2014. június 17., kedd

Karamell fagyi

Ez a fagyi nem paleó, még akkor sem, ha kókusztejszínt, és kókusztejet használunk az elkészítéséhez, ugyanis a varázs hozzávaló ez esetben a kókuszcukor, ami egyáltalán nem paleó alapanyag.
Ezt azért hangsúlyozom, mert sokan vannak akik akként kezelik. Egyelőre semmi megbízható forrás nincs arra vonatkozóan, hogy ennek a cukornak valóban alacsony lenne a glikémiás indexe, mint ahogyan az egyetlen tanulmány ami róla készült (és felleltem) ezt bizonygatja. 

Ebben az esetben viszont teljesen mindegy, mert ebben a fagyiban tökéletesen betölti a szerepét amit kell. Ezáltal a cukor által válik az egyszerű vanília fagyi, amolyan retró hangulatot idéző tejkaramella fagyivá.


Hozzávalók:

6 tojássárgája,
500 ml házi tejszín/ vagy min. 30%-os állati eredetű tejszín/,
100 ml házi tej /vagy zsíros bolri tej/,
6-7 ek. kókuszcukor,
1 rúd vanília magjai

Elkészítés:

Nincs más dolgunk, mint a hozzávalókat egy vastagfalú edényben nagyon lassú tűzön összemelegíteni, egészen forráspontig. Majd jól lehűtjük - ez fontos lépés fagyi gép használata esetén! - végül a fagyigépben kifagyasztjuk a masszát. 



Én ezzel a fagyival neveztem Praliné Zsuzsi játékára, a részleteket, itt olvashatjátok:

7 megjegyzés:

  1. Hűűű. És mitől lesz karamellás? A lassú összemelegítéskor kissé karamellizálódik a massza? Nagyon érdekes, tuti kipróbálom, nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó! Főleg, hogy nem kell karamellizálni a cukrot, teszi a dolgát a kókuszcukor.

    VálaszTörlés
  3. De jó, nagyon tetszik :) Csak nálunk nem fellelhető sajnos a kókuszcukor :)

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Fagyigép vásárlás előtt állok, érdekelne, hogy te milyen gépet használsz, és tudnál-e írni véleményt róla?
    köszönöm
    Szilvi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Clatronic, a metroból kaptam a férjem vette. 7 vagy 8 ezer forint körül volt. Nekem és a párom szüleinek is ilyen van. tökéletesen megfelel szerintem. Egy a lényeg, mielőtt berakod a fagyialapot a gépbe, jó hidegre hűtsd le, különben nem fagy ki rendesen.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...