2015. február 28., szombat

Sült karaj batátatócsnival és totu mártogatóssal

Korábban már készült hasonló étel nálam, nagyon szeretem, mert egyszerű és sokféleképpen variálható.


A változtatás annyi, hogy nem került a tócsniba sonka, és hagyma, valamint a totus mártogatósba nem raktam medvehagymát és tejszínt, ellenben fokhagymaport igen.

A hús fűszerezés egyszerűen csak só és bors.


2015. február 23., hétfő

Málnás csokitorta

Az alaprecept a jól bevált paleó diótortám volt, amelyet most nem olívaolajjal, hanem kókuszzsírral készítettem. 

Tortaalap receptje:
 
A krém pedig végtelenül egyszerű: 
200 ml kókusztejszín (nem paleó: habtejszín),
1 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé

Továbbá: málna

Elkészítés:

A fenti recept alapján elkészítjük a torta alapját
A tejszínt felverjük, a csokit felolvasztjuk, és óvatosan belekeverjük. A tortaalapot kettévágjuk, majd betöltjük a krémet. A krém tetejét telerakjuk málnával (nálam fagyasztott), majd mehet rá a másik lapot, és körbevonjuk a csokikrémmel a tortát. Tetejét málnával díszítjük. 

Tipp: Tálaláskor további málnával kínáljuk.

2015. február 15., vasárnap

Sült csülök - sörrel, mézzel

Igazi hétvégi ebéd, nem sok vele a teendő, de sokáig készül, így pont ilyen laza vasárnapokra való étek. 

Hozzávalók:

kb. 1 kg csontos csülök,
3-4 db sárgarépa,
2 fej hagyma, 
5-6 gerezd fokhagyma,
350 ml sör,
2 ek. méz,
3 ek. sertészsír,
1 ek. cserépedényben sültek fűszer (ilyet használtam)
só, egész bors, natúrételízesítő, 2 db babérlevél

Köret: basmati rizs, házi cukormentes szilvabefőtt 



Elkészítés:

1. A csülköt feltesszük főni fűszeres vízben (só, bors, natúr vegeta, babérlevél, fokhagyma, fél vöröshagyma) kb. egy órára. (Ez idő alatt aki Pataki tálat használ áztassa be vízbe.)
2. Ha elkészült, akkor a répákat pucoljuk meg, vágjuk nagyobb darabokra.
3. A hagyma másik felét szintén vágjuk szeletekre és adjuk a répához. 
4. Öntsük bele a sört az edénybe, adjuk hozzá a répát és a hagymát, majd 1 ek. mézet is keverjünk bele. 
5. A csülök főzőlevéből 1/2 merőkanálnyit adjunk még a sörhöz, és ebbe rakjuk át a megfőtt csülköt, úgy, hogy annak bőrét mindkét oldalon beirdaljuk, és megsózzuk még egyszer a húst.
5. Tegyük rá az edény tetejét, és 1-1,5 óra alatt süssük omlósra a csülköt. 
6. Közben többször meglocsolhatjuk, és a végén - utolsó 10 percben -  maradék egy evőkanál mézzel kenjük meg a húst, és már fedő nélkül süssük.

Tipp: Köret nélkül, csak a vele sült répával is tökéletes, de a szilvabefőttől igazán pikáns lesz. Aki szereti a húst gyümölccsel párosítani, próbálja ki :)


2015. január 28., szerda

Kókuszgolyó meggyel töltve

Már elég régen hoztam édességet, már majdnem egy hónappal ezelőtt. Ez a kókuszgolyó a Páromnak készült. 

Hozzávalók:

200 g cukormentes darált keksz, 
4 ek. cukormentes házi baracklekvár,
2 ek. kakaópor,
kb. 3-4 ek. kókuszreszelék,
kb. 1 dl tej/kókusztej,
fél dl víz

Tölteni: magozott meggy, és kókuszreszelék



Elkészítés:

A hozzávalókat robotgépben összeturmixoljuk, majd ha nem elég száraz, akkor kókuszreszeléket, ha túl száraz, akkor pedig folyadékot öntünk még hozzá. 

Nedves kézzel nagyobb diónyi darabokat veszünk a masszából, majd mindegyikbe egy meggyet rakunk, összegörgetjük, és beleforgatjuk kókuszreszelékbe. 


Májkrémmel töltött paprika

Egy ötlet a reggeli változatossá tételének érdekében :)

Hozzávalók:

2 nyúlmáj/ vagy 3-4 csirkemáj,
1/2 fej kisebb hagyma,
1 csipet pirospaprika, 
1/2 mk. himalája só,
1 tk. mustár,
1/2 ek. zsír,
kevés víz,
1 kaliforniai paprika



Elkészítés:

A hagymát vékonyra csíkozzuk, majd a májat is apróbb darabokra vágjuk, és mindkettőt zsíron elkezdjük sütni. 
Hozzáadjuk a pirospaprikát, majd egy kevés vízet, és fedő alatt hagyjuk készre sülni. A fedőt levesszük, és elforraljuk róla a vizet.

Végül levesszük a tűzről, hozzáadjuk a sót, és a mustárt, majd az egészet összeturmixoljuk. A paprikát félbevágjuk, és beletöltjük a két oldalába a kész májkrémet.


2015. január 24., szombat

Fokhagymás avokádókrém

Igazán nem rajongtam eddig az avokádóért, valahogy sosem sikerült igazán jó darabot kiválasztanom.
Most azonban úgy döntöttem, veszek egy éretlenebb fajtát, ami még viszonylag kemény, és beteszem egy papírzacskóba egy banán mellé, és megvárom míg megpuhul, így talán nem lesz kesernyés, mint az eddig vásárolt darabok.
Kb. egy hét múlva vettem ki a zacskóból, és láss csodát, tényleg működött a dolog :)

Hozzávalók:

1 érett avokádó kikapart húsa,
kb. 200 ml majonéz,
2 gerezd fokhagyma,
1 tk. citromlé, 
kevés himalája só






Elkészítés:

A majonézt készítettem el először. 1 egész tojásból, 200 ml kókuszolajból, 1 tk. mustárból, 1 tk. citromléből, és 1/2 mk. sóból. Mindent botmixerrel turmixoltam egy időben egy edényben (ez csak egész tojásnál működik!)

Majd ezt követően hozzáadtam a többi hozzávalót, és azokat is beleturmixoltam a majonézbe. 

Ízlés szerint zöldségekhez, édesburgonyachipshez, vagy bármilyen húshoz kínálhatjuk.


2015. január 18., vasárnap

Fokhagymás brokkolileves

A brokkoli nagy kedvencem, ez a leves pedig végtelenül egyszerűen elkészíthető, és mégis nagyon finom.

Hozzávalók:

1 nagy fej brokkoli,
750 ml víz,
1 ek. natúr ételízesítő (szárított zöldségek),
3 gerezd fokhagyma,
1 mk. himalája só,
feltét: chilipor, és sült szalonna 


Elkészítés:

Feltesszük főni a brokkolit a megpucolt fokhagymával együtt, és a fűszerekkel, majd amikor már megpuhult, akkor a vízzel együtt összeturmixoljuk, és megszórjuk chilivel és sült szalonnával.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...