2014. február 12., szerda

Gyors gluténmentes zsemlécskék

Mai ebédünk disznótoros káposzta, és ehhez kellett nekem egy kis szénhidrát, hogy tutira jól lakjak estig. 
Ezért készültek Szafi receptötlete nyomán ezek a kis szépségek. 
Ebből a mennyiségből két darab jön ki, és nekem ez két napig elegendő is :D

Hozzávalók:

25 gr kókuszliszt, 30 gr tápiókaliszt, 1 ek. zabliszt, 1 nagy méretű tojás, 1 ek. kókuszolaj, 1/2 mk. só, 1 tk. útifűmaghéj, 1/2 mk. szódabikarbóna, 25 gr meleg víz
Tetejére: lenmag, szezámmag



Elkészítés:

A hozzávalókat kimérjük egy tálban, majd jól összedolgozzuk őket és két mini zsemlét formálunk belőlük. A tetejüket megszórjuk a magokkal, és előmelegített sütőben 190 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. 


Tipp: Aki nem fogyaszt zabot, az tegyen helyette bele 1 ek. tápiókalisztet még.




2014. február 11., kedd

Sült csirkecombok vörösáfonyás szósszal és sárgarépás édesburgonyatócsnival

Végre itthon voltak a testvéremék, és nagyon jó volt a kis Tündér Lara babát is újra látni. 
Előrehozott névnapi ebédet tartottunk, sok finomsággal. 
Ez lett a kedvenc, főleg a szósz miatt :)
Volt mellette bacon szalonnába tekert szilvával, májjal és sárgarépába tekert aszalt szilvával.

Hozzávalók (4 főre):

Húshoz:12 db csirkecomb, só, bors, fokhagyma, 1 tk. méz, 1 ek. paradicsomszósz, 1 mk. mustár, 1 ek. zsír

Vörösáfonya szósz: 1 cs. aszalt vörösáfonya, 2 ek. cukormentes szilvalekvár, 1 dl vörösbor, 1/2 dl víz, 1 mk. fahéj, 1 mk. szegfűszeg, 1 ek. méz (további édesítés, ha szükséges), 1 tk. chiliszósz

Tócsnihoz: 2 édesburgonya, 4 sárgarépa, 6 tojás, 6 ek. tápiókaliszt, só, bors, 1 gerezd fokhagyma




Elkészítés:

A húsokat sütőzacskóba rakjuk, majd a fűszereket hozzáadjuk és jól összedolgozzuk. 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük a zacskóban, majd kibontva a zacskót további 10 perc alatt megpirítjuk a csirke bőrét. 

A szószhoz mindent egy edényben összekeverünk, és lassú tűzön felforraljuk, majd addig főzzük, amíg be nem sűrüsödik.

A tócsnihoz a répát, batátát megpucoljuk, lereszeljük, összedolgozzuk a többi hozzávalóval, és serpenyőben evőkanálnyi adagokat sütünk.






2014. február 10., hétfő

Hamis keksztekercs - paleo

Ez egy újabb olyan sütemény, amely régen nagy kedvencem volt, így már régóta gondolkodtam, hogyan lehetne változtatni rajta, hogy újra ehessem.
Én vajjal készítettem, ami kompromisszum, és kizárólag kis mennyiségben fogyasztom, de lehet gheevel, vagy szerintem kókuszzsírral is működik. 

Hozzávalók:

Tésztához: 20 dkg aszalt szilva, 15 dkg darált mandula, 1 ek. cukormentes szilvalekvár, 1 tk. presszó kávé, 3 ek. por eritrit, 1 ek. kakaó

Krémhez: 10 dkg vaj/ghee, 1 ek. citromlé, 2 ek. poreritrit


Elkészítés:

Az aszalt szilvát botmixerrel pürésítjük, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk, és betesszük pihentetni a hűtőbe, amíg el nem készül a krém.
A krémhez a vajat/gheet alaposan kikeverjük a por eritrittel és a citrom levével, majd félretesszük.

Két folpack között kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra, majd a krémmel megkenjük a kinyújtott tésztát, és az alsó folpack segítségével feltekerjük szorosan a tésztát, és hűtőbe tesszük pár órára.

Tálalásnál ferdén szeljük.

A képeken lévő másik süti gesztenyegolyó, annak a receptjét nemsokára a Paleországon olvashatjátok. Ha elkészül a bejegyzés, hozok linket is hozzá.


