2012. augusztus 17., péntek

Update palacsinta málnás-túrókrémmel töltve

Ismét egy nagyon finom desszert, amit akár estére is felvehetünk az "étlapunkra".
Először kicsit féltem tőle, hogy majd a Páromnak nem fog ízleni, mivel azért a master mixnek egész más íze van mint a sima lisztnek, de azt hiszem az, hogy 5 palacsintát egy ültő helyében meg tudott belőle enni, azt jelenti, hogy ízlett neki...:)

A málnás-túrókrém pedig igazán finom volt benne, a megszokott lekvár vagy sima túrótöltelék helyett.


Hozzávalók:

tészta:10 dkg liszt, 10 dkg master mix, 7dl sima csapvíz, 2 tojás
töltelék: 15 dkg túró, 1 nagy marék málna, 1 citrom leve és héja, folyékony édesítőszer



Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük - ha kell akkor még adunk hozzá vizet, majd a palacsinta sütőben 1 kk. vajat olvasztunk és egy merőkanálnyi tésztát megsütünk rajta. A további palacsintákhoz már nem használtam olajat és nem ragadt le a tészta így sem.
A töltelékhez a málnát villával összetörjük, majd a túróval és a tejföllel kikeverjük. Mehet bele a citrom leve és héja, és végül ízlés szerint édesítővel ízesítjük. Majd a megsült palacsintákat megtöltjük a krémmel.


2012. augusztus 16., csütörtök

Blogkóstoló 4. - Rakott csirkemell Tündérkonyhából

Kicsit megcsúsztam, mert tegnap már olyan szinten fáradt voltam estére, hogy nem futotta a tartalék energiákból a blogra is. Szóval igaz egy nap csúszással, de jöjjön az általam válaszott recept Tünditől, aki a Tündérkonyha blogot vezeti.


Én a pulykamell helyett csirkemellet válaszottam, de csak azért, mert az volt a hűtőben...:)


Hozzávalók:

6 szelet csirkemell, 1 tojás, 15 dkg sajt, 4 ek tejföl, 5 ek. tejszín, 1 fej hagyma, só, bors

Elkészítés:

A csirkemelleket kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk, majd 2 ek. tejszínnel kikevert tojásba mártjuk. Egy kisebb hőálló edényben elhelyezzük a fele mennyiséget, úgy, hogy előtte kevés olívaolajat rakunk alá. A húsokra jöhet a hagyma fele (én előtte megpírítottam), majd mehet rá a sajt fele. Majd újra rétegezzük (hús, hagyma). Ha marad meg tojás akkor azt ráöntjük, a végén pedig 3 ek. tejszínnel kikeverjük a tejfölt, megkenjük, a végén pedig reszelt sajttal megszórjuk. 200 fokra előmelegített sütőben alufólia alatt 30 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, és a sajtot is aranybarnára sütjük a tetején.
Én csak uobrkasalátát készítettem hozzá, azzal ettem...:)



A receptért köszönet még egyszer Tündinek!


2012. augusztus 13., hétfő

Update gyümölcsös pite

Egy nagyon egészséges, és finom desszertet hoztam mára, amit igazából majdnem bűntudat nélkül fogyaszthatunk...:)

Imádom az édességet, és ha az ember lánya majdnem minden nap megkíván valami igazán édesset, akkor jobb ha beszerez néhány olyan alapanyagot, amelyből kevesebb bűntudat nélkül varázsolhat valami finomat az asztalra...

Na én pár évvel ezelőtt ismerkedtem meg az update módszerrel, és azt kell, hogy mondjam nem találok benne kivetni valót. Igazán leginkább odafigyelésen múlik és nem a pénzen szerintem, az, hogy valakinek használ-e vagy sem. Eddig sem igazán használtam cukrot, vagyis nagyon ritkán, helyette inkább édesítőszert alkalmazok, és abból sem a "legeslegdrágábbat"...:) A liszttel viszont már gondjaim vannak, ezért ez az egyik dolog amibe most "befektettem", és megvettem a Norbisat belőle.

