2012. április 24., kedd

Citromos pitypangméz

A minap Évánál láttam meg ezt a finomságot, amiről korábban még sosem hallottam. A pitypangméz. Elsőre igazán furcsa volt, de aztán gondoltam miért ne tehetnék egy próbát...:) Így hát a tengapi fűnyírás előtt lázas pitypang szedésbe kezdtem, ami persze csak elsőre hangzik nagyon egyszerűen, mert ha van otthon egy kajla pár hetes kutya, akkor minden kerti tevékenység kihívássá válik...:) Így lett ez a pitypang szedéssel is, ami az általam tervezett tíz perc helyett, így egy órás hadművelet lett...:)

Évának ezer hála így utólag is, mégegyszer, mert azt hiszem holnap megyek a közeli focipályára és pitypangtalanítok...:) Igazán egyszerű recept, és mondhatom a végeredmény, fenséges.
Eddig mindig több ezer forintért vásároltam az általam nagy kedvenc citromos akácmézet, ami igaz nem tartalmaz - legalább is nem kellene, hogy tartalmazzon - cukrot, de hát a teába, süteményekbe szerintem kiválóan helyettesíti az általam készített pitypangméz.


Az elkészítési módom teljesen megegyezik Éva által leírtakkal. Szóval csak röviden összefoglalva:

Hozzávalók:
150 fej pitypang virág, 50 dkg kristálycukor, 1 citrom meghámozva, 8 dl víz.

Elkészítés:
A virágokat - a zöld rész nélkül - megmossuk, majd feltesszük 8 dl vízzel és 1 db meghámozott citrommal főni. Felforraljuk, majd gyöngyözve egy órán keresztül főzzük.
Ezt követően leszűrjük a virágot, és óvatosan kinyomkodjuk a még benne lévő folyadékot.
A folyadékot 5 dkg cukorral elkeverve tovább főzzük 30 percig, néha-néha megkeverve.
Ha elkészült még forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, és egy éjszakára száraz dunsztba tesszük...:)


Aki teheti próbálja ki, mert tényleg gyorsan elkészül és megspóroljuk a méz árát...:)

Én ugyan nem tudom megerősíteni, de több hozzászóló azt "nyilatkozta", hogy hűtőben nagyon sokáig eláll.

Hasznosítása:
teába, süteményekbe, megfázásra...stb...
Aki tud még, kérem ossza meg velem is, mert nagyon kiváncsi vagyok az ötletekre!


Aki kipróbálta már, attól is várom a reakciókat, és a tanácsokat!



27 megjegyzés:

  1. Csuda érdekes dolog, már tegnap Évánál is láttam ezt a bejegyzést, csak nem volt alkalmam reagálni rá, de nálad már mindenképp megteszem. Nagyon tetszik! Bár kicsit furcsa számomra ez a pitypang dolog. De az udvarunkon nálunk is millió pitypang terem, úgyhogy semmi nem állja utamat. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát szerintem egy próbát megér, szerintem klassz!

      Törlés
  2. Jól hangzik! Én is "rákattantam" a pitypangra :)

    VálaszTörlés
  3. De jó, már Gizinél is megcsodáltam, illetve rácsodálkoztam a mézre. Még sosem hallottam hogy pitypangból ilyesmi készíthető. Nagyon jó ötlet. Biztos finom!

    VálaszTörlés
  4. Micsoda ötlet:) Nagyon tetszik:)

    VálaszTörlés
  5. Tavaly óta erre készültem, aztán apa lenyírta mindet, mert nem szóltam! :)) Nem baj majd jövőre! Gyönyörű színe van! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát akkor jól vésd az eszedbe, hogy jövőre el ne felejtsd...:)

      Törlés
  6. Anyukám rendszeresen készíti...nagyon szeretjük. Elképzelem, ahogy a focipályán pitypangtalanítasz:DDD

    VálaszTörlés
  7. Nagyon csinos lett a sárgás-zöldes fotókompozíció. Sosem gondoltam volna hogy a pitypang ehető. Nekem azért kicsit furán hangzik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Hát furcsának hangzott elsőre nekem is, de hidd el nagyon finom!

      Törlés
  8. Nagyon jól néz ki guszta! Évát írtál, nem Gizit akartál? Ő csinálta ezt.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon örülök, hogy Neked is bejött ez a recept. Jót mosolygok és látom magam előtt a "kajla kutya, és a gazdi" pitypangszedését.))
    Most készülök még egy adagot fűzni, de most a citrom mellett még teszek bele vaníliás cukrot, és fahajat is. Kíváncsi leszek, így milyen lesz az íze.
    Nálam ketten is azt írták a blogba, hogy híg maradt nekik, nem tudom vajon mitől, mert nekem teljesen méz sűrűségű lett mire kihűlt. Neked is folyós maradt???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is kicsit folyós maradt, de nem bánom, így is tökéletes!

      Törlés
  10. Fincsi! Otthon nálunk nagyon elterjedt, az eredeti méz pótlására... Én magam sosem főztem, csak segítekeztem benne. Ezért nem tudom, hogy teszneke bele valami tartósítószert, de azt tudom, hogy sokáig eláll, akkor is, ha nem tartod hüttőben. Igaz, majd megkristályosodik:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát állítólag hűtőben eláll...:) Meglátjuk...:_)

      Törlés
  11. Nagyon érdekes, és szépek a fotók!:)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon jó, Évánál még nem láttam, mostanában nem nagyon nagyon volt időm nézegetni.
    A hozzávalóknál 50 dkg cukrot írtál, az elkészítésnél pedig csak 5 dkg-ot...

    VálaszTörlés
  13. Nem csináltam még, úgy hogy meg is kóstolnám! Nagyon szép a fotója!

    VálaszTörlés
  14. Szia Lilla, ma megcsináltam a mézet, nagyon finom lett, tényleg olyan ízű mint a virágméz. Az enyém már az elején jó sűrű lett, Gizi receptjét is néztem (Te Évát írtál), ő csak 7 dl vizet tett bele, hát én is. A virágok főzése végére eléggé elfőtt a vize, úgyhogy most elég sűrű lett a kész mézem, és csak két kis üveggel lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva és Gizi egy személy...:) Örülök ha jól sikerült Neked is!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...