2013. május 7., kedd

Paleo pizza

Többen kérdeztétek, miért álltam neki a paleo diétának. Először is azt szeretném leszögezni, hogy igaz madnem minden alapelvét követem a diétának, így hagyományos lisztek, glutén és a cukor szinte teljesen kiiktatásra került jelenleg az ételeinkből, de egy dologra képtelen vagyok. A tejtermékeket képtelen lennék száműzni...:) Így napi egy deci tej a kávéhoz, és a sajtok, és minimális mennyiségben a tejföl nálam továbbra is a mindennapjaimhoz tartozik. Visszatérve viszont ahhoz, hogy miért is kezdtem el. Az oka egyszerű, fél éve született egy Angyal a családunkba, és sajnos hiába fogadtam meg, hogy már pedig én aztán nem fogok sokat enni a terhesség alatt, odafigyelek meg minden. Ez nem jött össze. Amit igazából nem bánok, de most itt az ideje, hogy végre a még megmaradt kilók is leolvadjanak. Így csökkenteni kellett a káros anyag bevitelt, ami leginkább a rossz szénhidrátokat jelentette nálam, és a csokoládé bármekkora mennyiségű elfogyasztását. 
Ez a diéta pedig eddig bevált. Főleg azért, mert teret enged a kísérletezgetéseknek...:) Imádom, hogy annyi új ízt kóstolhatunk, és nem utolsó sorban igencsak megnőtt a zöldségfogyasztásunk az elmúlt három hétben...:)


A recept nagyon egyszerű, és azt kell mondjam, nálam simán felveszi a versenyt a hagyományos lisztes-élesztős pizzával.
Rengeteg verzió kering az interneten, én is több helyen is körbenéztem, aztán végül ez lett az én verzióm.




Hozzávalók:

Tésztához: 12 dkg mandulaliszt, 5 dkg szezámliszt, 2 tojás, 2 ek. extra szűz olívaolaj, 1 kk. só, 1 tk. szódabikarbóna, 1 tk. bazsalikom, 1 tk. oregano
Paradicsomszósz: 1 paradicsom, fél fej hagyma, bazsalikom, oregano, só, bors
Feltét: 1 marék bacon szalonna, 15 dkg trappista sajt, 4-5 szem koktélparadicsom




Elkészítés:

A tészta hozzávalóit jól kikeverjük, majd egy negyed órát pihentetjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük közben. Majd a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsiben öntjük, és elegyengetjük kanál segítségével a kívánt formára - kissé folyós lesz a massza, nem áll össze úgy,mint a hagyományos, de ez nem baj. A tésztát 15 perc alatt készre sütjük.
A paradicsomszószhoz a hozzávalókat aprítóban összedolgozzuk, majd a kész tésztát megkenjük vele. Ezt követően ráhelyezzük a feltétet a pizzára, és visszatoljuk további 5 percre, majd maximumra hajtjuk a hőfokot, és megpirítjuk a sajtot. 
Ha kész, mér szelhetjük is...:)

11 megjegyzés:

  1. Látványnak nagyon guszta és biztos finom is ! Ha betudjátok tartani a diétát az jó egészségetekre! Nagyon sokan választják mostanában ezt a diétát !

    VálaszTörlés
  2. Mindenki tudja, hogy mi ajó számára, és azt tartja be. Sajnos nálunk nehezen lehet ilyen különleges lisztekhez hozzájutni, ha igen is, aranyárban. De a szénhidrátokat én is száműztem nagyrészt az értendemből, kenyeret egyáltalán nem eszem, és igyekszem sütikben is a liszt nagyrészét teljes kiőrlésűre cserélni legalább. Én pl. éppen egy fehérje diétával fogytam 15 kg-ot, amit lassan 10 hónapja tartok, annak éppen a sovány tejtermékek az alapja. Hát azoktól én sem tudnék megválni, meg a sajtoktól sem:)
    KItartást Neked:)

    VálaszTörlés
  3. Kukoricaliszt engedélyezett? Az gluténmentes, s nem sokkal drágább, mint a búzaliszt. Nem, én nem akarok áttérni erre a diétára, csak miután nálad is, meg Barbinál is több peleós receptet láttam, foglalkoztatni kezdett. Utánaolvastam, de én képtelen lennék betartani. Sajtról lemondani? Meg tejfölről, vajról? Á, nehéz lenne:-)
    A pizza nagyon jól néz ki, kinézetre, akár a búzalisztes.

    VálaszTörlés
  4. Igen, szerintem is minden diéta addig jó, amíg nem teher, és az evés nem okoz lelkiismeret furdalást, hanem örömet szerez, legyen az paleo, vagy más, utálom a szigorú szabályokat betartani :)
    Máskülönben Katinak üzenem, a különleges lisztek nemcsak "aranyáron" vannak, Itt talán leeht olcsóbbakat is a webshopból rendelni:
    http://www.naturecookta.hu/

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta lett a pizzád, és biztosan finom és egészséges is! Kívánok további jó diétát, és jó eredményt hozzá :)

    VálaszTörlés
  6. Háát, nem mondom, hogy jobban néz ki, mint az eredeti pizza, de hidd el, szívesen megkóstolnám, mert kíváncsi vagyok. :)

    VálaszTörlés
  7. Szia, a tészta összetevőit összekevertem, egy nagy, tömör, összeállt golyó lett. Kilapítottam kézzel, belenyomkodtam a tepsibe. Egyáltalán nem lehet önteni, sőt, törik, kemény, rugalmatlan. És az összetevőket elnézve nem tudom elképzelni, ez hogyan lehet folyós állagú? Abszolút jó minőségű, paleo liszteket használtam, ezzel nem lehet gond. Köszi, Marcsi

    VálaszTörlés
  8. Látványnak guszta való igaz, megcsináltam hétvégén. A tészta a kukában landolt. Mandulaliszt mandulaírzt eredményezett, ez nekem egy pizzával nem fér meg, és az állaga is egy folytós tésztaféle. Akárki akármit mond, egy paleo pizza tészta sem versenghet a rendes lisztes élesztős pizzatésztával, soha egyik sem lesz még csak hasonló sem, sem ízre, sem állagra. A feltétet lekapartam azt megettem, a többi az enyészeté lett. :( Vannak ételek, amiket inkább egyáltalán nem eszem, mert a paleós változata ehetetlen. És ez is az az étel lett :) Vannak kaják, amiket nem lehet paleó változatban elkészíteni, és ez is az. Ez az ötödik pizzatészta próbálkozásom volt. A legehetőbb a készen kapható paleó kenyérliszt és az abból készült tészta.

    VálaszTörlés
  9. Sajnos az előttem írokhoz kell csatlakoznom: nagyon rossz ez a pizza, mintha fűrészport ennék. Nem tudom neked, hogy lett folyós, nekem össze se állt. Hát csalódás, nem kísérletezgetek ezekkel, mert drága az alapanyag!

    VálaszTörlés
  10. Sajnálom, hogy nem lett jó, én már ezt nagyon régen készítettem, már maglisztekkel nem kísérletezek, marad a zöldséges, vagy a zablisztes verzió. Próbáld esetleg úgy meg.

    VálaszTörlés
  11. A szezámlisztet lenmag-tökmag liszt keverékkel helyettesítettem, reszelt sajt is mehet a tésztába, olívaolaj helyett kókuszolaj. A fűszerek mellé fokhagymát is tettem. Isteni pizza lett!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...