2012. március 21., szerda

Lélekmelengető leves: Tárkonyos raguleves

Nagy kedvencem a tárkonyos raguleves, de eddig magam sosem készítettem el, aminek az oka talán az, hogy általában nyúlhús van itthon, és annak hát, hogy is fogalmazzak, elég sokáig kell puhulnia, hogy olyan igazán omlós legyen a végeredmény.
Tegnap viszont nem igazán akartam túl nehéz ételt vinni ebédre, ezért úgy döntöttem, hogy végre megfőzőm életem első saját tárkonyos ragulevesét, és a kísérő "csak" palacsinta lesz mellé.
Hát persze mondanom sem kell, hogy néhány blogtársamhoz hasonlóan nem igazán tartozik a kedvenceim közé a palacsinta készítés. Aminek az okát a mai napig nem tudom megmagyarázni, pedig annyira szeretem...:)
Szóval tegnap elkészült mind a kettő, de ma jöjjön a raguleves...


Hozzávalók:
2 fej sárgarépa, 2 fej fehérrépa, 1/4 kg. csirkemellfilé, 1 kk. petrezselyem, 1 ek. tárkony, 1 húsleves kocka, 1 kk. só, 4 szem egész bors, 3 dl főzőtejszín, 1 ek. liszt

Elkészítés:
A húst kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott répákat. Felengedjük annyi vízzel, hogy legalbb kétszer ellepje, majd a fűszerekkel megízesítjük, és a húsleveskockát is hozzáadjuk.
Kb. fél órát főzzük, majd a tejszínt kikeverjük a liszttel, hozzáadunk egy kevés levest a hőkiegyenlítés miatt, és mehet bele az egész az edényünkbe, és egy-két perc alatt összeforraljuk.

Persze tehetünk bele akár burgonyát, vagy más zöldségeket is, vagy akár tésztát is készíthetünk bele, nekem most erre nem volt időm...:)


Forrón tálaljuk, és már fogyaszthatjuk is...
Bár igaz, hogy már jön a tavasz, de szerintem akár tél, akár tavasz, ez a finom leves mindenkinek jól tud esni...

Tipp:
A kis tálkát most szereztem az IKEÁBÓL, a legkedvesebb barátnőm hozta nekem, hat darab van belőle, és tényleg fillérekbe kerül, szóvak aki esetleg ilyen bolt közelében lakik, annak bátran ajánlom, hogy nézzen körül...:) Én mindig benézek, ha Bp-en járunk a Párommal. A tálkák darabja egyébként 120 Ft...:)

16 megjegyzés:

  1. Mi is szeretjük a tárkonyos ragulevest!
    Én tejföllel készítem és tálaláskor citromlevet facsarunk bele.
    Nagyon guszta a levesed, be is sorolom még a hétre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen én is gondoltam a citromlére, de annyira nem hiányzott belőle, hogy végül nem tettem bele. A Párom így is imádta!

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki, Erdélyben ettünk először tárkonyos levest, azóta én is főzök itthon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is onnan hallottam a receptet először.

      Törlés
  3. Szuper a tálkád :) A ragulevesed meg megkívántam olyan jól nézz ki :) A palacsintasütéssel meg szintén hadilábon állok, bár mostanában sűrűbben sütöttem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezútán én is gyakrabban állok neki palacsintát sütni...:)

      Törlés
  4. Már kérdezni akartam, nyúltenyésztéssel foglalkoztok? :D Különben a ragulevest szeretem készíteni és enni is, a palacsinta második fogásnak tökéletes. Évekig én sem tudtam normális palacsintát sütni, de már méricskélés nélkül megy. Meg kell találd a kezedre álló receptet. Nézd meg nálam, bár nincsenek pontos mennyiségek, de Emőke Balhétterem blogján, vagy Tücsök Bogárnál grammra pontos recepteket találsz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi nem, de a Párom szülei nagyon sokat tartanak...:) A palacsintával most már én is többször fogok kísérletezni...:)

      Törlés
  5. Nagyon szeretem a tárkonyos levest, még én sem készítettem eddig. IKEA nálam is nyerő.:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az IKEA csúcs, készítsd el otthon, nagyon egyszerű, nagyon finom...:)

      Törlés
  6. Az IKEA-ban Én is imádom betévedni. :) Gyakran járunk Bp-re, főleg Budaörsre és ott pont van egy IKEA. Tényleg nagyon jó árakon hozzá lehet jutni dolgokhoz.

    A tárkonyos raguleves nálunk az első számú levesek közé tartozik!!! Főleg a férjem rajong érte, szinte állandóan ezt enné levesként. ;-) Majdnem így készítem Én is, annyi különbséggel, hogy zöldborsót is teszek bele (ahány ház, annyi szokás:)).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is mindig Budaörsön állunk meg, és gyönyörködök, meg sokszor elcsábulok...:)

      Törlés
  7. Raguleves mentve! Nagyon egyszerű, pont olyan, ami nekem kell ajtón beesős estékre. Mint pl ma kellett volna...

    VálaszTörlés
  8. Nálunk is nagy kedvenc már maga a tárkony is, más ételekbe is kitűnő. Szép kis tányérok! Az IKEA-ban én is mindig találok valamit :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hát igen az IKEA már csak ilyen...:)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...