A nem paleo változatot itt találjátok:
http://megfozlek.blogspot.hu/2012/02/kedvenc-keksztekercs.html

2014. február 5., szerda

Töki pompos - paleo

Nagy kedvencem volt korábban is, így megpróbálkoztam elkészíteni a paleó verzióját ennek a finomságnak. Szerintem jól sikerült, egy próbát mindenképpen megér.


Hozzávalók:

Tészta:5 dkg gesztenyeliszt, 12 dkg szezámliszt, 3 dkg tökmagliszt, 1 ek. tápiókaliszt, 3 kis méretű tojás,  1,2 dl víz, 1 dl sertészsír, 1 mk. só,  1/2 mk. chiliszósz,
Tetejére:1 fej lilahagyma, 3 dkg kolbász, 3 dkg zsírszalonna, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek. zsír, 1 tk. kókusztej


Elkészítés:

A tészta hozzávalóit robotgépben egyneművé dolgozzuk, majd szilikonlappal bélelt gáztepsire kenjünk a kapott masszát vékonyan. A tetejére rakjuk a vékonyra szelt hagymát, szalonnát, és a kolbászt, majd 190 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. 
A tetejére elkészítjük a fokhagymás zsírt, amihez a zsírt felolvasztjuk, majd kikeverjük az átpaszírozott fokhagymával, sóval, és a kókuszkrémmel. 




2014. február 4., kedd

Burgonyafőzelék

Régen a legkedvencebb ételem volt :)
Szerintem ez az egyszerű étel könnyedén elkészíthető, kevés alapanyag kell hozzá, és ráadásul olcsó is. 

Most gluténmentesen készült, de higgyétek el, nem venni észre a különbséget. 
Én nem ettem belőle, de a "kritikusok" is dícsérték, szóval, csak jó lehetett :)


Hozzávalók 2 főre:

8 közepes méretű burgonya, annyi víz, ami éppenhogy ellepi, 1/2 kis méretű vöröshagyma, 1 mk. pirospaprika, 1 tk. só, kevés firssen őrölt bors, 1 tk. zsír, 1 ek. tápiókaliszt, 1 ek. tejföl 

Feltétnek: fasírt, aminek a receptjét az alábbi linken megtaláljátok:


Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, majd vékonyra szeljük. A hagymát egy tk. zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Mehet bele a vékonyra szelt burgonya, és annyi vízzel felöntjük, amennyi éppen ellepi. 
Addig főzzük fedő alatt amíg megpuhul a burgonya, majd a tejfölt egy ek. vízzel felengedjük, és jól kikeverjük a tápiókaliszttel. A főzőléből adunk hozzá egy merőkanálnyit, majd az egészet a főzelékhez adjuk. Egyet forralunk rajta, és tálalhatunk is. 
A feltét pedig egy végtelenül egyszerű fasírt, aminek a linkjét fent láthatjátok.



2014. február 3., hétfő

Céklás halburger

Valami hamburger félét kívántam, de darált hús, vagy valami olyan hús, amiből ilyesmit készíthettem volna nem volt itthon. Így jött az ötlet, hogy akkor legyen halból.
Szerintem egy igen jól sikerült ebéd és vacsora kerekedett belőle. 
A vacsorához már nem ettem bagettet, hanem két paprika közé tettem, és ütöttem rá egy tükörtojást is :)



Hozzávalók:

Burgerhez: 2 nagyobb (nálam most fagyasztott tőkehal) halfilé, 1 tojás, 2 ek. útifűmaghéj, 1 mk. dijoni mustár, 1/4 kisebb cékla, 1/2 citrom leve, só, bors, 1 gerezd fokhagyma
Összeállításhoz: 2 tökös bagett, 1 kaliforniai paprika, 1 fej lilahagyma, 1 adag házi majonéz



Elkészítés:

A burgerhez valókat robotgépben összedolgozzuk, majd tenyér méretű pogácsákat formázunk belőlük, és kevés kókuszzsírban kisütjük őket. 

A zöldségeket összeaprítjuk, majd a majonézt is elkészítjük. 

Én most ezekkel az arányokkal dolgoztam: 1 tojássárgája, 1 dl kókuszzsír, 1 tk. dijoni mustár, 1 mk. citromlé, 1 mk. eritrit.

A tökös bagett receptjét pedig itt találjátok:

2014. február 1., szombat

JÁTÉK

Ahogy ígértem korábban, szeretném megköszönni, hogy ennyi látogatója van a blogomnak, és a facebook oldalamnak ennyi rajongója. 
Így egy játékkal szeretnék kedveskedni. 
Ha szeretnétek egy ajándékcsomaggal gazdagodni, gyertek, és játszatok velem.

Itt találjátok a játék linkjét:

Facebook játék




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...