2011. november 2., szerda

A legfinomabb kenyér...

Ma egy nagyon egyszerű és finom kenyér receptet szeretnék Veletek megosztani. Mi és az egész család ezt süti már egy ideje, és nagyon bejött mindenkinek. Nem szeretünk boltban kenyeret vásárolni, mert amit egyik nap hazaviszünk, azt már másnap csak piritósnak lehetne megenni. Amióta ezt a receptet használjuk azóta mindig van friss kenyér itthon és akár még harmadnap is meg lehet enni. Próbáljátok ki!

Dagasztás nélküli kenyér(ke)


Recept:

Kb. 70 dkg-s kenyér jön ki ebből az adagból. 

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 4 dl víz, 1 dkg élesztő, 2 kk. só

A teendők is ilyen rövidek...Mindösszesen annyit kell tenned, hogy a lisztet és a sót az élesztős vízzel elkevered, majd egy konyharuhával letakarod az edényt és hagyod kelni. Ehhez kb. 10-12 óra kell. 
Ha letelt az idő belisztezett nyújtódeszkára kimered a tésztát, és elkezded a négy oldalról összehajtani a tésztát. Ha ez megvolt akkor előveszel egy tetővel rendelkező sütőbe helyezhető edényt és beleteszel sütőpapírt az aljára. 
Már csak egy momentum hiányzik...bele rakod a kenyértésztát az edénybe, rárakod a tetőt és bedugod az előmelegített sütőbe...
A sütőt kb. 250 °C-ra kell beállítani és 30 percig ezen a hőfokon kell sütni fedővel. Ha lejárt az idő, akkor lehajtjuk a hőfokot 200 °C-ra és levesszük az edény tetejét, majd 25 percig kell tovább sütni. 

Garantálom, hogy aki kipróbálja függő lesz tőle...

Jó étvágyat mindenkinek!


16 megjegyzés:

  1. Most már egyszer nekem is ki kell próbálnom, ez annyira jól néz ki!

    VálaszTörlés
  2. És milyen finom! Tényleg csak ajánlani tudom.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Lilla! Csak egy kérdés.. :) légkeveréssel vagy alsó sütéssel sütöd? köszi!

    VálaszTörlés
  4. Alsó-felső sütéssel szoktam, vagy gázsütőben először 4-es fokozaton, majd 3-ason, ott ugye nem nagyon lehet válogatni, hogy milyen beállítás legyen rajta, de eddig még mindig jól sikerült...:)

    VálaszTörlés
  5. Karancs gáztűzhelyen, Kerámia edényben, fedő alatt, kis vízzel lespriccelve, 1 óra alatt, ropogós és tökéletes a végeredmény. Gratulálok :)

    VálaszTörlés
  6. Megcsináltam én is, igaz vekniben sütöttem fedő nélkül, de isteni lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neki, ha gondolod legközelebb próbáld meg a liszt felét teljes kiőrlésűre cserélni, szerintem úgy is klassz!

      Törlés
    2. A teljes kiőrlésűből melyiket használod? Gondolom van többféle is.

      Törlés
    3. Én legutóbb teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből csináltam, nem túl olcsó, de egészséges és finom marad tőle ez a kenyér is. Kipróbáltam úgy is, hogy az egész teljeskiőrlésűből csináltam, úgy is finom, igazi barnakenyér lesz belőle.

      Törlés
  7. Kedves Lilla!Milyen hőmérsékleten kell hagyni kelni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én kelesztettem már hideg konyhában is, most pedig simán hagyom szobahőmérsékleten, bent az étkezőben, vagy a konyhában. Próbáld ki mindenképpen, mi majdnem minden nap megsütjük, mert annyira finom.

      Törlés
    2. Megsütöttem kicsit variálva és nagyon finom lett. Biztos máskor is készül. Köszönöm! Engedélyezed, hogy felkerülhessen a blogomra? ;)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...