Ahogyan tegnap ígértem mára hoztam egy igazán nagyon finom édességet, amit mindenkinek csak ajánlani tudok, aki egy kicsit is szereti az almát és a mákot.
Nekem a mákkal felemás érzéseim vannak, mert például eszembe nem jutna mákos tésztát enni, de a mákkal készült desszerteket pedig nagyon szeretem. Gizinél már egy hónapja kinéztem magamnak ezt a tortát, mert annnyira egyszerűnek, és finomnak tűnt. Megmondom őszintén, hogy utána sem néztem, hogy az eredeti pont így készül-e vagy, hogy mennyit változtatott rajta, mert a Párom szülei is megcsinálták Gizi receptje alapján, és nekem nagyon ízlett.
Így nem is volt kérdés, hogy a húgom lagzijára én is ezt a tortát fogom készíteni, annyi különbséggel, hogy nem lesz benne cukor - vagyis csak minimális a karamellizáláshoz - és nem köralakú, hanem téglalap alakú lesz.
Nem kellett csalódnom, nagy sikert aratott, elsőnek fogyott el a torták közül...:)
Azt gondolom, hogy bár én még a nyári almánkból készítettem, de szerintem nekem ő lesz a kedvenc őszi-téli édességem...:)
Már többen küldtetek nekem recepteket a játékomra, de továbbra is várom az e-maileket, még szeptember 30-ig...:)
Ezen a linken megtaláljátok a kiírást: http://megfozlek.blogspot.hu/2012/09/jatek.html
Most pedig a képek és a recept - egy kevés tészta és krém kimaradt, mert nem volt ennél nagyobb méretű tálam, de azt is hasznosítottuk, mindjárt meglátjátok, hogyan...:)
Hozzávalók:
Tésztához: 7 tojás fehérje, 20 dkg porédesítő, 1 ek. vanília aroma, 15 dkg mák, 4 dkg diabetikus keksz darálva, 8 dkg reszelt alma, 1 citrom leve
Vaníliás krémhez: 3 dl tej, 10 dkg porédesítő, 2 ek. vanília aroma, 1 cs. vaníliás puding, 3 tojás sárgája, 2 dl tejszín
Almás krémhez: 20 dkg alma reszelve - nálam héj nélkül, 3 dkg vaj, 3 dkg kristálycukor, 2 dkg édesítőszer, 1 citrom leve, fahéj, 1 tk. étkezési keményítő, 1 ek. víz
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverjük a tojásfehérje nélkül, majd a fehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan a többi hozzávalóhoz keverjük. Egy gáztepsire sütőpapírt teszünk és 15 perc alatt alsó-felső sütéssel készre sütjük. Amikor elkészült leszedjük a papírról, és 3 egyenlő lapot vágunk belőle.
A vaníliás krémhez a tojást, a vaníliás pudingport, a cukrot, az aromát és kb. 1 dl vizet jól kikeverünk, a maradék tejet pedig felforraljuk, és amikor levettük a tűzről hozzákeverjük a tojásos masszát is. Én utána még vissza raktam a tűzre és egyszer forráspontig melegítettem, hogy besűrüsödjön a krém. Megvárjuk míg kihül, utána kenhető.
Az almás krémhez a cukrot a vajon megkaramellizáltam, majd hozzáadtam a citrom levét és a reszelt almát. A végén a vízzel elkevert keményítővel besűrítettem.
Az összeállításhoz alulra kerül egy lap, arra mehet a vaníliás krém fele - én pont fordítva kezdtem, de az íze nem lett rosszabb...:). Majd mehet rá egy lap, aztán az almás töltelék, végül az utolsó lap. A tetejére és az oldalára pedig a vaníliás krém másik fele...
A díszítéshez: Pár szem - nálam nagyon apróból 4 szem - almát megpucolunk, majd kiszedjük a magházát, és édesítőszeres, fahéjas vízben félpuhára főzzük. Majd szeleteljük, és kirakjuk a torta szélét a fenti kép alaján, úgy, hogy minden másodikat mákba dorgatunk. Az oldalára pedig mákot szórunk.
