2012. június 17., vasárnap

Sörben sült oldalas BBQ szósszal és petrezselymes újkrumplival

Ez a hét is nagyon hamar elszaladt, szinte fel sem fogtam, hogy ma már vasárnap van, sőt lassan a vasárnapnak is vége és kezdődik egy újabb hét.
Mi a hétvégét ismét pihenéssel töltöttük, na persze én leginkább tanulással egybekötve. Ha minden jól megy jövő hétvégén már tényleg felhőtlen pihenésé lesz az idő, és ha az időjárás is kedvez akkor végre megtarthatjuk az első kertipartinkat...:)

Ma életemben először ettem, és először készítettem oldalast...:) Hát azt kell, hogy mondjam eszméletlen finomra sikerült. Azt hiszem, hogy ezentúl ezt a húst is szeretni fogom. Ki tudja a végén még eljutok a zöldborsó és a gomba szeretetéig is...:)

Hozzávalók:

Oldalashoz:
10 szelet oldalas, 1 doboz sör, 1/4 vöröshagyma felkockázva, só, bors, BBQ szósz

BBQ szószhoz:
3/4 vöröhagyma felkockázva, 1 ek. méz, 1 ek. barnacukor, 1/2 ek. ecet, 2 ek. mustár, 1 kis doboz paradicsompüré, 4 dl ketchup, 2 ek. worchester szósz, 1 dl sör

Körethez:
1 kg újkrumpli, petrezselyem, 1 ek. olaj, só

Balzsamecetes paradicsomsalátához:
koktélparadicsom, bazsalikom, 1 ek. balzsamecet, 1 tk. cukor, 1 tk. só


Elkészítés:

BBQ szósz:
A hagymát 2 ek. olajon megpirítjuk, majd hozzáadagoljuk az összes hozzávalót. Forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről és ha kissé kihült leturmixoljuk, hogy ne legyen darabos.

Oldalas:
A húsokat sózzuk, borsozzuk, majd egy tepsibe fektetjük, és a maradék hagymakockákkal megszórjuk őket. 240 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd, aláöntjük a 4 dl sört és alufóliával letakarva 180 fokon pároljuk tovább 40 percig. Ha túl sok leve marad a húsnak leöntjük róla, és megkenjük a húsokat a szósszal, majd további 20 percig továbbsütjük 220 fokon már fólia nélkül. Közben egy alkalommal megfordítjuk a húsokat.

Paradicsomsaláta:
A balzsamecetet a cukorral és a sóval kikeverjük, hozzáadjuk az apróra végott bazsalikomot, majd a négy felé vágott paradicsomokat beleforgatjuk.

Köret:
A burgonyát megtisztitjuk, lekaparjuk a héját, majd kettévágjuk őket, és kb. 15 perc alatt megfőzzük. Közben a petrezselymet felaprítjuk, és kevés olajon egy serpenyőben megfutattjuk. Kevés sót adunk hozzá, majd a kész burgonyákat beleforgatjuk.


Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki, mert nagyon-nagyon finom. Az alapokat Alexa Christitől lestem. A sütési időket főként, a többi pedig saját elgondolás alapján készült...:)


12 megjegyzés:

  1. Szia Lilla!
    Megkaptad az emailt? Mert új az email címem, és izgulok, hogy elment e?:-)
    Anikó

    VálaszTörlés
  2. Én nagyon szeretem az oldalast! És a BBQt is. És mindent ami grillezve van. Nagyon guszta így már csak a hangzása is, na meg a fotókon is jó szaftos. Szeretném:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta lett, fincsi lehetett. Az oldalas nagyon finom, én sokszor sütöm :)

    VálaszTörlés
  4. Én szökőévben egyszer készítek oldalast, de akkor nagyon szeretjük! A BBQ pácolásért én is oda vagyok, lehet a következő grill "partyn" így készítek majd oldalast! És a paradicsom salátád is jöhet:)

    VálaszTörlés
  5. Guszta!Imádom az oldalast. Szívesen megkóstolnám ezt most mert ez különleges és gondolom nagyon finom!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon gusztára sikeredett első oldalasod! A Férjemnek kedvence a malacnak ez a porcikája.

    VálaszTörlés
  7. Nem csak azért ízlett Neked ez az oldalas, mert sörben sütötted?? :) Félre téve a viccet: valóban nagyon jól néz ki, jó a recept, tetszik. :)

    VálaszTörlés
  8. Így még nem ettem oldalast, de hagyományosan szeretem. Tuti ez is bejönne :)Az meg sosem kizárt, hogy előbb- utóbb a borsót és a gombát is megszereted :D

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jó lehetett, ezt a sörös sütést ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
  10. Szuper menü! 1x szabad tűzön készítettünk oldalast bbq-szósszal kenegetve, az valami csodás volt!

    VálaszTörlés
  11. Lilla the Versatile Blogger! Gratulálok! :))

    VálaszTörlés
  12. Kár, hogy eddig halogattad, mert az oldalas nagyon finom, tetszik a sörös verzió! Most még vizsgázol vagy már vége? :))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...