2012. február 28., kedd

Vörösboros vadpörkölt dödöllével

Sokat gondolkodtam hétvégén, hogy mit is készítsek vasárnapi ebéd gyanánt, így körbe kellett néznem, hogy mi található a mélyhűtőben...:)
Amikor megláttam a gyönyörű vörös húsokat, egyből tudtam, hogy vadpörköltet fogok főzni, mert azt nagyon szeretjük, és már régen volt...:) Persze ismételten jól körbenéztem a szükséges hozzávalók között, mivel mire kiolvadt a hús és nekiálltam felkockázni a hagymát rájöttem, hogy se borókabogyó, se áfonyalekvár nincsen itthon...:)
Még szerencse, hogy egy nagyon kedves ismerősünktől - Judittól - kaptunk egy üveg házi kökénylekvárt nem olyan régen, így teljesen helyettesíteni tudta a hiányzó hozzávalókat...:)



Recept:

Pörkölthöz: 50 dkg vadhús - nálunk szarvascomb, 2 fej kisebb vöröshagyma, 1 kk. pirospaprika, 1 kis doboz paradicsompüré, kb. 4 dl száraz vörösbor, 10 ek. kökénylekvár - vagy áfonya, ha van, só, bors (és ha van otthon, vadfűszer és borókabogyó - hozzáteszem, nem hiányzott belőle egyik sem)

Dödölléhez: burgonya, liszt, víz, só, hagyma, zsír - nálam olaj




Elkészítés:

A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd a húst, és sózzuk, borsozzuk. Mehet rá a paradicsompüré, majd annyi bor, hogy ellepje a húst, és kb. 4 ek. lekvár. Kb. két órán keresztül lassú tűzön pároljuk fedő alatt, hogy finom omlós legyen a hús a pörköltben. 
A bort és a lekvárt közben folyamatosan pótoljuk, hogy elég erőteljes, édeskés íze legyen.

Amíg fő nekiállunk a dödöllének. Én két főre kb. 6 szem nagy burgonyából készítettem, de itt pontos adatokat nem fogok tudni megadni, mert ezt csak érzéssel lehet...:)
A burgonyát megmossuk, lehámozzuk, majd felkockázzuk, és feltesszük sós vízben főni. Amikor megpuhul, akkor leöntünk róla annyi vizet, hogy annyi maradjon rajta, hogy kb. a burgonya feléig érjen. Majd lassú tűzön elkezdjük hozzáadagolni a lisztet, és burgonyatörővel elkezdjük összetörni a krumplit. Addig adagoljuk hozzá a lisztet, amíg már szinte nem is bírjuk tovább keverni...:) Ekkor már jó lesz...:)

Előveszünk egy nagy teflont, vagy akinek van hot pan otthon, mint nekem, könnyebben megússza, mert sokkal könnyebb nagy adagot készíteni benne...:)
Én olajon - de persze biztosan jobb zsíron, csak én azt nem szeretem - megirítottam két fej hagymá, majd beleszaggadtam a krumplis masszát, és hasonló módon mint a császármorzsánál, fakanállal elkezdtem összetörni. Akkor jó, amikor már megfelelően megpirult.


Tálaláskor kínálhatunk hozzá még lekvárt, vagy gyöngyhagymát, én például nagyon szeretem vele...:)

17 megjegyzés:

  1. A dödölle más néven nokedli, igaz? Felénk legalábbis így hívják. :) Lényeg, hogy szuper kaját "rittyentettél" vasárnap ebédre! Ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nokedli nálunk a galuska,azaz liszt, tojás, víz, só, tej és olaj keveréke, és azt szaggatjuk bele a vízbe, és ott fő ki. A dödölle igazi vasi/zalai étel, amit sokszor csak magába tejföllel fogyasztunk, és úgy készül, ahogyan fent írtam. Bár én mindkettőt szeretem, de a dödölle különlegesebb...:)

      Törlés
  2. Nagyon finomat főztél, szeretem a vadpörköltet, igaz nagyon ritkán főzök.(ritkán jutok vadhúshoz)
    Dödölét még soha nem készítettem, pedig már jó ideje tervezgetem.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A dödölle igazán finom köret, de én tényleg simán csak tejföllel is imádom, próbáld ki!

      Törlés
  3. Igazán nagyon elegáns, különleges és finom ebédet csináltál!
    Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon guszta, és az a dödölle!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, nekem is a dödölle jött be jobban, bár mindkettőért rajongok...:)

      Törlés
  5. Nagyon mutatós, finom lehetett. Érdekes,hogy belefőzted a lekvárt is a pörköltbe. Én a vadpörköltet is úgy szoktam készíteni, mint a többi pörköltet.
    Inkább akkor adok mellé áfonyalekvárt, ha sütöm, igaz legutóbb, amikor vadkacsát sütöttem, nem az, hanem befőtt került mellé. Dödöllét még nem készítettem, de én is tervezem már egy ideje.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki legközelebb belefőzni a lekvárt, szerintem az adja meg neki azt a különleges ízt, amitől más lesz mint a többi pörkölt.

      Törlés
  6. Sajnos nálunk nincs vadhús a fagyasztóban:( Csodás ételt készítettél, még én sem hallottam, hogy belefőzik a lekvárt a pörköltbe, de nem lehet rossz. A dödölle pedig tökéletes köret:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, az idén nekünk is szerencsénk volt, hogy kaptunk ajándékba, valamiért most több vad volt, mint az elmúlt két évben, az okára még nem jöttem ré. A lekvár tökéletes kiegészítője a vadételeknek, így pörköltbe, pedig szerintem "kötelező"...:)

      Törlés
  7. Én még soha nem főztem dödöllét, pedig tudnám szeretni, csak úgy simán, tejföllel is. Azt hiszem, Anyósomék ezt nevezték nyögvenyelőnek:-) A vadhús is elmenne hozzá, mi tagadás! Főleg, hogy ilyen étvágygerjesztően tálaltad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ez az elnevezés nem igazán illik a dödölléhez, mert ez egy nagyon lágy, igazán csúszós étel, hidd el érdemes kipróbálni!

      Törlés
  8. Jó kis ebéd, igazán ügyes vagy! Én még sem vadat, sem dödöllét nem készítettem, viszont galuskában jó vagyok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A galuskát is nagyon szeretem a hagyományos pörkölthöz, vagy csak rántottával...:)

      Törlés
  9. A vadhúsért nem vagyok oda, de ez a dödölle is csodaguszta :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...