
VálaszTörlésIgen, köszönöm...:)
TörlésUgye hogy sikerült és finom volt. Ügyes "konyhatündér" vagy tudtam mindíg. A töltött káposztát én általában mindíg csak gombóccal készítem.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, tényleg így a legjobb gombócokkal...:)
TörlésÜgyes vagy, gratulálok! :) Furcsa így "csomagolás" nélkül, de szerintem nem a káposzta a lényeg (még akkor sem, ha ez az étel neve, hogy töltött "káposzta":), hanem a töltelék. Az meg tuti finom! :D
VálaszTörlésIgen a töltelék, és az íz...:)
TörlésImádom a töltött káposztát! Önállóan még én sem készítettem, csak segítséggel idén disznóvágáskor :D
VálaszTörlésPróbáld ki, annyira egyszerű, és nagyon-nagyon finom...:)
TörlésÜgyes vagy, nálunk gombócos káposztának hívják,mivel nincs betöltve káposzta levélbe:))
VálaszTörlésGombócos káposzta...:) Nagyon tetszik!
TörlésÉn mindig becsomagolom, mert imádjuk a "burkot" megenni.
VálaszTörlésDe biztos finom volt a tiéd pucéran is, gratulálok hozzá!
Köszönöm Marisz.
TörlésElszállt az első bejegyzésem, ezért újra írok :) Az oroszok régóta készítik így a "töltött" káposztát, lusta jelzővel illetik, én is készítek néha, mert megtetszett. Gyorsabban készen van és nagyon finom tud lenni! A füstölt tarjával mennyei lehetett!!!
VálaszTörlésLusta, igen, de szerintem nagyon klassz...:)
TörlésGratulálok , azt hiszem ezt azonnal a csúcson kezdted . Én kb 15 évig füstölt dolgok nélkül készítettem , de amikor rátértem a fütölt csülökre , akkor jött meg az íze igazán . Hogy tekered-e levélbe vagy sem , már csak részletkérdés , így is nagyon gusztusos .Még szerencse , hogy pont ma készítettem , mert állhatnék is neki azonnal .
VálaszTörlésNálam a szüleim mindig így készítették, ezért indítottam így kapásból, de tényleg így a legjobb...:)
Törlés