A minap Évánál láttam meg ezt a finomságot, amiről korábban még sosem hallottam. A pitypangméz. Elsőre igazán furcsa volt, de aztán gondoltam miért ne tehetnék egy próbát...:) Így hát a tengapi fűnyírás előtt lázas pitypang szedésbe kezdtem, ami persze csak elsőre hangzik nagyon egyszerűen, mert ha van otthon egy kajla pár hetes kutya, akkor minden kerti tevékenység kihívássá válik...:) Így lett ez a pitypang szedéssel is, ami az általam tervezett tíz perc helyett, így egy órás hadművelet lett...:)
Évának ezer hála így utólag is, mégegyszer, mert azt hiszem holnap megyek a közeli focipályára és pitypangtalanítok...:) Igazán egyszerű recept, és mondhatom a végeredmény, fenséges.
Eddig mindig több ezer forintért vásároltam az általam nagy kedvenc citromos akácmézet, ami igaz nem tartalmaz - legalább is nem kellene, hogy tartalmazzon - cukrot, de hát a teába, süteményekbe szerintem kiválóan helyettesíti az általam készített pitypangméz.
Az elkészítési módom teljesen megegyezik Éva által leírtakkal. Szóval csak röviden összefoglalva:
Hozzávalók:
150 fej pitypang virág, 50 dkg kristálycukor, 1 citrom meghámozva, 8 dl víz.
Elkészítés:
A virágokat - a zöld rész nélkül - megmossuk, majd feltesszük 8 dl vízzel és 1 db meghámozott citrommal főni. Felforraljuk, majd gyöngyözve egy órán keresztül főzzük.
Ezt követően leszűrjük a virágot, és óvatosan kinyomkodjuk a még benne lévő folyadékot.
A folyadékot 5 dkg cukorral elkeverve tovább főzzük 30 percig, néha-néha megkeverve.
Ha elkészült még forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, és egy éjszakára száraz dunsztba tesszük...:)
Aki teheti próbálja ki, mert tényleg gyorsan elkészül és megspóroljuk a méz árát...:)
Én ugyan nem tudom megerősíteni, de több hozzászóló azt "nyilatkozta", hogy hűtőben nagyon sokáig eláll.
Hasznosítása:
teába, süteményekbe, megfázásra...stb...
Aki tud még, kérem ossza meg velem is, mert nagyon kiváncsi vagyok az ötletekre!
Aki kipróbálta már, attól is várom a reakciókat, és a tanácsokat!
Csuda érdekes dolog, már tegnap Évánál is láttam ezt a bejegyzést, csak nem volt alkalmam reagálni rá, de nálad már mindenképp megteszem. Nagyon tetszik! Bár kicsit furcsa számomra ez a pitypang dolog. De az udvarunkon nálunk is millió pitypang terem, úgyhogy semmi nem állja utamat. :D
VálaszTörlésHát szerintem egy próbát megér, szerintem klassz!
TörlésJól hangzik! Én is "rákattantam" a pitypangra :)
VálaszTörlésIgen láttam, a zselé sem rossz...:)
TörlésDe jó, már Gizinél is megcsodáltam, illetve rácsodálkoztam a mézre. Még sosem hallottam hogy pitypangból ilyesmi készíthető. Nagyon jó ötlet. Biztos finom!
VálaszTörlésPróbáld ki, nagyon finom!
TörlésMicsoda ötlet:) Nagyon tetszik:)
VálaszTörlésEgy próbát megér!
TörlésTavaly óta erre készültem, aztán apa lenyírta mindet, mert nem szóltam! :)) Nem baj majd jövőre! Gyönyörű színe van! :)
VálaszTörlésHát akkor jól vésd az eszedbe, hogy jövőre el ne felejtsd...:)
TörlésAnyukám rendszeresen készíti...nagyon szeretjük. Elképzelem, ahogy a focipályán pitypangtalanítasz:DDD
VálaszTörlés:) Köszi...:)
TörlésNagyon csinos lett a sárgás-zöldes fotókompozíció. Sosem gondoltam volna hogy a pitypang ehető. Nekem azért kicsit furán hangzik :)
VálaszTörlésKöszönöm. Hát furcsának hangzott elsőre nekem is, de hidd el nagyon finom!
TörlésNagyon jól néz ki guszta! Évát írtál, nem Gizit akartál? Ő csinálta ezt.
VálaszTörlésGizi és Éva is egy személy...:)
TörlésNagyon örülök, hogy Neked is bejött ez a recept. Jót mosolygok és látom magam előtt a "kajla kutya, és a gazdi" pitypangszedését.))
VálaszTörlésMost készülök még egy adagot fűzni, de most a citrom mellett még teszek bele vaníliás cukrot, és fahajat is. Kíváncsi leszek, így milyen lesz az íze.
Nálam ketten is azt írták a blogba, hogy híg maradt nekik, nem tudom vajon mitől, mert nekem teljesen méz sűrűségű lett mire kihűlt. Neked is folyós maradt???
Nekem is kicsit folyós maradt, de nem bánom, így is tökéletes!
TörlésFincsi! Otthon nálunk nagyon elterjedt, az eredeti méz pótlására... Én magam sosem főztem, csak segítekeztem benne. Ezért nem tudom, hogy teszneke bele valami tartósítószert, de azt tudom, hogy sokáig eláll, akkor is, ha nem tartod hüttőben. Igaz, majd megkristályosodik:)
VálaszTörlésHát állítólag hűtőben eláll...:) Meglátjuk...:_)
TörlésNagyon érdekes, és szépek a fotók!:)
VálaszTörlésNagyon jó, Évánál még nem láttam, mostanában nem nagyon nagyon volt időm nézegetni.
VálaszTörlésA hozzávalóknál 50 dkg cukrot írtál, az elkészítésnél pedig csak 5 dkg-ot...
50 dkg, javítok
TörlésNem csináltam még, úgy hogy meg is kóstolnám! Nagyon szép a fotója!
VálaszTörlésKöszönöm!
TörlésSzia Lilla, ma megcsináltam a mézet, nagyon finom lett, tényleg olyan ízű mint a virágméz. Az enyém már az elején jó sűrű lett, Gizi receptjét is néztem (Te Évát írtál), ő csak 7 dl vizet tett bele, hát én is. A virágok főzése végére eléggé elfőtt a vize, úgyhogy most elég sűrű lett a kész mézem, és csak két kis üveggel lett.
VálaszTörlésÉva és Gizi egy személy...:) Örülök ha jól sikerült Neked is!
Törlés