2012. július 18., szerda

Túrós csusza lecsóval - saját házi tésztával

Ami azt illeti egészen tavaly augusztus utolsó hétvégéjéig hallani sem akartam a lecsóról. Rágondoltam és rosszul voltam tőle. Nem tudom miért alakult ez így, de egyszerűen nem voltam hajlandó még csak megkóstolni sem. Aztán jött a minden évben szokásos nyárzáró lecsóparti a barátainknál, és úgy gondoltam teszek egy próbát. Hát...azt hiszem megszerettem...:) Vagyis most már tudom...:)
Egy-két héttel ezelőtt még túrós csuszával is kipróbáltam a fentiekhez hasonlóan egy jól sikerült buli keretében...:) Na tegnap ezen felbuzdúlva a Párom nagy örömére elkészítettem magam is.

Persze elsőkörön nem volt tervben a saját tészta gyártás, mondván időigényes. Na de aztán mégiscsak úgy döntöttem, hogy miért ne. Na ennek elsősorban az oka viszont nem a nagy buzgalom volt, hanem, hogy már kétszer mentem át a boltba, és mivel falun lakunk, az az egyetlen bolt a közelben és kicsit kezdtem magam hülyén érezni...Amikor pedig megláttam a boltból másodszor is hazatérve, hogy nincs otthon tészta úgy döntöttem, hogy megcsinálom inkább saját magam...:)


Hozzávalók: (4 főre)

Tésztához:30 dkg liszt, 3 tojás, só (+ 30 dkg túró, 3 dl tejföl, 20 dkg kolozsvári szalonna)
Lecsóhoz: 8 db paradicsom, 4 db paprika, 15 dkg kolozsvári szalonna, 2 fej hagyma, 1 tk. pirospaprika, só


Elkészítés:

A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, kis fészket képzünk a közepén, majd egy tk. sót adunk hozzá. A kezünkkel gombóccá formáljuk, majd lisztes gyúródeszkán még rásegítünk. Kettévesszük a tésztát és elkezdjük kinyújtani nagyon vékonyra. Majd késsel kockákra vágjuk, és úgyanezt "eljátszuk" a másik adag tésztával is. Sós lobogó oljos vízben 6-8 perc alatt kifőzzük.
A tésztát egy hőálló tálba merjük, majd mehet rá a már előre megpirított szalonna, a túró és a tejföl is. Majd 200 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. 
A lecsóhoz a hagymát apróra kockázzuk, a paprikát csíkokra vágjuk, a paradicsomot pedig felvágjuk kisebb darabokra. A hagymát az apróra vágott szalonnával jól megpirítjuk, mehet hozzá a kevés pirospaprika, majd a zöldségek és az 1 tk. só. Lefedve 20 perc alatt készre pároljuk.





12 megjegyzés:

  1. Ma én is túrós tésztát készítettem,de a te variánsod is nagyon tetszik:))

    VálaszTörlés
  2. Jót mosolyogtam azon, hogy miért is készült végül házilag a tészta:-) Mindenképpen ügyes vagy, én évente egyszer, ha rászánom magam. Pedig mennyivel másabb, mint a bolti!
    Még nem jutott eszembe lecsóval enni a túrós tésztát, pedig de jó ötlet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen...:) Nem egy túl gyors munka de megéri

      Törlés
  3. A lecsót én is kerülöm és házi tésztát is csak nagymamám szokott készíteni, de megkóstolnám a te kombinációdat. Hátha én is megszeretném:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hidd el én is így voltam vele nagyon-nagyon sokáig...:)

      Törlés
  4. Én is sorban állok egy kis kóstolóra:))Mindkettőt nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
  5. Külön-külön imádom őket, együtt még nem próbáltam. :) (tegnapelőtt este volt nálunk is túrós csusza, de Mi túrós galuskának hívjuk:))
    A lecsót én gyerekkoromban nem szerettem, de hosszú évek óta nagy kedvencem már, imádom!! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Túrós galuskának még nem hallottam...:) Jópofa elnevezés...:)

      Törlés
  6. De ügyi vagy Lilla! :) Együtt még én sem próbáltam őket :) Én viszont nagyon szeretem a lecsót :) Kolléganőm meg annyira nem h ma azt vittem ebédre és megkérdezte h tuti meg akarom e melegíteni... Mondtam neki, hogy igen, természetesen nem eszem meg hidegen.. Azért csak tudtunk egymás mellett enni.. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, én is hasonlóan voltam vele mint a kolléganőd, szóval kicsit őt is megértem, de azt hiszem csak az elkészítésen múlik minden...:)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...