2012. február 19., vasárnap

Mákos-joghurtos kockák - Zila formában

Ismét eljött az idő, újabb teszt alá vetettük a Zila formánkat, ezúttal ismét a kocka alakú volt soron. Nem kellett sokáig keresgélnem a recept után, mert szinte elsőre rátaláltam a tökéletes receptre itt. Nem kell hozzá sütő - ez nem teljesen igaz, de majd később kitérek rá - egyszerű, és igazán különleges.
Én kétféle tölteléket készítettem hozzá, mert aki esetleg nem rajong a citrom ízéért, annak ott van a csokis, amit szerintem majdnem mindenki szeret...:) Legalább is a kettő közül tutira mindenki tud választani...:)


A csalás annyi, hogy piskóta alapon állnak a kockák, amihez, ugye sütő kell...:) Szerintem nélküle is tökéletes lenne, de mivel ma a szüleimhez mentünk ebédre, ezért így kölcsönsütőt tudtam használni hozzá...:)

A forma használata sem kritérium, bárki elkészítheti, megmutatom, én hogyan csináltam meg forma nélkül is:


A panna cotta azért készült, mert az eredeti mennyiség kissé sok lett a formához, és ugye azt nem szerettem volna, hogy kárba vesszen...:) 
A fő indoka pedig az volt, hogy a kockák holnapra készültek a kollégáimnak, és le kellett tesztelni, hogyan sikerült...:)

Tesztelve: Eszméletlen finom!




Recept: 



A hozzávalóknál már azokat a mennyiségeket írom le, amely nekem elegendő volt a formához. Aki panna cottának, vagy esetleg tortaformában készíti el, nyugodtan használja ezeket a mennyiségeket, biztos nem fog megmaradni...:)


Piskótához: 2 tojás, 2 ek. liszt, 2 ek. xilit, 1 kk. sütőpor
Mákos-joghurtos kockákhoz: 40 dkg joghurt, 2,5 dl tejszín, 2,5 dkg zselatin, 1 dl víz, 3 dkg mák, 10 dkg xilit, 2 citrom héja

Lemon curdhoz: 1 tojás, 1 citrom leve és 6 dkg xilit, 2,5 dkg vaj
Csokoládé ganachehoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín




Elkészítés:


A piskótához a fehérjéket habbá verjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a xilitet, és végül a sütőporral elkevert lisztet. Ha van formánk akkor a fém keretében sütjük meg a piskótát, ha nincs akkor kapcsos torta formát használjunk.



A joghurtos réteghez a zselatint 1 dl langyos vízben elkeverjük, felmelegítjük, majd félrerakjuk. A tejszínt habbá verjük, majd a többi hozzávalóval összekeverjük és a végén belekeverjük a kihült zselatint is. A formánkat szilikonecsettel kiolajozzuk - ha van formaleválasztónk, akkor azt használjuk - egy tálcára helyezzük, majd beleöntjük a masszát és párszor jól odaütögetjük a pulthoz, hogy ne legyenek hólyagok, lyukak a kész formánknál.
Kb. két órára hűtőbe rakjuk, amíg megdermed.


A lemon curdhoz egy lábasban vizet melegítünk, és fölé helyezünk egy fém edényt, amiben kikeverjük a tojásokat a xilittel és a citromlével. Addig keverjük amíg feloldódik benne a xilit, majd hozzákeverjük a vajat is, és besűrítjük.


A csokoládé ganachehoz a csokoládét és a tejszínt összeolvasztjuk.


Ha megdermed a joghurtos masszánk, ráhelyezzük a tetejére a piskótát, majd leválasztjuk róla a formát. A kockákat betöltjük és citromszeletekkel díszítjük...:)


A panna cottánál a piskótát megspóroljuk, és bármelyik öntetet választjuk, jó döntés, mert mindkettő illik hozzá...:)



A lemon curd egyébként egy igen jó találmány, már nagyon sok blogon olvastam, éppen itt volt az ideje, hogy én is kipróbáljam.



Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni benne!

22 megjegyzés:

  1. Csodás! Nem is tudnék választani, csoki vagy citrom? Mindkettő dobogós nálam!
    Egy kérdésem volna: ha cukrot használok, ugyanannyi kell belőle, mint xilitből?

    VálaszTörlés
  2. Köszi...:) Igen, ha cukrot használsz is ugyanannyi kell belőle. Próbáld ki, nálunk igazán dobogós édesség lett belőle...:)

    VálaszTörlés
  3. Lilla, ez valami mennyei! Ahogy kinéz és amilyen finoman hangzik... Meghiszem, hogy dobogós lett!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, könnyen tudnék választani: mindháromból kérnék :D

    VálaszTörlés
  5. Ez isteni lehet, én a lemon curdost választanám, mert imádom:)A mákért meg odavagyok, engem levett a lábamról:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A lemon curdos nagyon finom volt, de nekem a csokis még jobban ízlett...:)

      Törlés
  6. Csodálatos, és biztos vagyok benne, hogy "eszméletlen finom"!!! Én végigkóstolnám mindet.:)) Nagyon klassz ez a forma, csak az a bajom vele, hogy nagyon drága.:((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen a forma szuper, de ténxleg nem olcsó. Az viszont biztos, hogy nagyon különleges finomságok készülnek benne...:)

      Törlés
  7. Nekem is nagyon tetszik a sütid!Kíváncsi vagyok a kollégák véleményére.
    Még sohasem készítettem lemon curdot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kollégáimnak is nagyon ízlett, pillanatok alatt elkapkodták...:) A lemon curdot próbáld ki ha szereted a citromot, mert nagyon finom!

      Törlés
  8. Gyönyörűek lettek! Wow :) Gondolom a kollégák is nagyon lelkesek voltak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm...:) Igen a kollégák nagyon hamar elkapkodták...:)

      Törlés
  9. Annyira nagyon jól néz ki, guszta! De ahogy végigolvastam az elkészítését, inkább most csak megkóstolnám nem maradt egy kicsi?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát sajnos nem maradt, pillanatok alatt lefogyott...:)

      Törlés
  10. Ezek csoda szépek, szívesen megkóstolnám, el kéne készítenem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, próbáld ki, tényleg nagyon finom lett!

      Törlés
  11. Magyon szép lett, örülök, hogy rátaláltam erre a receptre.
    Nekem kétféle formám van, ez a kocka és a rombusz, de eddig csak sütöttem benne. Ezt hamarosan ki kell próbálnom, mert a kollégáimnak szoktam sütit vinni:-))
    KÖszi a receptet:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki, mert tényleg nagyon finom. Nekem még rombuszos nincsen csak a 12 szeletes tortaforma, meg ez, de imádom őket, szóval előbb vagy utóbb talán lesz rombusz is...:)

      Törlés
  12. Nagyon szuper! Az meg külön jó, hogy Neked van Zila formád :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, hasznos kis kellék az biztos, egyszer szerintem érdemes majd beruházni rá.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...