A használata egyszerű: amennyi lisztet ír a recept, annak csak a felét kell hozzá kimérni, a másik fele pedig a Norbi féle Master mix.

Szerintem egy próbát megér...Persze aki gondolja készítheti nyugodtan sima lisztből és cukorból is...:)


Hozzávalók:

1,5 dl Master mix, 1,5 dl liszt, 10 dkg glükonon, 1 nagy pohár tejföl, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1 cs. sütőpor, 1 marék darabolt szilva, 1 marék darabolt nektarin


Elkészítés:

A vajat megolvasztjuk, majd a tojásokkal és az édesítővel kikeverjük, mehet hozzá a tejföl, majd a kétféle liszthez hozzáadjuk a sütőport, amit belekeverünk a masszánkba. A tésztát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, rá pedig a darabolt gyümölcsöt. 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt aranybarnára sütjük...:)

A recept ötletét Mézesélet szilvás sütijének receptje adta...

2012. augusztus 11., szombat

Eperkrémleves túrógaluskával

A mai napra egy nagyon gyors bejegyzést hoztam Nektek...

Azt hiszem ezt a levest inkább a 40 fokos elegben kellene ajánlanom, de szerintem érdemes megjegyezni, mert még így nyár vége felé is, talán lesz bőven alkalmunk kipróbálni...:)
Bár nem mintha én ma nem tudnám megenni...:)


Hozzávalók:

leveshez:2 marék eper, 1 dl tej, 1 dl tejszín, 1 dl görög joghurt, édesítőszer, 1 citrom leve és héja
galuskához:túró, édesítőszer, 1 ek. sűrű tejszín, édesítőszer, 1 citrom leve és héja

Elkészítés:

Az epret a leves többi hozzávalójával összeturmixoljuk, majd a galuska hozzávalóit jól összekeverjük és két kiskanál segítségével galuskákat formálunk belőle.


2012. augusztus 7., kedd

Joghurtos-szilvás pite

Ma végre nem volt 37 fok árnyékban, így bekapcsoltam a sütőt, mert a szilva már nagyon váratott magára, hogy valami finom édesség készüljön belőle.
Hát azt kell mondjam, megérte...:)


Hozzávalók:

25 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 25 dkg görög joghurt, 15 dkg szőlőcukor, fahéj, 1 dl olaj, 1 citrom leve és héja, 3 tojás, szilva


Elkészítés:

A tojásokat kikeverjük a szőlőcukorral, majd hozzáadjuk a görög joghurtot. Ízesítjük a citrom levével, és a héjával, majd mehet hozzá a sütőporos liszt. Egy 40x25-ös tepsit használtam hozzá. Kikenjük a tepsit vajjal, majd megszórjuk liszttel, és beleöntjük a masszát. A tetejét felezett szilvával kirakjuk, majd 190 fokos sütőben 45 perc alatt megsütjük.


Azt kell mondjam Nektek, hogy ez valami mennyei...:) Próbáljátok ki, mert megéri...


Az eredeti receptet Csibe oldalán találtam. Köszönöm neki az ihletet.

2012. augusztus 6., hétfő

Túrós-áfonyás pohárkrém

A múlt héten úgy döntöttem, hogy elkezdem megvásárolni a Good Food magazint. Az elsőt még bevezető áron megvettem, és nagyon-nagyon tetszett. Csak mivel egy másik újságot vásároltam, és többet nem szándékoztam kiadni gasztroújságokra így az internet és a jobbnál jobb blogok mellett, ezért eddig nem vásároltam újra. Gizit olvasgatva, azonban annyi meg annyi jó kis receptre találtam, amit ő a Good Food magazinban olvasott, hogy múlt héten megvettem a második példányomat, és gyorsan el is készítettük belőle kicsit saját ízlésünkhöz formálva az áfonyás sajtorta pohárkrémként receptet.

