2011. december 12., hétfő

Házi "zsemle"

Tegnap este eszembe jutott, hogy nincsen itthon kenyér, és reggel nem fogunk tudni reggelire pékárut enni. Ezért jött az ötlet, hogy gyártok gyorsan pár zsemlét, és azt fogjuk reggelizni. 
Már egy ideje elhatároztam, hogy nem fogok pékárut boltban vásárolni, és eddig nem is csalódtam az itthon elkészített finomságokban. A mostaniban ugyan van élesztő, de ez nem vesz el az ízéből egy cseppet sem. 

A zsemle azért került idézőjelbe, mert nem igazán van zsemle formája, inkább hasonlít egy jól megtermett pogácsára. Az biztos, hogy nagyon tartalmas reggeli készül belőle, és az íze inkább zsemle és nem pogácsa...:)

Házi zsemlék

Recept:
45 dkg liszt, 2 dkg élesztő, késhegynyi szódabikarbóna, 2 kk. só, 1 tk. cukor, 2 dl tej, 1 ek. olaj, 1,5 dl víz

Az élesztőt langyos cukros vízben felfuttatjuk. A lisztet a sóval és a szódabikarbónával elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, és a vizet. Jól összegyúrjuk, majd dagasztjuk, és legalább egy órán át kelesztjük meleg helyen.

Ha kb. a duplájára dagadt a tészta, átgyúrjuk, és nyolc részre osztjuk. Gombócokat formálunk belőlük és egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket. Begyújtjuk a sütőt és a lenyitott ajtaján tobábbkelesztjük még fél óráig. Közben tejjel megkenjük a tetejét és megszórjuk magokkal. 180 fokon 20 percig sütjük. 

Kellemes pihenést és szép álmokat kívánok mindenkinek...:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...