2012. június 26., kedd

Nyári paradicsomos tészta

Tegnap este kb. két órán keresztül azon gondolkodtam, hogy ma mi készüljön ebédre. Az elmúlt napokban szinte csak húst ettünk hússal, és kicsit már sok volt belőle. Valami igazán nyárias, könnyed finomságra vágytam, és egyszer csak végre beugrott, hogy már napokkal ezelőtt paradicsomos tésztát akartam készíteni a megmaradt és már nem túl szép paradicsomokból.

Körbenéztem a kamrában, hogy mi is kerüljön bele, aztán végül jött velem 4 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, a kertből egy marék bazsalikom, és a konyhában lévő fűszeresből egy jó adagnyi provance-i fűszerkeverék, na meg persze az elmaradhatatlan tészta és a paradicsom a hűtőből. 

Nem is kell több hozzávaló egy igazán nyárias, kellemes olaszos tésztához...:)


Hozzávalók 2 személyre:
3 nagyobb paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 marék bazsalikom, provance-i fűszerkeverék, kevés olívaolaj, fél cs. spagetti tészta, só és ízlés szerint mehet bele egy kis konzerv paradicsompüré.


Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy kevés olívaolajon megpirítjuk. Ha már megpirult, mehet hozzá az áttört fokhagyma, 2 paradicsom felkockázva, és végül a fűszerek. Egy paradicsomot leturmioltam, és úgy adtam a szószhoz, majd én tettem bele egy kevés paradicsompürét, hogy kicsit erőteljesebb ízt kapjunk, persze ez el is maradhat.
Amikor már a paradicsom is eggyé válik a szósszal, akkor levesszük a tűzről.

A tésztát sós, olajos vízben kifőzzük, kimerjük tányérakra és mehet rá a szósz. Ízlés szerint reszelt sajtot is tehetünk a tetejére....:)

Mindenkinek jó étvágyat az abédhez!

2012. június 25., hétfő

Majdnem foci torta az EB meccsekre

Tegnap már mutattam képet a focitortáról, ami a szombati bulin nagy sikert aratott, pedig hát tökéletes az nem lett...:) Hát sajnos látszik, hogy egyikünk sem technika, vagy háztartás-ökonómia szakra járt a főiskolán, akkor talán szebbre sikerült volna. Bár azt mondhatom, hogy nagyon igyekeztünk a Párommal, hogy kicsit legalább hasonlítson egy focilabdára...:)

Nagyon egyszerű egyébként a recept, mert az alapja piskóta, a két krém pedig kókuszlikőrös tejszín és étcsokipuding.


És akkor jöjjön a recept:

Hozzávalók:
Piskóta: 20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 4 tojás, 4 ek. víz, 2 kupaknyi kókuszlikőr,  2 vaníliás cukor, 1/2 cs. sütőpor
Töltelék: 1 cs. étcsoki puding, 2 dl tejszín, 1 habfixáló, 2 vaníliás cukor, 1/2 dl kókuszlikőr

Elkészítés:
A piskótához a tojás sárgákat kikeverjük a vízzel és a cukorral. A fehérjéket felverjük egy csipet sóval, majd felesben a liszttel felváltva a cukros tojáshoz adagoljuk.
180 fokos sütőben, légkeveréses üzemmódban 30 perc alatt készre sütjük.
Amíg kihül utasításnak megfelelően elkészítjük a pudingot. Majd a fehér krémhez a tejszínt felverjük a habfixálóval, közben hozzáadagoljuk a vaníliás cukrot és a kókuszlikőrt.
Ha a piskóta kihűlt kettévágjuk, megkenjük a puding felével, majd a tejszín felével és ráhelyezzük a másik piskóta lapot.

A mintát pedig az alsó kép alapján habzsák segítségével készítjük. Persze akinek nagyobb kézügyessége van, annak biztosan szebben sikerül.


Bár szerintem a már felszelt képeken jobban hasonlít a focilabdára...:)

2012. június 24., vasárnap

Végre újra itt...

Hát eltelt egy egész hét az utolsó bejegyzésem óta, és ilyen hosszú időt még sosem hagytam ki.
Ennek az oka nem az, hogy alább hagyott volna a lelkesedésem, hanem az, hogy az elmúlt hetemet a kórházban töltöttem, és mondhatni az ottani koszt nem igazán ért fel az otthonihoz...:)

Na de most már végre péntek óta újra itthon és végre felhőtlenül, vizsgamentesen...:)

Tegnap gyorsan a jó időre tekintettel kertipartit is tartottunk, ahol vörösboros-sertéspörkölt és majdnem focitorta készült...:)
A pörköltet a fiúk főzték, a tortát pedig a Párom segítségével készítettük az esti meccsre hangolódva.

