2011. december 14., szerda

Kelesztés nélküli pizzatészta

Tegnap nem igazán volt semmi ötletem a főzéssel kapcsolatban, mivel már igen csak közel van a holnapi vizsga, így inkább arra koncentrálok. Ilyenkor már kellően feszült és ideges vagyok, úgy, hogy bonyolult étel szóba sem jöhet. Eszembe jutott viszont, hogy van egy nagyon jó pizzatészta receptem, ami percek alatt megvan, és nem kell nagyon bajlódni vele. Minden alapanyag volt hozzá itthon, a feltét pedig igazodott a hűtő és kamra tartalmához.


Recept:

30 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2 dl tej, 3 ek. olaj, 1 kk. cukor, 2 kk. só

Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. Ha kész, hozzáadjuk a maradék tejet és a 3 ek. olajat majd a kimért megsózott liszthez keverjük. Jól összedolgozzuk, amivel nem igazán lesz gondunk, mert pillanatok alatt összeáll, és elválik az edény falától a tészta. Egy kilisztezett deszkán kinyújtjuk ízlés szerinti formára és vastagságúra, majd sütőpapíros -nálam szilikonos sütőlap - tepsire helyezzük. 
A szószhoz én most pizzakrémet, ketchupot, oreganot, bazsalikomot és rozmaringot használtam, de igazán a tészta alapanyagain kívül tényleg minden ízlés kérdése. 
Forró, 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük, vastagságtól függően. 



Ha nagyon sok feltétet használtok rá, javaslom, hogy süssétek elő a pizzatésztát és 10 perc után vegyétek ki a sütőből és pakoljátok rá amit szeretnétek, majd újabb 5-10 percre rakjátok vissza, így biztosan megsül rendesen a tészta.


Nálunk most kétféle feltéttel készült, az enyémen szalámi és kicsit elősütött lilahagyma volt, a pároméra pedig gomba és lilahagyma került. A tetejére pedig trappista sajtot reszeltem. 

Javaslom, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, úgy könnyebb dolgozni velük. Dagasztani, keleszteni pedig nem kell a tésztát. 

Egy-egy házibulin tökéletes kísérője lehet. A tésztát előre elkészíthetjük, kisebb darabokra szeletelhetjük és mindenki ízlésének megfelelően pakolhatja meg. 

3 megjegyzés:

  1. Gyorsan elkészül és ízletes pizzatészta lesz belőle, úgy, hogy szívből ajánlom...:)

    VálaszTörlés
  2. Még ma kipróbálom hot-dog tészta gyanánt. Tehát kinyújtom,megkenem ketcuppal, téglalapokra vágom, közepére virslit teszek ,és összecsavarom. Ha nagy rá a tészta akkor a vége-részt bedugom és tádáám. Remélem sikerül. Elvileg elbaltázhatatlan...elvileg^_^

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...