2011. november 12., szombat

Retro hangulatban: túrós batyu

A régi iskolás időket idézi nekem, eszembe jutnak a gyermekkorom emlékei, az óvodáról, az iskoláról. Nem igazán tudom, hogy miért, de a túrós batyu nekem mindig ezekkel a gondolatokkal párosul. 
Nagyon ritkán készítek kelt tésztát, de ez a recept nekem annyira megtetszett, hogy úgy döntöttem ki kell, hogy próbáljam. 
A boltokban kapható túrós batyut nem szoktam vásárolni, mivel csak addig finom amíg melegen, frissen hazaviszed. Így úgy döntöttünk a párommal, hogy elkészítjük magunknak lesz ami lesz.


Túros batyu 

Recept: (16 darabhoz)

tésztához: 65 dkg rétesliszt, 3 dkg élesztő, 3 dl langyos tej, 11 ek. cukor, 10 dkg vaj, 1 tojás, 1 csipetnyi só
töltelékhez: 50 dkg túró, 4 ek. méz, 2 ek. citromlé, 2 reszelt citrom héja, 2 csomag vaníliás cukor, 1 ek. vanília aroma, 2 tojás

A tészta kicsit macerás, de nagyon finom lesz az eredmény, úgy, hogy megéri.

Kimérjük a lisztet, majd fészket csinálunk a közepére, és belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 dl langyos tejet és 1 ek. cukrot. Felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és összegyúrjuk a tésztát. 
10 percet pihentetjük, majd dagasztani kezdjük. Ha ezzel megvagyunk akkor letakarjuk és és meleg helyen 1 órán keresztül kelesztjük a tésztát. 

Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. Az összes hozzávalót összekeverjük, kivéve a tojásfehérjéket. A fehérjéket felverjük és a sütés előtt keverjük csak bele a töltelékbe. 

Ha megkelt a tészta, átgyúrjuk és ketté osztjuk. Az egyik gombócot egy kb. 40x40 cm-es négyzetté nyújtjuk. Egyenlő részekre osztjuk, és mindegyik négyzet közepére egy kanál tölteléket teszünk. Az átlós széleket összetapasszuk és a végén csavarunk egyet rajta (a töltelék garantáltan benne fog maradni). Ugyanígy járunk el a másik gombóccal is.

Gáztepsibe, szorosan egymás mellé pakoljuk őket, megkenjük a tetejüket 1 felvert tojással és betoljuk a sütőbe, ahol tovább kelesztjük még fél órát. Végül 18 percig 180 °C-on sütjük. Ha elkészült porcukorral megszórjuk a tetejét. 

Kicsit újra gyerekekké váltunk, miközben majszoltuk ezt az igazán finom édességet.Szívből tudom ajánlani, hogy próbáljátok ki, mert nem lehet elrontani!


A recept eredetije: itt

2 megjegyzés:

  1. Elkészült, köszönöm!
    http://csajkaland.blogspot.com/2011/11/turos-batyu-reggelire.html

    VálaszTörlés
  2. Szívesen! Én pedig legközelebb alkalmazom a Te fagyasztós módszered...:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...