2011. november 20., vasárnap

Vendégváró falatok

Tegnap megírtam, hogy vendégeket vártunk, méghozzá a szüleim látogattak meg minket. Úgy döntöttünk a párommal, hogy hidegtált készítünk. Tavaly karácsony előtt a Prima Konyha decemberi számában volt egy nagyon bőséges tál, amin tényleg minden volt mi szem-szájnak ingere. Már több alkalommal készítettük el különböző változtatásokkal, de mindig nagy sikert aratott mindenkinél. 
A tálon ez alkalommal volt orosz hússaláta, svédgombasaláta, töltött tojás, sonkás sajttorta. 

Hidegtál

Orosz hússaláta

Terülj, terülj asztalkám!

Receptek:

Orosz hússaláta:

40 dkg pulykahús, 3 burgonya, 2 tojás, 2 alma, 2 savanyú uborka, 12 ek. majonéz, 1 ek. mustár, édesítő, 1 mk. bors, só, 1 fél citrom leve.

A húst, a burgonyát, az almát, az uborkát és a tojást apró csíkokra vágjuk. A majonézt, a mustárt, az édesítőt, a borsot, a sót és a citromlevet összekeverjük és ráöntjük a többi hozzávalóra.

Svédgombasaláta:

500 kg gomba, 2 fej vöröshagyma, 1 kk. só, 1 mk. bors, 1 babérlevél, 500 gr. paradicsompüré, 1 ek. citromlé, 1 kk. rozmaring, édesítő

A hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát és megfűszerezzük a sóval, borrsal, és a babérlevéllel, a fedő alatt pár percig fedő alatt pároljuk. 
Végül pedig belekeverjük a paradicsompürét, a citromlevet, az édesítőt és a rozmaringot.

(A hagymát mindenképpen olajat használjuk, mivel a vajat kicsapja és nem lesz túl mutatós az ételünk)

Töltött tojás:

8 db tojás, majonéz, mustár, só, bors, citromlé, édesítő

Megfőzzük a tojásokat, majd kettévágjuk őket kikaparjuk a sárgáját. A mustárral, majonézzel sóval, citromlével, borssal és édesítővel összedolgozzuk a sárgáját és visszatöltjük a tojásokba. A tetejét lehet ketchuppal, vagy akár pisor arannyal, friss petrezselyemmel díszíteni ízlés szerint. 

Sonkás sajttorta:

20 dkg sűrű krémsajt, 7,5 dkg vaj, 1 kk. piros arany, 1 ek. fokhagymakrém, 25 dkg túró, 1,5 ek. tejföl, 8 dkg kolbász, 14 szelet trappista sajt, 4 szelet gépsonka

A vajat a sajtkrémmel a fokhagymakrémmel és a piros arannyal kikeverjük. Majd a túrót apróra vágott kolbásszal, tejföllel, elkeverjük. 

Egy vágódeszkára folpackot teszünk, arra kerül két szelet trappista sajt, majd két szelet sonka. erre kerül a kolbászos krém 1/3-a, majd ismét két sajt, erre a sajtkrém 1/3-a, majd tovább folytatjuk a rétegezést egészen addig, hogy a végén a tetejére a toronynak a két szelet sonka és két szelet sajt kerül. 
A folpackkal betakarjuk és egy vágódeszkával lenyomjuk egy kicsit a tetejét.
Hűtőbe rakjuk tálalásig. 

Ha valaki vendéget vár - akár szilveszterre - szerintem bőven tud ötletet meríteni a fenti választékból. Próbáljátok ki, biztos siker! 

4 megjegyzés:

  1. Szia!Elkezdett korogni a hasam:) Szívesen mennék hozzád vendégségbe!Nagyon szuper receptjeid vannak!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű kínálat, nagyon szeretem én is a hidegtálakat, főleg ami rajtuk van :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ötletes és mutatós!!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...