2011. november 12., szombat

Ízkavalkád őszi hangulatban

Ma vendégeket vártunk, úgy, hogy nagy volt a sürgés-forgás a konyhában. A párommal csupa újdonságokat próbáltunk elkészíteni, így kicsit izgultunk is, hogy jól sikerüljön minden. 
Szerintem a gyümölcs és a hús párosítása tökéletes kombináció, legyen szó bármilyen húsról és bármilyen gyümölcsről. 
A gyümölcshöz, főleg a szőlőhöz és a körtéhez nagyon illik a sajt. Az én nagy kedvencem a camembert sajt, képes vagyok bármilyen formában megenni. 
Szóval a körte, a szőlő és a camembert adott volt, és hát ugye a finom fehérbor...Így hát a főételhez az említett hozzávalókon kívül már csak húst kellett választani. Olyat ami elég szaftos. A választás így a sertéskarajra esett. 
Mindezekből a hozzávalókból pedig rántott göngyölt karaj lett camembert sajttal és körtével töltve. 
A kísérő pedig fehérboros szőlő és szerecsendióval ízesített tejszínes krumlipüré volt, mivel szerintem nagyon harmonizálnak az ízeik egymással. 
Hát mondanom sem kell hatalmas sikert aratott, úgy, hogy többször fogunk készíteni más-más töltelékkel. 

Göngyölt rántott karaj camembert sajttal és körtével töltve

Recept: (4 főre)

húshoz: 12 szelet hosszú karaj, 1 nagy körte, 1 camembert sajt karika, tojás, zsemlemorzsa, liszt
fehérboros szőlőhöz: 1 nagy fürt szőlő, fél üveg finom fehérbor, nagyon kevés édesítő
krumplipüréhez: 1 kg burgonya, 3 dl tejszín, 1 ek vaj, szerecsendió, só

Amíg a krumplit feltesszük főni, addig elkészítjük a húsokat a következőek alapján:
A húsokat vékonyra klopfoljuk, a camembertet apró kockákra vágjuk, a körtét pedig apróra felkockázzuk, és feltesszük egy kevés vízzel főni, hogy megpuhuljon. 
Majd ha elkészült akkor elkezdhetjük a göngyölést. 


A húsok két szélét visszahajtjuk ahogyan a képen is van. Ez segíti elő, hogy ne jöjjön ki sütés közben a töltelék. Majd a rövidebbik oldalánál kezdve feltekerjük, és félretesszük amíg a többi is elkészül. 

Érdemes a panírozás és a sütés előtt elkészíteni a köretet, és a szőlőt, a hús sütését pedig a legvégére hagyni, mivel ehhez kb. 8 perc kell, így ha elkészül már tálalhatunk is. 

A húsok panírozásánál úgyanúgy járunk el mint ha hagyományos rántott húst csinálnánk, majd bő olajban kisütjük őket. 

A szőlő szemeket fél üveg fehérborban feltesszük főni, és amikor puhára főtt akkor vesszük le a tűzról. Nem kell szétfőzni, mert így nem zavaróak benne a magok. 

A krumplipüréhez pedig összetörjük a krumplit, majd tejszínnel és vajjal lágyítunk rajta, és a legvégén fűszerezzük. Szerecsendiót bőven adhatunk hozzá, nagyon jó ízt ad neki. 

Nem egy öt perces recept, de higgyétek el megéri!

4 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...