A pár napja készített réteskosárkák után még maradt egy-két réteslap amivel azt hiszem elég nagy hibát követtem el. Ebből is látszik, hogy nem igazán használtam eddig még réteslapot, pedig a rétest nagyon szeretem...:) Beraktam a hűtőbe, úgy hogy nem csomagoltam megfelelően vissza, így amikor ma kivettem, hogy sütök belőle finom rétest, akkor csodálkoztam, hogy széttöredeznek a lapok a hajtásnál...:)
Így jött a B terv, ami szerintem jobb lett mint az A....:) Legyen rakott rétes...hát lett.
A töltelék alapötletét a kedvenc rétesem adta, amelyet előszeretettel vásárolok a szombathelyi rétesházban, ahol számtalan finomsághoz lehet hozzájutni az ezerféle rétesen kívül is. Pogácsák, sós sütik, apró sütik, torták, és még sorolhatnám...:)
De visszatérve a töltelékre: Mindig meggyes-csokisat veszek, az a legfinomabb, valami hasonlót szerettem volna, így lett nutellás-meggyes. Hát mondhatom, nagyon finomra sikerült.
Recept:
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, olvasztott vaj, kevés zsemlemorzsa, nutella, cukor, fahéj, meggy
Elkészítés:
Előkészítünk egy megfelelő méretű tepsit, amiben elfér a réteslapunk - kisebbre vághatjuk akkorára amekkora tepsink van - és kivajazzuk, valamint kevés zsemlemorzsával megszórjuk.
Ráhelyezzük az első lapot, olvasztott vajjal megkenjük, majd rakunk rá még egy réteg lapot (ízlés szerint rakjunk rá rétegeket, nekem három lap ment rá először, persze nem egész, hanem kisebb darabok), amit szintén vékonyan megkenünk vajjal.
A meggyet összekeverjük kevés zsemlemorzsával, cukorral és fahéjjal, majd meghíntjük vele a lapokat. Ismét jöhet egy réteg lap, vaj, még egy réteg lap.
Ezt követően szintén vajazunk, majd megkenjük nutellával a réteget, és ismét ráhelyezünk legalább két lapot, persze vajazva.
Ha maradt még hozzávalónk, tovább folytathatjuk a rétegezést, amíg tartanak...
Az utolsó réteslapot is megkenjük vajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tálaláskor nálam rózsaporcukor került a tetejére...:)
Előkészítünk egy megfelelő méretű tepsit, amiben elfér a réteslapunk - kisebbre vághatjuk akkorára amekkora tepsink van - és kivajazzuk, valamint kevés zsemlemorzsával megszórjuk.
Ráhelyezzük az első lapot, olvasztott vajjal megkenjük, majd rakunk rá még egy réteg lapot (ízlés szerint rakjunk rá rétegeket, nekem három lap ment rá először, persze nem egész, hanem kisebb darabok), amit szintén vékonyan megkenünk vajjal.
A meggyet összekeverjük kevés zsemlemorzsával, cukorral és fahéjjal, majd meghíntjük vele a lapokat. Ismét jöhet egy réteg lap, vaj, még egy réteg lap.
Ezt követően szintén vajazunk, majd megkenjük nutellával a réteget, és ismét ráhelyezünk legalább két lapot, persze vajazva.
Ha maradt még hozzávalónk, tovább folytathatjuk a rétegezést, amíg tartanak...
Az utolsó réteslapot is megkenjük vajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tálaláskor nálam rózsaporcukor került a tetejére...:)
Szerintem szuper így is! Én megkóstolnám... :)
VálaszTörlésKöszi...:)
TörlésCsokoládés-meggyes, remekül hangzik! Bizony a réteslap hamar szárad, én papírba és zacskóba csomagolva tárolom a maradékot, és egy-két napon belül érdemes elhasznáni ;-)
VálaszTörlésHát igen; nekem is az kellett volna...:) Hát így sem lett rossz azért...:)
TörlésNagyon finom lehet! Nekem a legutóbb a réteslap már akkor kiszáradt, amikor dolgoztam vele, kb. félóra alatt. Nagyon ötletes, ahogy felhasználtad!:)
VálaszTörlésKöszönöm, hát igen ezek a réteslapok már csak ilyenek...:)
TörlésCsatlakozom Anazarhoz! A rétes és a meggy a tuti befutó nálam...ropogós réteslap és csoki!Atyám...
VálaszTörlésHát amikor kóstoltuk először, mi is megállapítottuk, hogy még-még kell...:)
TörlésNagyon ügyesen megoldottad a problémát. Az ízén semmit nem változtatott hogy most egybe van a réteslap vagy nem! Rétesek közül én is a meggyeset szeretem leginkább.
VálaszTörlésKöszönöm. Nekem is a meggyes a kedvencem, de így nutellával kombinálva, még jobb lett...:)
TörlésNem akarja a gép hogy írjak neked.
VálaszTörlésAz előbb azt írtam hogy nagyon ügyesen megoldottad a problémát. Teljesen mindegy hog egybe, vagy darabolva van az ízén semmit nem változtat, biztosan finom! Nekem is a meggyes a kedvencem.
Milyen remek finomság született így, nem volt ez véletlen:) Tervezek én is rétest holnapra, pont meggyeset:)
VálaszTörlésKóstoljátok meg így, a gyerekek tutira oda lesznek érte...:)
TörlésEz nagyon fincsi lehet, ki fogom próbálni! És van egy jó hírem is, te nyertél a játékon! Gratulálok és majd keress meg a részletekért!:)
VálaszTörlésDe jó, de jó, úgy örülök, köszönöm...:) Már írtam is...:)
TörlésLilla ez a rakott rétes valami mennyei lehet!!! Csorog a nyálam, ahogy olvastam milyen finomságok kerültek a rétegek közé. Most rögtön szeretnék én is belőle.:)
VálaszTörlésKüldenék, de túl keveset készítettem...:(
TörlésNa jól megoldottad :) Ügyes vagy! A réteslappal tényleg vigyázni kell, sajnos gyorsan szárad :S
VálaszTörlésKöszönöm Panna, hát igen legközelebb gyorsan-sokat készítek...:)
Törlés