2012. február 12., vasárnap

Vörösborban sült nyúlcomb vajas gombócokkal

Ismét egy hot panben készült étel...:) Meg kell valljam, első számú kedvencé lépett elő ez az étel. Tökéletes! Tegnap kaptunk egy egész nyuszit, aminek a máját megsütöttem reggelire - holnap lesz ismét reggelis bejegyzés...:) - a combjait pedig a mai ebédünkhöz használtam fel. Sokféle nyúlételt kipróbáltunk már, de azt hiszem talán ez most dobogós helyre került!
Bár időigényes, de megéri! Aki esetleg nem szereti a nyúlhúst, vagy nem tud hozzájutni, az elkészítheti bármilyen vadhúsból vagy akár marhahúsból is.


Az eredeti recept a Select Food oldaláról származik, a gombócokat szinte változtatás nélkül készítettem, a húson viszont elég sokat változtattam.

Recept:

Hozzávalók:

Húshoz: 2 alsó és 2 felső nyúlcomb, 2 ek. olívaolaj, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 fej lilahagyma, 4 db szegfűszeg, 1 ek. petrezselyem, 1 ek. metélőhagyma, 2 ek. provance-i fűszerkeverék, 1 ek. tárkony, 10 dkg aszalt szilva, 10 dkg aszalt barack, 4 ek. méz, 5 dl száraz vörösbor (én Egri Bikavért használtam), 6 dl húslevesalaplé

Gombócokhoz: 20 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 7,5 dkg vaj, 1 kk. só, 1 ek. tárkony, 1 kk. szerecsendió, 1 dl tej, 1 kk. cukor



A húsokat a fűszerekkel, kevés sóval, borssal bedörzsöljük.
A hagymákat és a répát felkarikázzuk, majd az olívaolajon kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a húsokat, és mindkét oldalát két-két percig sütjük. Ezt követően felöntjük a borral és az alaplével. Hozzáöntjük a mézet, belerakjuk a szegfűszegeket, majd lefedve kb. másfél órán keresztül pároljuk. 

Ez idő alatt megformázzuk a gombócokat, amelyhez az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd az összes hozzávalóból tésztát gyúrunk. Nekem egyből összeállt, semmit nem kellett hozzáadnom. A tésztából diónyi gombócokat formázunk, majd egy deszkára sorakoztatjuk őket és letakarjuk. 

Másfél órát követően beleszórjuk az aszalt gyümölcsöket, majd 10 perc múlva a formázott gombócokat is belerakjuk a szószba, és még 10 percig fedővel, majd 5-10 percig fedő nélkül sütjük tovább.



Összesen kb. 2 óra kell a nyúlnak, hogy omlós, puha, tökéletes legyen. Ez idő alatt a szószunk is megfelelő állagú lesz.


Pár sor a hot panről, ha már ennyit használom mostanában:
A hot panről még annyit elárulnék, hogy én már készítetettem benne dödöllét, pörköltet, smarnit, káposztás tésztát, sült húst, tükörtojást, sült májat... és még sorolhatnám.

Egy fantasztikus találmány, amelyet nyaraláskor is könnyedén magunkkal vihetünk, és elegendő hozzá egy konnektor, ahová be tudjuk dugni, és már üzemel is. Az elmosogatásával sem kell sokat bajlódni, teflonos, szóval nem tapad le benne semmi.


És két kép Trollanyunak és mindenkinek akit érdekel:






14 megjegyzés:

  1. Ismerem a hot pant, bár eddig még soha nem használtam - mivel nincs is nekem ilyenem. :D De szerintem szuper találmány! :) Ha lenne nekem, biztos használnám sokszor.
    A nyuszihusi... bevallom, nem ettem még nyúlhúst. A férjem azt mondja mindig, hogy Ő bizony megenné, mert a nyuszinak isteni fincsi husija van.
    Az ételed nagyon jól néz ki, szuper a tálalás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg szuper találmány, mi elég sokszor használjuk. A nyuszihusi nagyon finom, próbáld ki!

      Törlés
  2. Guszta ez a nyúlhus és ahogy tálaltad ! Még nem kóstoltam nyúlhust de eltudom képzelni hogy nagyon finom lehet.
    Nagyon praktikus lehet valóban ez a készülék ahogy írod, ügyes aki ilyeneket kitalál!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, az biztos, hogy jó kis találmány! A husi pedig tényleg igazán omlós, finom.

      Törlés
  3. Jól megfűszerezted a nyuszikát:-) Nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  4. Ez is nagyon finom lehetett! Eredetileg én is vörösborban akartam sütni a nyulat, de a férjem a sörre szavazott. Nem bántam meg, de majd vörösborral is ki kell próbálnom! Egy biztos, az alkohol jót tesz a nyúlnak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ihlet tőled van. Haza is hoztam egy doboz sört, aztán rájöttem, hogy egy csomó minden nincsen a receptedhez, szóval így elhalasztottam az elkészítését, de az sem várat magára sokat...:)

      Törlés
  5. Köszönöm, hogy feltetted a hot pan képét:) Tényleg remek kis szerkezet, és fejedelmi nyulat főztél benne. Mert ugye a hot pan sem főz magától, szükséges hozzá egy ügyes háziasszony:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Trollanyu, jól esik ilyet hallani...:) És nagyon szívesen!

      Törlés
  6. Nagyon jól néz ki,szívesen megkóstolnám,mert nagyon ízletesnek néz ki!És nagyon régen ettem nyúl húst!
    Jó ez a sütő,már láttam hirdetésben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg jó, és sokszor van jó akciójuk. Érdemes egyet beszerezni. Mi tesómmal rendeltük meg ketten, és a kettő 15.000 forint volt. Szerintem nem volt drága.

      Törlés
  7. Kedves Lilla! Örülök, hogy bevált neked is a recept, és köszönöm a visszajelzést! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm a szuper ötletet! Nagyon bevált...:)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...