Hát nem csalódtunk. Valami eszméletlen finom lett. Az eredeti receptben mascarpone van benne, én annyira nem rajongok érte, sokkal jobban szeretem a túrót, így a mi azzal készítettük. Elsőkörben édesanyámmal - ők egy desszertversenyre készültek vele utána - aztán pedig a Párommal a vendégeinknek.


Hozzávalók:

50 dkg túró, 2 dl tejszín, 1 citrom leve és héja, édesítőszer ízlés szerint, 2 ek. cukor, 1 cs. fahéjas müzli, 25 dkg áfonya


Elkészítés:

A müzlit a poharak - vagy egy nagy üvegtál - aljára helyezzük. A tejszínt felverjük, összekeverjük a túróval, a citrom levével és héjával, valamint ízlésünknek megfelelő mennyiségű édesítőszerrel.
Az áfonyát egy tálba öntjük, majd 2 ek. cukorral megszórjuk a tetejét, és 1 percre a mikróba tesszük, megkaramellizáljuk. A már folyós áfonyát a túrós rétegre helyezzük.
Hűtőben érleljük az ízeket és hidegen tálaljuk.


Nagyon gyorsan fogy, nálunk 6 főre éppenhogy elegendő mennyiség volt, de még tudtunk volna belőle kanalazni.

2012. augusztus 3., péntek

Nemsokára Savaria karnevál, avagy a töki pompos ahogy mi szeretjük...

Szombathelyen minden évben megrendezik a Savaria Karnevált, ami az egész várost megmozgatja, és nemcsak az ország szinte minden részéről érkeznek ide, hanem külföldről is tömegeket vonz a mi kis városunkba...:)

 Az alábbi linken sok mindent megtudhattok a rendezvényről, de az eddig fotóinkból majd én is igyekszem összegyűjteni a legjellemzőbbeket, és megosztom majd Veletek.
Szóval ezen a linken tájékozódhattok a mi Karneválunkról: http://savariakarneval.hu/

Csak ajánlani tudom mindenkinek, nagyon színvonalas, és sokrétű rendezvényről van szó.
Nekünk tavaly még a lány és legénybúcsunk is a karnevál idejére lett megszervezve, ami hát több mint jól sikerült...:) A képes beszámolóban jönnek majd a részletek is...:)

Szóval kanyarodjunk vissza a töki pomposhoz...A karnevál sosem múlik el anélkül, hogy naponta legalább egy szeletke langalló, töki pompos, ki hogy hívja ne csússzon le...:)
Nagyon drágán árulják persze, mint minden ilyen rendezvényen, és otthon elkészíteni szinte fillérekből el lehet, és nagyon gyorsan lesz belőle ebédünk, vagy vacsoránk, sőt a bátrabbak még reggelire is nyugodtan fogyaszthatják...:)


Hozzávalók:

35 dkg liszt, 1 cs. szárított élesztő, 2 ek. olívaolaj, 2,5 dl víz, 1 kk. só
feltéthez: tejföl, kolozsvári szalonna, angol szalonna, kenyérszalonna, 1 fej hagyma, sajt



Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy nagy edényben összedolgozzuk, majd lisztes deszkára borítjuk és gáztepsi méretűre nyújtjuk. A tésztát egy sütőpapíros - nálam szilikonos sütőlap - gáztepsire helyezzük, és 200 fokra előmelegjük a sütőnket. A tésztát tejföllel megkenjük, majd a szalonnákat apróra vágjuk, a hagymát felcsíkozzuk és megpirítjuk egy teflonban. Mehet a tésztára, majd 15 percre a sütőbe rakjuk a töki pomposunkat. Kivesszük, sajtot reszelünk rá, mehet vissza 5 percre a sütőben, amíg meg nem pirul, majd fogyaszthatjuk is...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...