2012. március 5., hétfő

Vörösboros májpástétom lilahagymalekvárral

Tegnap a Páromnak végre sikerült megoldania, hogy itt a blogon is látszódjon a facebook oldal linkje, annyira örültem neki...:) így egy kicsit designet is váltottam, remélem tetszik Nektek is...:)
Már jó ideje kinéztem magamnak ezt a receptet a Tv Paprika egyik adásában, és elhatároztam, hogy elkészítem. Kicsit ugyan elhúzódott, mert mindig közbejött valami, de most végre volt itthon hozzá minden és megszületett a csoda...:)
A májat én nagyon szeretem, a nyúlmájat még jobban, a hagymáért rajongok, szóval a kettő kombinációjának nem tudtam ellenállni...:)


Persze a kenyér is házi, méghozzá ez alapján készült, még mindig...:) Nagyon kevés munkával, nagyon finom eredmény...:)

Recept:

Hozzávalók: 
Májpástétomhoz50 dkg csirkemáj, két nyúlmáj - kihagyható, de nagyon finom bele -, 2 fej vöröshagyma, 1 kk. rozmaring, 1 csipet só, 1 csipet bors, vörösborszirup, 1 ek vaj, 1 ek. olívaolaj
Vörösborsziruphoz: 4 dl édes vörösbor, 4 szem szegfűszeg, 4 szem fahéj, 1 kk. rozmaring, 1 tk. gyömbér, 1 fej vöröshagyma
Lilahagymalekvárhoz: 4 fej lilahagyma, 2 dl édes vörösbor, 6 cl balzsamecet, 1 tk. gyömbér, 1 kk. rozmaring, 1 ek. olívaolaj, 1 ek. vaj


Elkészítés: 

Lilahagymalekvár: A lilahagymát csíkokra vágjuk, majd 1 ek. olívaolaj és vaj keverékén megdinszteljük, és felöntjük a 2 dl borral, és hozzáadjuk a fűszereket. Addig főzzük, kevergetjük amíg lekvárrá nem sűrüsödik.

Vörösborszirup: A vörösborhoz hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, majd a fűszereket, és kb. 15 percig főzzük, nagy lángon. 

Májpástétom: A májat apróra vágjuk, majd az olaj és vaj keverékén megpirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, majd az apróra vágott hagymát is. 
Amikor megpirult és elkészült a szirupunk is, akkor a fűszerkivonatot leszűrjük a májra, és mixerben pürésítjük. 




A tálaláskor a finom friss házi kenyérre kenjük a pástétomot, majd adunk hozzá egy kis lekvárt, és egy pohár finom vörösborral öblítjük le...:)



Aki szereti a májat és a hagymát feltétlenül próbálja ki, mert ez az ízkombináció rabul ejt...:)



22 megjegyzés:

  1. Nagyon finomat főztél! Guszta! Ez biztosan azért volt hogy a férjed addig csinálja neked a dolgodat ugye? Jó lett az új külsőd!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen a párom nagyon örült neki, két napig ezt vitte reggedlire, és mindenkinek adott kóstolót a munkahelyünkön, hogy kóstolják meg, mennyire finom...:)

      Törlés
    2. A páromnak annyira ízlett, hogy mindenkinek mutogatta a munkahelyünkön, hogy nézzék meg, és kóstolják meg mennyire finom...:)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki!
    A véletlen nagy műve: ma én is hagymalakvárt készítettem, igaz, egy kicsit másképp.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szuper lett a Te verziód is.

      Törlés
  3. Ügyes párod van! És a kaja! Ide vele!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Babett, a Te segítségeddel sikerült igazából, bár azért nálunk kellett hozzá egy kis csavar mire sikerült megoldani...:)

      Törlés
  4. Tetszik ez a lilahagymalekvár, még sosem ettem ilyet. A kenyérreceptre pedig szerencsére ráklikkeltem és mentettem is, nagyon ígéretesnek tűnik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem ha kipróbálod megosztod velem, hogy milyen lett!

      Törlés
    2. Remélem megosztod majd, hogyan sikerült...:)

      Törlés
  5. Imádom a májpástétomot!:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néz ki a pástétom is, és a kenyér is!

    VálaszTörlés
  7. Ez igazi ínyenc falat:) Nagyon fincsi lehet, már a neve is olyan, mint egy előkelő éttermi menü:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Trollanyu, tényleg nagyon finom...:)

      Törlés
  8. Nagyon szeretem a házi májpástétomot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki ezt, nagyon finom...:)

      Törlés
  9. Finomat készítettél ;) és ezek a fotók...

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szeretem a hagymalekvárt! Húsokhoz is kitűnő!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az biztos is, legközelebb készítek is valami húsos finomságot hozzá...:)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...