2013. január 17., csütörtök

Almás csigafánk - sütőben sütve

Az úgy kezdődött, hogy megláttam Gabinál ezt a csuda guszta fánkot, és gondoltam, ha már ez lesz az első próbálkozásom fánk ügyileg, akkor kezdjük valami olyannal, ami elronthatatlan...:) Hát ez a fánk, nem, hogy elronthatatlan, hanem eszméletlenül finom, és ha megkóstoltad, akkor azt mondja egy belső hang, hogy na légyszíves, süss még, csak még egy adagot...na meg még egyet...

Szóval kipróbáltam, és ma két adagot sütöttem...:-) Apró változtatásokat eszközöltem, de a lényegen nem változtatnak...:) Igazi vanília került bele, mellé pedig házi baracklekvár...

Nem tudom nálatok milyen a hóhelyzet, nálunk katasztrófa. A kerítésünk mellett másfél méter magasan állt a hó reggelre...A buszok alig járnak, a főúton is 30-al lehet közlekedni, szóval ebben az időben jobb is itthon lenni a finom meleg házikóban és sütni valami finomságot, szóval még nem késő, kb. fél óra alatt elkészül...:) 

Egy tartalmas leves után tökéletes ebédre is. Ma tárkonyos-tejszínes nyúlragú leves volt a menü első része.


Hozzávalók:

30 dkg liszt, 2 kisebb alma, 1 dl tej, 2 dkg expressz élesztő, 3 cs. vaníliás cukor, 1 rúd vanília magjai, 3 dkg vaj, 2 tojás sárgája, fél citrom leve és reszelt héja, csipet só


Elkészítés:

Az almákat lereszeljük, majd a liszthez hozzákeverjük az élesztőt - ezzel az élesztővel 15 perc alatt megkel a tészta - majd a többi hozzávalót is, és jó alaposan összekeverjük. A masszát én egy hőálló edénybe raktam, majd 15 percre 51 fokos sütőbe helyeztem. Ha megkelt kivesszük, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd vékonyra nyújtjuk, és jó szorosan feltekerjük. Majd szeletekre vágjuk, és egy jól kiolajozott gáztepsire helyezzük a fánkokat, és 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük. (Nekem kellett a 15 perc, nem volt elég a 10-12)

Porcukorral megszórjuk, és finom házi lekvárral kínáljuk. Mindenki próbálja ki, aki teheti...:)

A fánkkal neveznék Illéskrisz játékára is, amire még ajánlom a kedvenc fánkomat: 

12 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet ez a fánk. Valahogy elnéztem mellette eddig nem vettem észre.Különleges és nagyon guszta! Jelentem: Mifelénk egy csepp hó nincs. A hét elején még volt kevés aztán esett az eső. Tegnap borongós ködös idő volt, ma viszont még a nap is sütött.

    VálaszTörlés
  2. Ha fánk, és még almás is, akkor csak finom lehet:) Nálunk tegnap tavaszi időjárás volt, ma pedig átláthatatlan köd:)

    VálaszTörlés
  3. Én is megsütöttem de az enyémek nem voltak ilyen szépek. Tetszik a kompozíció.

    VálaszTörlés
  4. Isteni finom lehet. El is mentem!
    Nálunk a lekvár mellé/helyett még el tudom képzelni a fahéjas roszogós cukrot is a tetejére (fahéjas kristálycukor, de férjem így hívja :) )
    Nálunk reggelre a már előzőleg félig elolvadt hóra esett kb. 15-20 cm, ami ma hajnalban meglehetősen elkezdett olvadni :S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon guszta, Gabinál is felfigyeltem rá, és nálad is nagyon szépek! :) Nálunk hó most alig-alig, elolvadt és elmosta az eső, most inkább már sár van! :)

      Törlés
  5. Nagyon guszták a fánkjaid, fincsi lehetett az almával.
    Nálunk ma havas eső esett, a hét elején leesett hó nagy része elolvadt, ami pedig megmaradt, az koszos. Sajnos, itt Budapesten nem sokáig marad fehér a hó, csak a hegyekben. Szombaton kirándulni voltunk, itt a közelünkben a Budai-hegyekben, ott még szép volt minden.....
    Ha ráérsz itt megnézheted, a pilisi blogomon, Budai "havasok" címen, hétfőn tettem fel: http://karpatutak3.blogspot.hu

    VálaszTörlés
  6. Lilla, de örülök, hogy megsütötted! Annak pedig még jobban örülök, hogy ennyire ízlett Nektek és rögtön két adaggal is kellett készítened. Nekünk is nagy kedvenc lett ez a fánk (azelőtt évente egyszer sütöttem fánkot, de amióta kipróbáltam ezt a sütőben sült változatot, már nálunk is elkészült többször is: 1 hét alatt kétszer:)). Köszi, hogy jelezted felém is. :)

    Nálunk nincs hó, állítólag nem is nagyon lesz itt keleten, legfeljebb csak eső. Tegnap sütött a nap és +5 fok volt. Ma picit már hűvösebb van, mert fúj a szél.
    Puszi, vigyázzatok magatokra!

    VálaszTörlés
  7. Ilyen ajánlás után muszáj lesz megsütni:-)
    Minket mindig elkerül a csapadék, most hóból is vagy 10 centi van. De legalább szép fehér minden, egyelőre. Így még szeretem is a telet.

    VálaszTörlés
  8. Finom, gyors és egyszerű, hozzávalók is többnyire megvannak a konyhában, finom lehet! Az a nyúlragu leves is káprázatos lehet :)

    VálaszTörlés
  9. Erről a fánkról eddig még nem is hallottam!
    de a tiédet elnézve, és a fotókat látva egyszer biztos erre is sort kerítek.

    VálaszTörlés
  10. Szép lett és finom is. Én is megsütöttem, hamar elfogyott:-)

    VálaszTörlés
  11. The caгtridge іnvolves a mixture of liquіd nicotinе vaρor that
    bеcomes ѵapor in the atomizer.

    Havе a lοok at mу ωeb
    site webpage

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...