2013. május 20., hétfő

Svéd mandulatorta kókusztejjel készítve - paleo

Már régóta motoszkált a fejemben, hogy ezt a mennyei tortát hogyan lehetne paleosítani, hiszen igazából nem sok mindenen kell ahhoz változtatni, hogy beilleszthető legyen a diétába. A tejszínt kókusztejre cseréltem, a cukrot xilitre, a vajat ghire - bár a vaj is megtűrt, így kis mennyiségben nyugodtan fogyasztható.

Szerintem ez ismét egy jól sikerült torta lett. Aki kétszintesre szeretné, az csinálja dupla adagból...:)


Hozzávalók:

Tésztához: 2 db tojásfehérje, 12 dkg darált mandula, 1 ek. xilit, fél citrom héja
Krémhez: 10 dkg vaj/ghi, 2 tojás sárgája, fél dl kókusztej, 1 ek. xilit, fél citrom héja, és egy kk. citrom lé
Díszítéshez: pirított mandula szeletek, étcsoki reszelék, 1 db mandula lereszelve


Elkészítés:

A tésztához a fehérjéket a xilittel keményre verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a mandulával és belereszeljük a citrom héjat. Sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük. 20 cm-es tortaformát használjunk hozzá, mert nem lesz magas tészta.

A krémhez a tojásokat a kókusztejjel jól kikeverjük, majd rövid idő alatt - amíg elkezd sűrüsödni összefözzűk. Majd levesszük a tűzről és a vajat/ghit belerakjuk és addig keverjük, amíg egynemű nem lesz a krém. Ha kihül belereszeljük a citromhéját és belekeverjük a citrom levet. 


Megkenjük a krémmel a torta tetejét, majd díszítjük pirított mandula szeletekkel, reszelt csokival és reszelt mandulával.


Lehet duplázni is az adagot, és akkor vagy magasabb tortát kapunk, vagy két rétegűt is készítehetünk belőle. Ez a mennyiség négy főre pont elegendő volt, és még egy kis szelet maradt is, mert mér a fiúk sem bírtak vele a vacsora után...:)


8 megjegyzés:

  1. Imádom a svéd mandula tortát. Szuper lett és paleosan is nagyon finom lehet, szívesen megkóstolnám:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, küldenék, de olyan messze vagy...:)

      Törlés
  2. Nagyon guszta és milyen finom lehet? Már nagyon belejöttél az egészséges sütés-főzésbe. Azért is hívtalak abba a játékba és nem tudom nem vetted észre a megjegyzésemet? Vagy nincs időd ezzel most foglalkozni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne haragudj, nem láttam a megjegyzésedet. Megnézem majd a blogodban a bejegyzéseket. És hozok holnapra is valami egészségeset...:) Köszönöm a meghívást!

      Törlés
  3. Ma megcsináltam és imádom.Nagyon finom lett. :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...