2013. március 16., szombat

Mákos-almás paleo módra

A napokban a facebookon bukkantam erre a receptre, amit Pocak Panna készített. A Párom vitte ezt a sütit a munkahelyére, és a kérés az volt, hogy legyen valami paleo, mert így mindenki tud belőle enni...:)

Így hát jókor jött a recept, főleg, hogy én is imádom a mákot almával. Liszt nincsen benne, cukor nincsen benne, mégis mindenki megnyalja mind a tíz ujját, ha elkészíti. 


Hozzávalók:

tészta: 10 dkg darált dió, 10 dkg darált mák, 1 ek. méz, 6 tojás sárgája, fél citrom leve
almás réteg: 40 dkg alma, 1 ek. méz, 1 citrom leve, kevés fahéj
habréteg: 6 tojás fehérje, 1/2 citrom leve, 1/2 ek. méz (tetszőlegesen gyümölcs), 5 dkg darált mák


Elkészítés:

A tészta hozzávalóit jól kikeverjük, egy kb. 20x25 cm-es tepsibe helyezzük, majd az almát lereszeljük, hozzáadjuk a mézet, a fahéjat és a citromot, kicsit teflonban megdinszteljük, majd mehet a tészta rétegre, és a 151 fokra előmelegített sütőbe 20 percre. Ez idő alatt elkészítjük a habot. A fehérjéket a citrommal kemény habbá verjük, végül beleverjük a mézet is, majd végül a mákot is. Ha letelt a 20 perc a tésztát kivesszük, és ráborítjuk a habot, majd további 15 percre visszatesszük a sütőbe. 
A végén felezett dióval díszíthetjük. Az eredeti receptben a habrétegbe kerül még áfonya is, nálam nem volt, de szerintem még finomabb lesz tőle...:)

Mostantól igyekszem minden felkerülő étel, desszert mellé kalóriát is írni.
Nálam 24 kb. egyforma szelet lett ebből az adagból, így egy szeletre vonatkozó adatok - az általam számított értékek fognak szerpelni minden étel mellett:

1 szelet:

kb. 90 kalória
kb. 3,49 fehérje
kb. 5,04 szénhidrát
kb. 6 zsír

14 megjegyzés:

  1. Azt el is hiszem hogy megnyalja az ember mind a tíz ujját, nagyon finom lehet ez a sütemény! Guszta nagyon !

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta szeletek, finom lehet! Azt szeretném kérdezni, hogy a habba tettél-e mákot, mert olyan a színe?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, igen, mindjárt javítom is a receptet, mivel a 15-ből 5 dkg a habban van...:)

      Törlés
  3. Nagyon guszta lett! Viszem a receptjét:))

    VálaszTörlés
  4. Tényleg nagyon jól néz ki. Engem is érdekelne, hogy a habban mennyi mák van.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom, könnyed süteménynek látszik, én is megnyalnám utána mind a tíz ujjamat! :)

    VálaszTörlés
  6. Csupa finom hozzávaló... Jól néz ki. :P

    VálaszTörlés
  7. Nagyon tetszik itt is! Muszáj is lesz elkészítenem, főleg hogy imádom a mákot és garantált lesz így az ujjnyalakodás! ;-)

    VálaszTörlés
  8. De jól néz ki! Olyan igazi ujjnyalogatós fajta:-)

    VálaszTörlés
  9. Köszi mindenkinek, próbáljátok ki, nem fogtok csalódni. A receptet pedig javítottam, mivel kicsit elírtam a hab részét.

    VálaszTörlés
  10. A sütid jól néz ki! szeretem a diósat, mákosat,almásat, biztos szeretném ezt a sütit is.

    VálaszTörlés
  11. Lilla, szerinted a tésztájába darált mák helyett rakhatok bele máklisztet valamint méz helyett valamilyen édesítőt? Tudom hogy finomabb vele, de most nem ehetek mézet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szilvi, szerintem nyugodtan, csak arra figyelj, hogy a liszt zsírtalanított, így kevesebb kell belőle.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a gyors választ :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...