Hoztam pár képet, aztán pedig külön bejegyzésben leírom a torta receptjét is...:)

Készül a finomság...

Itt már majdnem kész...

Ő lenne a majdnem focitorta

Felszelve

 Itt már jócskán megfogyatkozva

Dexter felfedezte a kézmosó vizet, hát utána már az övé lett...:)

Mi

Játszottunk is

Lányok-fiúk 1-1


Szóval a buli igencsak jól sikerült, és itt is szeretném megköszönni mindenkinek aki ott volt, hogy sikerült egy nagyon jó hangulatú délutánt-estét-éjszakát csapnunk...:)


2012. június 17., vasárnap

Sörben sült oldalas BBQ szósszal és petrezselymes újkrumplival

Ez a hét is nagyon hamar elszaladt, szinte fel sem fogtam, hogy ma már vasárnap van, sőt lassan a vasárnapnak is vége és kezdődik egy újabb hét.
Mi a hétvégét ismét pihenéssel töltöttük, na persze én leginkább tanulással egybekötve. Ha minden jól megy jövő hétvégén már tényleg felhőtlen pihenésé lesz az idő, és ha az időjárás is kedvez akkor végre megtarthatjuk az első kertipartinkat...:)

Ma életemben először ettem, és először készítettem oldalast...:) Hát azt kell, hogy mondjam eszméletlen finomra sikerült. Azt hiszem, hogy ezentúl ezt a húst is szeretni fogom. Ki tudja a végén még eljutok a zöldborsó és a gomba szeretetéig is...:)

Hozzávalók:

Oldalashoz:
10 szelet oldalas, 1 doboz sör, 1/4 vöröshagyma felkockázva, só, bors, BBQ szósz

BBQ szószhoz:
3/4 vöröhagyma felkockázva, 1 ek. méz, 1 ek. barnacukor, 1/2 ek. ecet, 2 ek. mustár, 1 kis doboz paradicsompüré, 4 dl ketchup, 2 ek. worchester szósz, 1 dl sör

Körethez:
1 kg újkrumpli, petrezselyem, 1 ek. olaj, só

Balzsamecetes paradicsomsalátához:
koktélparadicsom, bazsalikom, 1 ek. balzsamecet, 1 tk. cukor, 1 tk. só


Elkészítés:

BBQ szósz:
A hagymát 2 ek. olajon megpirítjuk, majd hozzáadagoljuk az összes hozzávalót. Forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről és ha kissé kihült leturmixoljuk, hogy ne legyen darabos.

Oldalas:
A húsokat sózzuk, borsozzuk, majd egy tepsibe fektetjük, és a maradék hagymakockákkal megszórjuk őket. 240 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd, aláöntjük a 4 dl sört és alufóliával letakarva 180 fokon pároljuk tovább 40 percig. Ha túl sok leve marad a húsnak leöntjük róla, és megkenjük a húsokat a szósszal, majd további 20 percig továbbsütjük 220 fokon már fólia nélkül. Közben egy alkalommal megfordítjuk a húsokat.

Paradicsomsaláta:
A balzsamecetet a cukorral és a sóval kikeverjük, hozzáadjuk az apróra végott bazsalikomot, majd a négy felé vágott paradicsomokat beleforgatjuk.

Köret:
A burgonyát megtisztitjuk, lekaparjuk a héját, majd kettévágjuk őket, és kb. 15 perc alatt megfőzzük. Közben a petrezselymet felaprítjuk, és kevés olajon egy serpenyőben megfutattjuk. Kevés sót adunk hozzá, majd a kész burgonyákat beleforgatjuk.


Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki, mert nagyon-nagyon finom. Az alapokat Alexa Christitől lestem. A sütési időket főként, a többi pedig saját elgondolás alapján készült...:)


2012. június 15., péntek

Lepénykenyér Barbitól

Ismét egy régen elkészített ételt hoztam mára. Egy vacsoratippet, vagy reggelit, vagy akár ebédhez köretnek is kiváló...:)
Még pár héttel ezelőtt Barbinál találtam rá erre a finomságra, és egyből el is készítettem. Ő azt írta, hogy nagyon kiadós, hát ez igaz is, még másnapra is maradt belőle két szeletecske nekem reggelire, de a többit azaz 6 szeletet sikerült még aznap este "elpusztítani" belőle kettőnknek...:)

A maradék két szeletet nem sütöttem ki akkor, hanem hűtőben tároltam másnap reggelig, és így is tökéletes volt reggelire. Csak meggyújtottam a tűzhelyet és 15 perc múlva már ettem is...:)


Hozzávalók:
40 dkg liszt,2 dl tej,fél pohár joghurt (nálam kefír volt!)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só


Elkészítés:
A hozzávlókból tésztát gyúrunk, majd lisztes deszkán kör alakúra nyújtjuk a tésztát, kb. 1 cm vastagra. 
Majd egy teflonban 1 kk. vajat melegítünk, és amikor már serceg kisütjük benne a lepénykéket. 
A tálalást követően vajjal megkenve pár szem paradicsommal a legfinomabb....:)

2012. június 12., kedd

Gyors túrós batyu reggelire

Tegnap végre az utolsó előtti vizsgára is pont került, így már csak egy kisebb hajrá van hátra jövő héten és ennek a félévnek is vége.
Így a mai nap végre a pihenésről szólt, lazítással, olvasással, zumbával, kutyázással és beszélgetéssel.

Ma egy régebbi reggelimet hoztam Nektek, amit Debigabinál láttam meg. Elsőre nagyon tetszett, mert gyors, egyszerű és igazán fenséges reggeli tipp.


Hozzávalók:
leveles tészta, túró, citrom leve és héja, kevés tejföl, méz



Elkészítés:
A leveles tésztát kinyújtjuk, kocka alakúra vágjuk, majd a töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük és a kockákra egy-egy kanál túrós masszát rakunk.
A tésztát négy szélénél összefogjuk, megcsavarjuk. Ízlés szerint megkenhetjük a tetejét tojással. Nálam most elmaradt, majd a sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük. 
Porcukorral és forró finom citromos teával tálaljuk...:)

2012. június 10., vasárnap

Ötperces ebéd a vizsgaidőszakra...:)

Ez a hét ismét elég sűrűre sikeredett, így elég kevés időt töltöttem a bloggal sajnos. Na de már csak másfél hét van vissza a vizsgaidőszakból és végre visszatér minden a régi kerékvágásba, na azért nem minden de a blogírás tutira...:)

A héten moziban is voltunk a Párommal, megnéztük a Prometheust 3D-ben. Ez volt az első 3D-s moziélményem. Azt kell, hogy mondjam, hogy bár a film szerintem nem volt egy nagy durranás, de a 3D nagyon klassz volt. Sajnos én nem vagyok egy nagy Alien rajongó, ezért kicsit nehezebben is szántam rá magam erre a mozira, de aztán a Párom nagyon szerette a sorozat részeit, ezért elmentem vele, na meg hajtott a kíváncsiság is...:)
Azt hittem, hogy nagyon félős, ijesztegetős filmet fogunk nézni, hát azt kell mondjam, hogy az eredeti nagyon régi Alienből kb. 5 percet láttam, azalatt jobban megijedtem mint itt a két és fél óra alatt összesen...:)
Azért akit érdekelnek a hasonló filmek, menjen nézze meg, mert a technikai megoldások, és a szereplőgárda szerintem megér annyit...:)

A hétvége most csak tanulással telt, mert jövő héten, és utána még hátra van egy-egy vizsga...
Így nagy főzés nem volt, tegnap például túrós gnocchi volt az ebéd, ami ha nem házi, vagy házi de fagyasztott verzióból készül kb. 5 perc alatt meg van, és tálalhatunk, na meg nagyon gyorsan el is fogyaszthatjuk...:)

És ilyen guszta ebédünk lesz pár perc alatt...

Hozzávalók:
1 cs. gnocchi, 15 dkg túró, 2 vastag szelet füstölt tarja, 1 doboz tejföl, pár szem koktélparadicsom

Elkészítés:
A gnocchit kifőzzük, a tarját és a paradicsomot megpirítjuk, majd tálaljuk az ebédet...:)


Ha valaki szeretné otthon elkészíteni a gnocchit, akkor itt a recept hozzá:

És a végére hoztam pár képet:

A moziban...:)

Reggeli meglepetés a Páromtól a tanuláshoz...:)

Dexter be akar jönni...

Negra fagyit eszik a nagy melegben...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...