2015. május 31., vasárnap

Mediterrán zsebes karaj

Egy igazán fenséges hétvégi ebéd, vagy vacsora lehet belőle, de akár vendégvárónak is tökéletes, mert kiadós, és akár köret nélkül, vagy vele sült zöldségekkel is megállja a helyét az asztalon. 
Sok macera nincs vele, talán csak (a csontos változatnál) annyi, hogy amikor megsül, le kell vágni a csontról a húst.

Itt is köszönöm az ötletet a Paleotthon Évijének és Lackójának. Így sokat nem kellett törnöm a fejem mi készüljön. 

Hozzávalók:

1,5 kg csontos karaj,
2 paradicsom, 
200 g zsírszalonna,
3-4 fokhagyma gerezd,
2 nagy fej hagyma,
bors,só
1 tk. oregano,
1 tk. bazsalikom,
1 tk. chili



Elkészítés:

1. A zöldségeket megpucoljuk, és felszeleteljük.
2. A zsírszalonnát szeletekre vágjuk, a húst csontig bevagdossuk, úgy, hogy kb. ujjnyi vastag szeleteket kapjunk.
3. A húst alaposan sózzuk, borsozzuk, úgy, hogy a zsebeket is bedörzsöljük.
4. Minden zsebbe teszünk egy szelet szalonnát, egy szelet hagymát, és egy szelet paradicsomot. 
5. A húst összekötjük kötözőzsinórral, hogy ne essen szét sütés közben.
6. Végül jó megszórjuk az oregano és bazsalikom keverékével.
7. A húst belerakjuk egy sütőzacskóba, majd mellé rakjuk a fokhagyma gerezdeket, a többi megmaradt zöldséget, szalonnát.
8. Ha van időnk jót tesz neki ha egy fél napot csücsül a hűtőben, de ha erre nincs időnk, akkor zacskóban mehet a sütőbe.
9. 180 fokos (ha van, légkeveresés üzemmódban) sütőben 50 percig sütjük, majd kivesszük a zacskóból és további 20-25 perc alatt készre sütjük.


2015. május 25., hétfő

Töltött kifli, mustárral és sonkával

Tögyi Juliannának ezer hála ezért a receptért, na és Szafinak is, akinek a lisztje tökéletesre sikeredett ;)

Receptet nem írok, csak azt, hogy mennyit változtattam rajta.

Feltekerés előtt megkentem dijoni mustárral, és vékony szelet sonkákkal. Lekentem tojássárgájával, és nagyszemű sóval díszítettem. 

A nyújtásnál nyílgyökérlisztet használtam.

Recept:



Rakott zsemle

Egy régi klasszikus, amelyet kivételesen nem én, hanem a Párom készített. Nagyon finom, érdemes kipróbálni.


Hozzávalók:

4 szikkadt zsemle,
50 g vaj,
3-4 ek. házi cukormentes baracklekvár,
2 tojás,
70 g xilit/cukor,
450 ml zsírszegény tej,
1 ek. vaníliás xilit

Tetejére: 

2 tojásfehérje,
40 g xilit,
1 tk. házi cukormentes baracklekvár


Elkészítés:

1. Egy tepsit (kisebb méret, kb. 20x25 cm) kikenünk vajjal. 
2. A zsemléket felszeleteljük, majd a tojásokat, az olvasztott vajat, a cukrot és a tejet  alaposan kikeverjük. 
2. A zsemléket megmártjuk a tejes keverékben, majd kirakjuk vele a kivajazott tepsit.
3. Erre jöhet a baracklekvár, és a vaníliás xilit.
4. Újabb réteg tejbe mártott zsemle, majd a maradék tejes keverékkel megöntözzük a zsemlék tetejét.
5. Légkeresés 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. 
6. A tojásfehérjéket a lekvárral, xilittel kemény habbá verjük, és ezzel megkenjük a sütink tetejét, majd visszatoljuk a sütőbe további 10 percre, hogy aranybarnára süljön a teteje.



Forrás: http://receptneked.hu/nagyi-receptjei/habos-rakott-zsemle/


2015. április 29., szerda

Fahéjas tej

Nincs új a nap alatt. Ez igaz, viszont már nagyon régóta szerettem volna feltenni ezt a verziót a tojástejről.  
Annak aki nem ihat tejterméket, ez egy nagyon jó alternatíva. 
Már felkerült korábban a blogra egy hasonló verzió, de azt gondolom ez a tej, csak úgy magában is nagyon finom. 


Hozzávalók:

1 tojássárgája, 
150 ml forró víz, 
ízlés szerinti édesítő mennyiség,
1 csipet fahéj

Elkészítés:

A tojássárgáját kikeverjük az édesítővel, és a fahéjjal majd botmixerrel, vagy egy egyszerű párszáz forintos tejhabkészítővel (IKEÁS) hozzáadjuk a vizet, és folyamatosan keverjük. Ilyen gyönyörű kemény habja lesz, ha alaposan összedolgozzátok. 





