2012. január 22., vasárnap

Azok a csodás trüffelek - Flóra konyhájából

Szeretek játszani, hát ha még a játék közben a konyhában szorgoskodhatok...Flóra egy nagyon jó kis ötletet talált ki, a játékszabályt elolvashatjátok részletesen az ő blogján. Röviden annyit, hogy lassan egy éves lesz a blog amit ír, és azt találta ki, hogy aki szeretne csatlakozni hozzá, készítsen el egy ételt az ő oldaláról, és készítsen róla egy bejegyzést. 
Nem volt könnyű dolgom, mert Flóra igazán tehetséges, és nagyon jó ötleteket találtam az ő oldalán, de aztán eggyel igazán "szerelembe estünk" a párommal. Ő pedig az olasz trüffel volt. 


Én egy kicsit átkereszteltem őket és nálunk marcipános trüffelként fut, mert amíg készült, az egész lakást belengte a csodás marcipán illat. Ezen egy jót mosolyogtunk is, mivel ez kb. olyan mint amikor a Sthal Judit megkérdezte a főzős műsorában a gyerekektől, hogy milyen illata van az oregánónak, és mi volt rá a válasz: pizza illata van. 
Na hát igen, ugye ezeknek a bonbonoknak is inkább mandula illatuk van, mint marcipán, de igazából, nálam a kettő már teljesen összefonódott. Imádjuk mindketten, ezért nem volt kérdés, hogy Őt válasszuk elsőként Flóra konyhájából.


Recept: 

Az eredetihez képest egy kicsit más mennyiségekkel dolgoztam, aminek az volt az oka, hogy csak két tábla csokoládé volt itthon, de így is tökéletes lett.

20 dkg étcsokoládé, 2 ek mandulaaroma (akinél van otthon, madnulalikőrrel is készítheti - ahogyan az eredeti recept írta), 5 dkg vaj, 6 dkg cukor, 7 dkg darált mandula

Ebből a mennyiségből nálunk 15 db jött ki. Lehet kisebb golyókat formálni, de szerintem így tökéletesek lettek.

A csokoládéból 5 dkg-t félreteszünk, majd a többit apróra daraboljuk, és a többi hozzávalóval - kivéve a mandulát és a likőrt/vagy aromát - összeolvasztjuk egy vastag aljú edényben, vagy gőz felett. Amikor már egynemű a masszánk levesszük a tűzről és átöntjük egy edénybe amiben könnyebben kihűl, és hozzáadagoljuk a likőrt/vagy aromát, és a mandulát. 
Rövid időre, amíg kihül a masszánk hűtőbe tesszük, addig pedig a maradék csokoládénkat lereszeljük. 

Ha kihült a massza, akkor diónyi gombócokat formálunk belőle, majd a reszelt csokoládéba forgatjuk és kis bonbonos kapszlikba helyezzük őket. 


Hatalmas köszönet jár Flórának a receptért, és előre is boldog blogszületésnapot kívánok neki, és remélem még sok finomságot hoz nekünk!

A játék logója, és részletek: http://florakonyha.blogspot.com/2012/01/jatek.html


6 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...