A Párom ma ünnepli a születésnapját, így valami igazán finom menüt szerettem volna készíteni.
Nagyon szeretjük az oldalast, bár ritkán készítjük, de amikor elkészül, mindig megbánom, hogy nem készül többször.
Hozzávalók:
Húshoz:
2-2 kétujjnyira felvágott oldalas szelet (fejenként),
só,
bors,
3 ek. sertészsír,
fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
150 ml víz
Körethez:
1 körte,
1 nagyobb mangó,
1 fej lilahagyma,
1 tk. olívaolaj,
1 tk. méz,
100 ml víz
rizs (paleósoknak: karfiolrizs)
Elkészítés:
Az oldalasokat sózzuk borsozzuk, majd a zsírral kikent tepsibe helyezzük őket. A hagymákat pucoljuk, majd a vöröshagymát kisebb szeletekre vágjuk, a fokhagymát áttörjük a húsokra. Vizet öntünk alá, majd fólia alatt 170 fokra (légkeveréses) előmelegített sütőben 1,5 órán keresztül sütjük. Közben ránézhetünk, és a szafttal meglocsolhatjuk a húst. Ha már úgy látjuk az idő leteltével, hogy a hús megpuhult, akkor további 15-20 perc alatt 200 fokra felfűtött sütőben alufólia nélkül megpirítjuk a húsokat. Közben többször meglocsolhatjuk a szafttal a húst.
A zsírral csak bátran, mert utána a megmaradt zsír mennyei lesz kenyérre kenve ;)
A chutney-hoz a mangót, a körtét és a hagymát megpucoljuk. A gyümölcsöket felkockázzuk, a hagymát felszeleteljük. 1 tk. olívaolajon megfuttatjuk őket, majd amikor már levet eresztetett a gyümölcs, felöntjük a vízzel, és addig főzzük, amíg be nem sűrüsödik. A vége felé hozzáadjuk a mézet, és pár percig még rotyogtatjuk. Párolt rizst, vagy karfiolrizst adunk hozzá köretnek.
Megnyugtatlak én is ritkán sütök, pedig imádjuk! :)) Istenien néz ki minden azon a tányéron, kár, hogy nincs itt előttem, mert éppen Győzőt várom, hogy valahová elrohanjunk enni, éhen halok!!! :)
VálaszTörlésIsten éltesse férjedet nagyon sokáig! Nagyon finomakat készítettél szívesen lakmároznék most én is belőle! Kellemes ünneplést kívánok Nektek!
VálaszTörlésBoldog szülinapot a férjednek, nagyon finom ünnepi vacsit készítettél! :)
VálaszTörlés