2015. április 28., kedd

Party szendvicsek

Ez egy nagyon-nagyon jól sikerült kenyérke, nagyon finom zöldséges kencével. 

A kenyeret Trollanyu receptje alapján készítettem. 

Kenyér receptjét nem írom le, csak annyit, hogy én hagyományos lenmagot daráltam hozzá, és a kendermagot hozzávaló hiányában kihagytam belőle. 
Itt olvashatjátok, hogyan készült: http://trollakonyhamban.blogspot.hu/2015/04/sult-hagymas-bagett-paleo.html


Kence:

250 g brokkoli-répa-karfiol mix (mirelit, de lehet természetesen friss is),
2 ek. házi majonéz (recept: itt),
kevés chilipor,
1 mk. só

Tálaláshoz: apróra vágott zöldség (retek, kaliforniai paprika, uborka)




2015. április 24., péntek

Szezámmagos-mézes húspogácsák, tojásos rizs

Egy tökéletes, egyszerű, hétköznapi fogás, ami egyáltalán nem mindennapi.
Amikor megláttam a feketebabos hamburger receptjét Jamie Oliver 15 perces kaják című könyvében, hát tudtam, hogy ez nagyon nagy kedvencem lenne.
Két probléma volt vele: se feketebab szószom (meglepő módon), se marhahúsom nem volt itthon. 
Így sokkal egyszerűbb lett a helyzet. Volt itthon sertéscomb darálva, így ebből lettek a pogácsák...

Hozzávalók:

400 g darált sertéshús,
só, 
bors, 
szezámmag,
1 ek. méz, 
fél bögre basmati rizs,
2 tojás



Elkészítés:

A darált húst, sózzuk, borsozzuk, majd egyenlő nagyságú pogácsákat formálunk belőle, és kevés zsiradékon alaposan átsütjük mindkét oldalát. Ha elkészült, akkor hozzáadjuk a mézet, alaposan rákaramellizáljuk a pogácsákra, és a legvégén megszórjuk szezámmaggal.

A rizst, kb. 2,5szeres mennyiségű vízben kifőzzük, majd a tojásokat sózzuk, felverjük és hozzáadjuk az elkészült rizshez, és összesütjük vele.

Puncstorta

Már régóta szemezek ennek a tortának az elkészítésével, és a Párom is nagyon szereti, ezért a közelgő születésnapjára tegnap végül elkészült :)

Nem lett tökéletes, a mázon van még mit csiszolni, de ízre nagyon-nagyon finom lett :)



Hozzávalók (19 cm-es tortaformához):

Piskóta 

3 tojás, 
3 ek. liszt,
3. ek. cukor

Töltelék:

1 tojás,
150 gr darált cukor,
100 ml főzött presszókávé,
2 ek. kakaópor,
50 g darált dió,
1 tk. rum,
100 g vaj,
6 db babapiskóta

Ezenkívül: 

200 ml tej,
1 tk. rum,
1 ek. málnaszörp/ pirosételfesték (nekem csak szörp volt itthon),
baracklekvár

Mázhoz:

kb. 150 g átszitált porcukor,
1-2 ek. víz,
1-2 csepp szörp/piros ételfesték


Elkészítés:

1. A piskótához a tojásfehérjét felverjük 1 ek. cukorral, majd a sárgájákat fehéredésig keverjük a többi cukorral. A keményre felvert fehérjékhez keverjük a cukorral elkevert tojássárgákat, majd óvatosan a lisztet is. Egy kivajazott, kilisztezett tortaformába töltve, 165 fokos légkeveréses üzemmódú sütőben 40 perc alatt készre sütjük. (Nem melegítettem elő, és ha nincs légkeveréses üzemmód, akkor 180 fokra állítjuk a sütőt).
Ha elkészült rácson kihűtjük.

2. A töltelékhez a tojásokat alaposan elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a kakaót és a kávét is. Lassú tűzön addig főzzük, amíg besűrűsödik a krém. Levesszük a tűzről, ha kihűlt hozzáadjuk a a vajat, majd a diót és a rumot is.

3. A tejbe belerakjuk a szörpöt és a rumot is, majd ebbe mártogatjuk az összetört babapiskótákat. Majd a babapiskótákat is a krémbe keverjük.

3. A kihűlt piskóta tetejét levágjuk, majd a belsejét kiszedjük, úgy, hogy pereme maradjon a piskóta alsó részének (Dettinél tökéletes fázisfotókat találtok).

4. Megkenjük a piskótát egy kevés rumos tejjel, majd baracklekvárral. Beletöltjük a krémet a kibelezett piskótalapba, majd rátesszük a levágott tetejét. 

5. A mázhoz a cukrot elkeverjük annyi cukorral, hogy sűrű mázat kapjunk, hozzáadjuk a szörpöt. Ezzel öntjük le a tortát, és megkenjük vele a torta oldalát is. 

6. Én végül még 50 g csokoládéval, és étcsokoládé szívekkel díszítettem.


 
Eredeti recept: Betti hobby konyhája, továbbá én Detti leírása alapján készítettem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...