2014. június 20., péntek

Tonhal chilis édesburgonyával és fokhagymás-túrós mártogatóssal

Már készült korábban is egy hasonló étel, csak akkor házi majonézzel, de ez a mostani szerintem még jobban sikerült, szóval úgy gondoltam megér egy bejegyzést ;).

Hozzávalók:

1 doboz tonhalkonzerv (saját lében),
1 nagy fej lilahagyma,
2 nagy méretű édesburgonya,
1 tk. erőspaprikapehely,
kevés olívaolaj,
bors

Mártogatóshoz:
200 gr ToTu (nem paleózoknak zsírszegény túró),
4 ek. ToTu krém extra, vagy mandulatejszín (nem paleózoknak tejföl),
1 gerezd fokhagyma,
1 tk. citromlé,
1 mk. eritrit

 


Elkészítés:

A burgonyát alaposan megmossuk, majd négy felé vágjuk hosszában. Egy tepsibe helyezzük, megszórjuk ízlés szerint sóval, borssal, az erőspaprika pehellyel, majd kevés olívaolajjal meglocsoljuk.
20 perc alatt 200 fokos sütőben készre sütjük.

A mártogatóshoz a hozzávalókat összeturmixoljuk, nálam most mandulatejszínnel készült, de paleó változatban a legjobb választás szerintem tejföl helyettesítésére a ToTu krém extra.
Tálaláshoz a lilahagymát felkarikázzuk, a tonhalat lecsöpögtetjük, és már mehet is a tányérba. Két főre elegendő mennyiség.





2014. június 17., kedd

Karamell fagyi

Ez a fagyi nem paleó, még akkor sem, ha kókusztejszínt, és kókusztejet használunk az elkészítéséhez, ugyanis a varázs hozzávaló ez esetben a kókuszcukor, ami egyáltalán nem paleó alapanyag.
Ezt azért hangsúlyozom, mert sokan vannak akik akként kezelik. Egyelőre semmi megbízható forrás nincs arra vonatkozóan, hogy ennek a cukornak valóban alacsony lenne a glikémiás indexe, mint ahogyan az egyetlen tanulmány ami róla készült (és felleltem) ezt bizonygatja. 

Ebben az esetben viszont teljesen mindegy, mert ebben a fagyiban tökéletesen betölti a szerepét amit kell. Ezáltal a cukor által válik az egyszerű vanília fagyi, amolyan retró hangulatot idéző tejkaramella fagyivá.


Hozzávalók:

6 tojássárgája,
500 ml házi tejszín/ vagy min. 30%-os állati eredetű tejszín/,
100 ml házi tej /vagy zsíros bolri tej/,
6-7 ek. kókuszcukor,
1 rúd vanília magjai

Elkészítés:

Nincs más dolgunk, mint a hozzávalókat egy vastagfalú edényben nagyon lassú tűzön összemelegíteni, egészen forráspontig. Majd jól lehűtjük - ez fontos lépés fagyi gép használata esetén! - végül a fagyigépben kifagyasztjuk a masszát. 



Én ezzel a fagyival neveztem Praliné Zsuzsi játékára, a részleteket, itt olvashatjátok:

2014. június 14., szombat

Málnás-túrós pohárkrém

Egy igazán egyszerű, pár perces finomság a mai menü második fogásaként :)


Hozzávalók:

100 gr totu /nem paleó változat:zsírszegény túró/,
2 ek. cocomas /nem paleó változat: joghurt/
2 ek. eritrit,
2 marék málna,
2 tk. citromlé,
reszelt jó minőségű étcsokoládé a díszítéshez



Elkészítés:

A totut és a cocomast kikeverjük az eritrittel és a citromlével, majd a málnával rétegezzük poharakba. Végül a tetejére egy kevés reszelt étcsokoládét tegyünk díszítésként.

Igazi hűsítő nyári desszert.

2014. június 11., szerda

Frankfurti leves

Nagy-nagy kedvencem, mégis nagyon ritkán készül. A napokban viszont megkívántam, így tegnap vettem is hozzá egy fej kelkáposztát, ma délelőtt pedig még a 40 fokos hőség előtt megfőztem.