Remélem, hogy Nektek is elnyeri a tetszéseteket, mi nagyon szerettük...:)
Nagyon szép lett,gratulálok tetszik a te receptet
VálaszTörlése-szerint újra kedved kaptam a készítéséhez,hátha most nem vallok kudarcot!
Honnan van a recept?
A recept Gizi oldaláról van, és tényleg csak minimálisat változtattam rajta, de eddig ketten készítettük el, és tökéletes lett, ízre és állagra is:
Törléshttp://gizi-receptjei.blogspot.hu/2012/08/szabolcsi-almas-maktorta-avagy-az.html
Köszönöm:))
TörlésNagyon szép lett a tortád, és biztosan nagyon finom is volt, ha ilyen hamar elfogyott :)
VálaszTörlésÖtletesen hasznosítottad a kimaradt tésztát és krémet, aranyos kis szelet lett! :) A torta szuper jó, nagyon finom lehetett! :)
VálaszTörlésKöszönöm...:) Gyorsan felfaltuk azt a kis szeletet is...:)
TörlésTyű, a mindenit! Nagyon guszta lett! Szívesen megkóstolnám... Egy neves cukiban, 500-ért adják szeletjét... Majd én megsütöm. Köszi a receptet!
VálaszTörlésHát igen, ráadásul tiszta tejszínhab, én ezért döntöttem úgy, hogy majd itthon megsütöm...:)
TörlésCsatlakozom Krisztihez, én is nagyon szívesen megkóstoltam volna (mondjuk a lagzizás közben, és akkor mulattam is volna egy jót:)). Egyszóval szép a tortád, és az, hogy a lagziban a torták között elsők között fogyott el, jelent valamit... ;-)
VálaszTörlésKöszönöm, jó lett volna együtt bulizni...:)
TörlésNagyon szuper lett a tortád! Szivesen megkóstolnám:)
VálaszTörlésKöszi...:)
TörlésCsodás ez a torta. eddig valahogy nem nagyon tetszettek az ország tortái, de ezt lehet én is kipróbálom.
VálaszTörlésKöszönöm, próbáld ki, nagyon fincsi!
TörlésÓ de jól néz ki, nemhiába írtam fb-re is! Azt hiszem ide jövök a receptért, ha elkészítem!!! :))
VálaszTörlésVidd csak, nekem bejött...:)
TörlésCsodálatos lett a tortád, és az hogy a lakodalomban is nagy sikere volt, mindent elárul a cukrásztudományodról. Most jöttem meg a nyaralásból, és éppen ilyen krémes finomságra vágyom, úgyhogy most azt a kicsi szépséget szívesen betudnám falni.
VálaszTörlésKöszönöm hogy belinkeltél, és nincs is nagyobb öröm számomra minthogy érdemesnek tartottad a receptet arra, hogy Te is megsüssed.
Hát nagyon bejött, szóval köszönöm. És a Párom szülei is a Te receptedet használták!
TörlésKöszönet a receptért Lilla! Én hétvégi bucsura sütöttem meg :D hasonló sikerekkel jártam vele :d Igaz kicsit változtattam mert a tésztát nem tudtam három felé vágni,csak kettő... így készült hozzá egy mákos piskóta 4 tojásból és ez került az aljára :D ja és én cukorral készítettem :P Óriási sikere volt :D :D
VálaszTörlés(Kopácsi-Berki Rita)
Köszi Rita, örülök, hogy tetszett a recept és, hogy sikert aratott.
TörlésKedves Lilla!
VálaszTörlésTestvérem eljegyzésére szeretném elkészíteni ezt a tortát. A recept hozzávalói között 20 dkg porédesítő olvasható. Mivel először sütök diabetikus tortát, furcsának találom, hogy ennyire sok édesítő kell bele. Milyen édesítőt használsz és tényleg ilyen sok kell belőle?
Válaszodat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Lovász Anikó
Kedves Anikó, ha most készíteném lehet kevesebbet tennék bele, de hidd el, ekkora mennyiségtől sem lesz émelyítő. Én porxilitet használnék, és talán a 20 dkg helyett 10-et raknék bele. Korábban glükonont használtam, most már csak eritritet, és xilitet.
Törlés