Az elmúlt héten a lekvár főzést követően, most rengeteg savanyúságot, uborkasalátának valót, tököt, cukkinit, almabefőttet készítettünk télire a Párommal.
Már sokszor olvastam, hogy ha a tökféléket almával vegyítjük, egyrészt a fruktóztartalma is csökken az ételnek, másrészt pedig egy kis zöldséget csempészhetünk gyermekeink ételébe.
(Na, nem mintha nálunk a Pati nem enné előszeretettel a paradicsomot, uborkát, borsót, répát, stb. zöldséget...)
Szóval jött az ötlet, hogy Lajos Mari féle rétestésztát, amit Gabriellánál olvastam, ki kellene próbálni, nem tűnik túl bonyolultnak, főként nem időigényesnek, és így a roskadó almafát, újabb tehertől szabadíthatnánk meg - ugyanis még a java ma vár ránk ;) - és a még felhasználatlan cukkini sem vész kárba.
Hozzávalók:
Tészta:
360 gr liszt,
2 ek. olívaolaj,
2 kk. citromlé,
2 tojás,
1 cs. só,
100 ml víz
Kenéshez: 1 tojás, kevés tej kikeverve
Töltelék:
kb. 1,5 kg alma-cukkini lereszelve,
eritrit,
fahéj,
citromlé
Elkészítés:
A tésztát összegyúrjuk, majd fél órát pihentetjük hűtőben. Ez idő alatt a töltelék hozzávalóit lassú tűzön megpároljuk, majd a levet kinyomkodjuk belőle - a Pati nálunk imádja, vízzel higítva - majd elővesszük a tésztát. Kettévesszük, és két kb. 30 cm hosszú tégalalapot nyújtunk belőle. Megtöltjük a töltelékkel, majd feltekerjük a hosszabb oldalánál fogva, és megkenjük a tetejét a tojásos-tejjel. 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
De szép, finom lehet :)
VálaszTörlés