2012. december 14., péntek

Diós-kávés kocka, vagy pohárkrém

Ismét egy süti, amit már karácsonyra ajánlok Nektek. 
Kávé, lekvár, dió...mi más kellene egy finom süteményhez az ünnepi asztalon. Ha Ti ügyesebben csináljátok mint én, nem is kell, hogy a fele pohárkrémként végezze...:) Bár meg kell hagyni, talán így még jobban esett elfogyasztani, szépen lassan kanalazva, egy jó film mellett a meleg ágyikóban, ebben a nagy hidegben...:)

Szóval a nálam majdnem a fele pohárkrémként végezte, mivel nem igazán volt számomra egyértelmű a recept pár helyen. Pl. hiányzott a sütési idő és hőfok, és szerintem legalább egy napot állni kell hagyni szeletelés előtt, de legalább is pár hűtőben töltött óra nem árt neki...:) A karácsonyi adagnál már ezekre is ügyelek és akkor tökéletes lesz...:)

Na de ennyi "mellébeszélés" után jöjjön a recept...:)


Hozzávalók:

Tésztához: 5 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 2 tojás sárgája, fél cs. sütőpor, 15 dkg liszt (kenéshez: baracklekvár)
Diós réteghez: 4 tojás, + a két megmaradt fehérje, 5 dkg cukor, 20 dkg darált dió, 2 ek. zsemlemorzsa
Kávés krémhez: 3 tojás, 15 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 ek. liszt, fél dl kávé, 15 dkg vaj


Elkészítés:

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk és kizsírozott tepsibe helyezzük. Nagyon vékonyan megkenjük házi baracklekvárral. A diós réteghez a cukrot a tojássárgákkal kikeverjük, majd mehet bele a többi hozzávaló, kivéve a fehérjéket, mert azokat előtte felverjük és csak a végén forgatjuk bele a masszába. Ezt követően mehet a tészta tetejére, és 190 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.  
A krémhez a hozzávalókat a vaj kivételével gőz fölött sűrűre főzzük, majd levesszük és óvatosan belekeverjük a vajat is. Amikor már jól kihült mind a tészta, mind a krém, megkenjük vele a tésztát. A tetejét csokoládédarával, és dióval díszítjük.

Ha krém is készül belőle, akkor egy réteg tészta, egy réteg kávés krém, és így tovább...:)

A recept a Vidék íze újságból származik.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, én is szívesen kanalazgatnám a meleg takaró alatt, egy jó filmmel:)

    VálaszTörlés
  2. Akár sütemény akár pohárkrém finom lehet nagyon!

    VálaszTörlés
  3. Pohárkrémnek szívesebben megkóstolnám! Látom nagyon készülődsz már a karácsonyra. :D

    VálaszTörlés
  4. Kettőt egy receptből és milyen finomat, ez nem semmi:) Nagyon rendes kislányod van, hogy még sütögetni is enged téged, nekem az első gyerek mellett ez nem ment:)

    VálaszTörlés
  5. Jó dolog egyből kettőt készíteni:-) nem szoktam kávézni, de ezt megkóstonám:-)

    VálaszTörlés
  6. Jónak tűnik ez a sütike. Nem baj az ha elsőre nem tökéletes valami, a pohárkrémet én is elkanalazgatnám :)

    VálaszTörlés
  7. Nekem nagyon tetszik ez a recept, az meg különösen, hogy egyből kétféle finomság lett belőle!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...