Hozzávalók:

500 gr kelkáposzta vékonyra szelve,
1 sárgarépa vékonyra karikázva,
2 pár jó minőségű virsli,
2 szelet bacon szalonna,
1/2 fej vöröshagyma,
1 ek. fokhagymapor,
1 mk. pirospaprika,
só, bors ízlés szerint,
1 mk. majoranna,
1 késhegynyi őrölt kömény,
200 ml mandulatejszín,
1 tk. citromlé,
1 ek. kókuszzsír 
 
Elkészítés:

A zsíron a hagymát és a baconszalonnát megpirítjuk, majd a pirospaprikával megszórjuk. Hozzáadjuk a kelkáposztát, és a sárgarépát, majd kevés vízen megpároljuk. Fűszerezzük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a káposztát. 
Kb. negyed óra, 20 perc alatt elkészül. Ekkor hozzáadjuk a felkarikázott virslit. Pár perc alatt megfő. Addig a citromlevet kikeverjük a mandulatejszínnel.
Egy merőkanálnyi lével kikeverjük a tejszínt és hozzáöntjük a levesünkhöz, egyet forralunk rajta, majd elzárjuk, és tálalhatunk is.

Megjegyzés:
Nem paleó módon a mandulatejszín helyett tejfölt használhatunk, és ez esetben kimaradhat belőle a citromlé.
Továbbá készülhet bármilyen más magtejszínnel, esetleg kókusz, vagy zabtejszínnel is. 
Egy nagyobb burgonyát raktam a nem paleó változatba a család többi tagjának ;)
Ha sűrűbbre szeretnénk (én a nem paleó változatban alkalmaztam) egy ek. keményítőt - esetemben tápióka - keverhetünk a tejszínhez/tejfölhöz.

2014. június 4., szerda

Vaníliafagyi aszalt áfonyával és csokicseppel

Ez a fagyi nálam eddig a csúcs, az összes általam készített közül. 
Ez a vanília fagyi alap szerintem tökéletes. Működik tejjel és kókusztejjel is, szóval bátran készítsétek el...;)


Hozzávalók:

6 tojássárgája,
400 ml tejszín/kókusztejszín,
200 ml tej/kókusztej,
100 gr eritrit
2 rúd vanília magja,
60 gr étcsokoládé csepp,
50 gr aszalt áfonya


Elkészítés:

Az eritritet kikeverjük a tojássárgájával, majd hozzákeverjük a tejszínt és a tejet is és végül a vanília kikapart magjait. Felfőzzük, még forrás előtt lezárjuk a gázt. Kihűtjük a masszát, majd hozzáadjuk az áfonyát és a csokit, és fagyi géppel kifagyasztjuk.





Sült tarja házi chiliszósszal

Egy igazán laktató, nagyon finom ebéd kerekedett ma mindösszesen pár hozzávalóból.

Hozzávalók (2 főre):

Húshoz:
6 vastag szelet csont nélküli tarja,
1 ek. natúr paradicsompüré,
1 ek. dijoni mustár,
1 tk. méz,
1 tk. fokhagymapor,
1 mk. himalája só,
kevés frissen őrölt bors

Chiliszószhoz:
5-6 szárított chilipaprika,
1 tk. erőspaprikapor,
1 tk. himalája só, 
4-5 ek. natúr paradicsompüré,
2-3 ek. olívaolaj,
1 mk. korinadermag,
1 mk. római kömény

Salátához:
Lollo rosso, és fejes saláta
Öntethez: víz, ecet, édesítő, só



Elkészítés:

A húsokat a páccal egy éjszakán át a hűtőben érleljük, majd másnap grillserpenyőben magas hőfokon, rövid idő alatt megsütjük. 
A chiliszószhoz, a koriandert és a római köményt szárazon felhevített serpenyőben megpirítjuk, majd az összes hozzávalóval aprítógépben egyneművé turmixoljuk.
A salátához ízlés szerint elkészítjük a levet, majd tálalhatunk is ;)



2014. június 2., hétfő

Élőflórás kókuszjoghurt eperrel

Újabb joghurt recept paleó módra.

Azt hiszem gyakrabban fog készülni. Nem mondom, hogy nem érződik rajta a kókusz, de így gyümölccsel tényleg nagyon finom!


Hozzávalók:

Joghurthoz:
500 ml kókusztej (nem tejszín!),
1 adag probiotikum,
1 ek. zselatin,
2 tk. citromlé,
2 tk. eritrit

Epres réteghez:
2 marék eper,
2 tk. citromlé,
2 tk. eritrit




Elkészítés:

A joghurthoz a tejet felmelegítjük, majd visszahűtjük langyosra. A zselatint feloldjuk kevés vízben, és forráspontig hevítjük. A feloldott zselatint, és a probiotikumot a langyos tejhez adjuk. Majd egy éjszakára (10-12 óra) bedunsztoljuk egy befőttes üvegben.
Másnap hozzáadjuk a citromlevet és az eritritet, és mehet a hűtőbe.

Az epres réteghez az epret, a citromlevet és az eritritet öszzeturmixoljuk, és fogyasztáskor ezzel rétegezzük a joghurtunkat.


Joghurt készítésről bővebben itt olvashattok:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...