2012. július 16., hétfő

Vasi dödölle tejfölösen

Igazán nagy kedvenceim közé tartozik a mai étel, mert rendkívül sok felhasználási lehetőség rejtőzik benne, és egyszerűen mert finom. Sokan sokféle módon készítik, de nálunk családi hagyományként az alábbi recept öröklődik.

Én is készítettem már jó néhány alkalommal, mindig kicsit másként, de pirított hagymás zsírral - bár én a zsírt nem szeretem, ez az étel, tényleg úgy az igazi - szerintem mindent visz.

Tegnap készült hozzá nyúlpaprikás, de nekem a legjobban magában tejföllel meglocsolva ízlik. Úgy igazán kijön a finom édeskés, füstös íz amit a pirított hagyma ad neki.


Hozzávalók:

1 kg piros burgonya, liszt, víz, sertészsír, 4 fej hagyma, tejföl



Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk, majd feltesszük  sós vízben főni. Amikor megpuhultak a krumplik annyi vizet leöntünk róla, hogy kb. a burgonya feléig érjen a víz a lábasban. A tűzön hagyjuk, és így kezdjük el hozzáadagolni a lisztet - egyesek szerint kizárólag rétesliszttel az igazi - egészen addig amíg már szinte nem is bírjuk törni a burgonyanyomónkkal. Ha idáig eljutottunk, félretesszük az edényünket, és egy nagy teflonban - vagy akinek van hot panje, nyugodtan használja - zsíron jól megpirítjuk a felkockázott vöröshagymákat. Erre megy rá a massza, amit jól elegyengetünk és két fakanál segítségével elkezdjük jól szét törni a masszát. Ha már kellően aranybarnára pirult akkor tálalhatunk is...:)

Már korábban készült egy poszt a dödöllémről hasonló módon készítettem akkor is, csak akkor olajjal készült, és kevesebb hagymával. Szerintem minél több a hagyma annál finomabb ételt kapunk.

12 megjegyzés:

  1. De régen ettem dödöllét...Van egy csomó régi krumplim, jó hogy eszembe juttattad! Nagyon guszta! Jó tejfölösen, sok hagymával...Hmm!!!

    VálaszTörlés
  2. Imádom nagyon,pláne vadpörkölt mellé:)) Szoktam Én is késziteni,csak kanállal szaggatom ki.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehetett, guszta!

    VálaszTörlés
  4. Egyszerű, de nagyon finom étel lehet, és szép gusztán tálaltad!

    VálaszTörlés
  5. Én is a sok hagymára szavazok!!! :)

    VálaszTörlés
  6. Postado amizade nos blogueiros do mundo
    Eu amo este blog, e eu sigo 101
    seguir de volta para o meu bom amigo
    para a nossa amizade
    obrigado
    ser aguardado

    VálaszTörlés
  7. Én még soha nem ettem dödöllét, mifelénk nem készítették. Ideje lenne elkészítenem...

    VálaszTörlés
  8. Imádom, imádom, imádom pont ÍGY vasi módra!:)

    VálaszTörlés
  9. Mifelénk nem ez a dödölle, de akárminek hívják, ez nagyon jó recept!(Főleg most, hogy éhes vagyok, tudnám értékrlni!)

    VálaszTörlés
  10. Szívesen megkóstolnék egy igazi vasi dödöllét :)

    VálaszTörlés
  11. Nyami ez csodás! Ezt a fajta dödöllét is kipróbálom majd az tuti :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...