2014. január 21., kedd

Szalagos fánk

Ez a recept ismét egy kivétel. Nem paleo, kicsit sem :)
Sajnálkoztam is, amikor sütöttem, mert annak ellenére, hogy első sütés, olyan szép lett, és olyan régen - kb. egy éve - ettem utoljára fánkot :)
Na, de nem baj, majd kiötlök valamit ennek a problémának a megoldására...

Hozzávalók:

30 dkg liszt, kb. 1,5 dl házi tej, 1 cs. szárított élesztő, 3 dkg cukor, 3 dkg vaj, 2 nagy méretű tojás sárgája, jó sok sertészsír a sütéshez 


Elkészítés:

A lisztet kimérjük, majd a tejet meglangyosítjuk, és hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot. Félreteszzük kb. 10 percre, majd ha picit felfutott, összedolgozzuk a liszttel és utána a tojás sárgákkal és a vajjal is. Jól kidagasztjuk a tésztát - kb. 10 perc alatt. Ha kell akkor adhatunk hozzá egy keveset a tejből, vagy a lisztből (tényleg keveset, mert különben nem lesz jó állaga a tésztának) Ezt követően pedig meleg helyen - én 50 fokon a sütőben fél óra alatt - fél-egy óra alatt a duplájára kelesztjük. 
A tésztát kissé kilisztezett deszkára borítjuk, majd ujjnyi vékonyra nyújtjuk. Kisebb átmérőjű - nálam egy retro kávés pohár - pohárral kiszaggatjuk a tésztát, és 20 percet letakarva pihentetjük. 


Idő közben felforrósítjuk a zsírt az edényben. (Legalább annyi legyen, hogy lebegjenek a fánkok a tetején, ne érjen le az aljuk az edény aljára) 
Ha letelt a 20 perc, akkor a fánkok közepébe nyomjuk az ujjunkat, hogy legyen helye majd a lekvárnak :) 
A felforrósított zsírba a lyukacskákkal lefelé helyezzük a fánkokat, majd 3-4 percig fedő alatt sütjük, aztán átfordítjuk őket és fedő nélkül további 2 perc alatt készre sütjük. 
Egyszerre ne rakjunk sokat az edénybe, mert még sülés közben is tovább nőnek - erre persze sütés közben jöttem rá :). 
Ha készen vannak a tetejüket porcukorral meghintjük, majd a közepükbe egy-egy mokkáskanál lekvárt helyezünk.


5 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek, nagyon guszta! :) Hős vagy, amiért meg tudtad állni és nem ettél ebből a finomságból! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek, szép szalagosak! Én biztosan nem tudtam volna megállni hogy legalább egyet ne egyek meg, ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
  3. Te fakír-nő, minden tiszteletem a kitartásodért!! Engem semmiféle étrend nem tudott volna meggátolni, hogy felfaljam mindet.... :-DD Büszke lehetsz magadra és a gyönyörű fánkokra is!!

    VálaszTörlés
  4. Nem vitás, őrült guszták lettek! :) Viszont kíváncsi lennék pár apróságra! Kukkants be kérlek, játssz velem kicsit! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...