Igazán nagy kedvenceim közé tartozik a mai étel, mert rendkívül sok felhasználási lehetőség rejtőzik benne, és egyszerűen mert finom. Sokan sokféle módon készítik, de nálunk családi hagyományként az alábbi recept öröklődik.
Én is készítettem már jó néhány alkalommal, mindig kicsit másként, de pirított hagymás zsírral - bár én a zsírt nem szeretem, ez az étel, tényleg úgy az igazi - szerintem mindent visz.
Tegnap készült hozzá nyúlpaprikás, de nekem a legjobban magában tejföllel meglocsolva ízlik. Úgy igazán kijön a finom édeskés, füstös íz amit a pirított hagyma ad neki.
Hozzávalók:
1 kg piros burgonya, liszt, víz, sertészsír, 4 fej hagyma, tejföl
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk, majd feltesszük sós vízben főni. Amikor megpuhultak a krumplik annyi vizet leöntünk róla, hogy kb. a burgonya feléig érjen a víz a lábasban. A tűzön hagyjuk, és így kezdjük el hozzáadagolni a lisztet - egyesek szerint kizárólag rétesliszttel az igazi - egészen addig amíg már szinte nem is bírjuk törni a burgonyanyomónkkal. Ha idáig eljutottunk, félretesszük az edényünket, és egy nagy teflonban - vagy akinek van hot panje, nyugodtan használja - zsíron jól megpirítjuk a felkockázott vöröshagymákat. Erre megy rá a massza, amit jól elegyengetünk és két fakanál segítségével elkezdjük jól szét törni a masszát. Ha már kellően aranybarnára pirult akkor tálalhatunk is...:)
Már korábban készült egy poszt a dödöllémről hasonló módon készítettem akkor is, csak akkor olajjal készült, és kevesebb hagymával. Szerintem minél több a hagyma annál finomabb ételt kapunk.
De régen ettem dödöllét...Van egy csomó régi krumplim, jó hogy eszembe juttattad! Nagyon guszta! Jó tejfölösen, sok hagymával...Hmm!!!
VálaszTörlésImádom nagyon,pláne vadpörkölt mellé:)) Szoktam Én is késziteni,csak kanállal szaggatom ki.
VálaszTörlésNagyon finom lehetett, guszta!
VálaszTörlésEgyszerű, de nagyon finom étel lehet, és szép gusztán tálaltad!
VálaszTörlésÉn is a sok hagymára szavazok!!! :)
VálaszTörlésPostado amizade nos blogueiros do mundo
VálaszTörlésEu amo este blog, e eu sigo 101
seguir de volta para o meu bom amigo
para a nossa amizade
obrigado
ser aguardado
Én még soha nem ettem dödöllét, mifelénk nem készítették. Ideje lenne elkészítenem...
VálaszTörlésImádom, imádom, imádom pont ÍGY vasi módra!:)
VálaszTörlésMifelénk nem ez a dödölle, de akárminek hívják, ez nagyon jó recept!(Főleg most, hogy éhes vagyok, tudnám értékrlni!)
VálaszTörlésNyámi :)
VálaszTörlésSzívesen megkóstolnék egy igazi vasi dödöllét :)
VálaszTörlésNyami ez csodás! Ezt a fajta dödöllét is kipróbálom majd az tuti :)
VálaszTörlés