2013. május 2., csütörtök

Quinoa sok zöldséggel és grillezett sertéskarajjal

Még sosem hallottam korábba erről a növényről, egészen addig mg a testvéremnek nem ajánlotta egy munkatársa aki paleozik. Gondoltam utána járok, és erre a facebookon a Gasztroblogok csoportban éppen ez volt a napi hozzávaló, amivel finomabbnál finomabb ételek kerültek fel. Én nem írok róla most bővebben, ha érdekel Benneteket , akkor nézzétek meg Makkánál, mert ő szépen leírja mire is jó ez az álgabona, amit úgy is hívnak, hogy az inkák aranya...:)

Gluténmentes.

Én az Aldiban találtam a napokban, és gondoltam egy próbát megér. Édes és sós ételeket is könnyen készíthettek vele, én először egy zöldséges verziót készítettem. Azt javaslom, hogy ha 2-3 főre főzitek akkor elegendő belőle kb. 200 grammot felhasználni. Nagyon laktató, és nagy mennyiség lesz belőle. 

Elkészítése egyébként nagyon egyszerű. Ugyanolyan elven működik mint a tarhonya, annyi különbséggel, hogy a főzés előtt a quinoát át kell mosni. Majd kétszeres vízmennyiséggel kb. 15 perc aalatt elkészül. 


Hozzávalók:

20 dkg bio quinoa, 2 szál sárgarépa, 3 szál újhagyma, 4-5 db koktélparadicsom, kókuszzsír, 6 szelet karaj, só, bors, fokhagyma 


Elkészítés:

A quinoát átmossuk, majd egy magas falú teflonban picit megpirtjuk kevés kókuszzsíron- vagy sertészsír is tökéletes- majd kétszeres vízmennyiséggel felengedjük és tető alatt 15 perc alatt készre főzzük. Közben zsírt melegítünk egy másik teflonban a karajt kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk, és a zsíron mindkét oldalát megpirítjuk. Ha elég vízes a hús, akkor enged annyi vizet magából, hogy nem kell alá többet rakni, de ha nem így van, egy minimális vízzel felengedjük és fedő alatt kb. 10 perc alatt készre sütjük, majd átrakjuk egy grill serpenyőbe és szárazon két perc alatt lepirítjuk. 
A zöldségek közül a répát meghámozzuk, apróra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, a paradicsomot pedig nyolcba vágjuk, és kevés zsíron kb. 2-3 percig pároljuk. Ha mindennel elkészültünk akkor a zöldségeket a quinoához keverjük és tálalhatunk is. 

Akik húst nem esznek, azoknak is tökéletes főétel lesz a zöldséges quinoa...:)



6 megjegyzés:

  1. Szét kell nézzek felénk, érdekes, és finomnak tűnik:)

    VálaszTörlés
  2. Guszta lett amit készítettél! Még én sem hallottam erről a növényről :)

    VálaszTörlés
  3. IIIGEN, a quinoa jó, akárcsak a hajdina, vagy a több gabona vagy álgabona, és így is készítem.!

    VálaszTörlés
  4. Én is vettem az Aldiban, de még nem készítettem el. Örülök a receptednek, egy jó kiindulási pont a felhasználáshoz. Szerinted hasonlít az íze valamihez (pl. rizs), vagy teljesen új íz?? Külcsínre olyan, mint egy csomó apró gyöngy :).

    VálaszTörlés
  5. A quinoa tényleg finom, viszont nem paleo attól még, hogy gluténmentes, ahogy a többi gluténmentes gabona sem (köles, hajdina). Ezt csak azért írom, hogy nehogy megtévessze a kezdő paleósokat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, és javítottam. Eleinte még vita ment róla, lehet vagy sem. Most már én sem fogyasztom.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...