2012. január 17., kedd

Mennyei torta...

Már említettem, hogy karácsonyra egy csomó hasznos és csudaszép konyha dolgot kaptunk a párommal, aminek mi nagyon örültünk, és reméljük, hogy az új otthonunkban nemsokára mindennek meg lesz a megfelelő helye, és végre egytől-egyig kipróbálásra kerülhetnek. 





Elsőkörben a gnocchi elkészítéséhez nyújtott nagy segítséget a burgonyanyomó, aztán pedig a sok szép új tál az ételek mutatós tálalásához segítettek hozzá, és van még jó pár dolog ami felavatásra vár (kuglófforma, vízszűrő , kerámia leveses edény és még sorolhatnám) Mindegyikről fogok írni majd, mert a vízszűrő története és hasznossága is megér majd egy külön bejegyzést. Imádom az összes ajándék dolgot amiket kaptunk, jobb ajándékokat el sem tudtam volna képzelni. Így itt is szeretnénk megköszönni a családunknak őket!

A következő amit még két ünnep között felavattunk az a 12 szeletes Zila tortaforma volt, ami hát megkönnyíti a csodás torták elkészítését...:) Én olyan receptet álmodtam meg hozzá, amit a forma nélkül is el lehet készíteni, de persze akinek van, az bátran próbálja ki, mert a Zila formához pont elegendőek a mennyiségek amiket megadok...


Körtemousse torta piskóta alapon csokoládéöntettel

Hozzávalók:

Piskótához: 
10 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 tojás, 2 ek. víz, 2 ek. kakaó, 10 dkg liszt, fél csomag sütőpor

Moussehoz:
2 körte befőtt levével együtt, 2 db körte, 3 dl tejszín, 1 cs. habfixáló, 5 dkg zselatin

Csokoládé öntethez:
6 ek. kakaó, 6 ek. cukor, kevés víz, 9 dkg sütőmargarin, 1/2 dl tejszín



Elkészítés:

Piskóta: A cukrokat a tojássárgájával és a vízzel habosra keverjük. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, a fehérjét pedig felverjük habbá.
A cukros keverékhez hozzáadagoljuk a lisztet, majd óvatosan a fehérjét is belekeverjük. Egy 24 cm-es tortaformában 10 perc alatt 180 fokon készre sütjük.

Moussehoz: A körtéket meghámozzuk, feldaraboljuk, hozzádaraboljuk a befőttet is, majd pürésítjük. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval együtt. A zselatint a körtebefőtt levében feloldjuk, majd mikróban felmelegítjük, és óvatosan a körtepüréhez adagoljuk. A felvert habot lassan a püréhez adjuk, majd az egészet a megsült piskóta tetejére adagoljuk, és elegyengetjük rajta. A tortát egy-két órára hűtőbe helyezzük, amíg meg nem dermed.

A csokoládéöntethez a kakaót, a cukrot és a két-három evőkanálnyi vizet egy lábosba öntjük és simára keverjük. Feltesszük főzni, és a felkockázott vajat folyamatosan hozzáadagoljuk, és addig főzzük, míg egynemű masszát nem kapunk. A végén fél deci tejszínt adunk hozzá, és a tálaláskor a tortaszeleteket megöntözzük vele.


A tortaforma:


Van hozzá egy szilikonforma, egy vastagabb keret és egy vékonyabb a piskóta - vagy más alap - elkészítéséhez. Bár első próbálkozás volt, és a nagy díszítés és a kép megkomponálása elmaradt, de szerintem így is csodás és a következő megálmodott receptnél még tökéletesebb lesz...:)

A piskóta akár el is maradhat, és felszolgálhatjuk poharakban, vagy piskótával kapcsostortafomában sütve is készülhet. 

16 megjegyzés:

  1. Csodálatosan szép a tortád, remélem sok hasonló széppel lepsz meg minket.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, és nagyon igyekezni fogok...:)

    VálaszTörlés
  3. ez a torta igen jól néz ki, gratula))

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű, és milyen finom lehet. El tudom képzelni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Petra, hát tényleg finom volt, csak kár, hogy hamar elfogyott...:)

      Törlés
  5. Mennyei ez a mennyei torta!:)Gratula a nyereményedhez Zsuzsinál!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nelli, még sosem nyertem, nagyon örültem neki tegnap! A hétvégén megsütöm a töltött pizzád. Elkészült a pirított tészta?

      Törlés
  6. Nagyon tetszik, már szinte érzem a számba az ízét, gratula, ügyes vagy nagyon! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Egy baj volt vele, hamar elfogyott...:)

      Törlés
  7. Jesszusom, ez hihetetlen gusztusos! Így a diétám közepén egyenesen kínzás ilyet nézegetnem! Gratulálok a blogodhoz, nagyon jó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Hát igen, az biztos, hogy diéta mellett nem sok édességet fogyasztani, de hétvégén azért mindenki megérdemel egy kis nassolást...:)

      Törlés
  8. Használd egészséggel a sok hasznos ajándékot, készíts a segítségükkel sok finomságot, tálald fel bennük, és hozd el a fotókat, meg a recepteket ide, Nekünk!!:)
    Nagyon szép, és biztosan nagyon finom ez a torta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, és ígérem, hogy hozok majd bennük sok finomságot.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...