2011. december 17., szombat

Tárkonyos-fehérboros nyúlragu burgonyapürével

Nálunk elég sokszor kerül az asztalra nyúlból készült étel, mert finom és azért, mert mindig kapunk igazi házi nyulat és így nem kell drágán boltban megvásárolni.
Sokféleképpen elkészítettük már, de talán ez eddig a kedvenc (bár ami azt illeti a nyúlpaprikást még ez sem übereli nálunk...). 

Tárkonyos-fehérboros nyúlragu

Recept: 

Annyit előljáróban elmondanék, hogy ez két főre készült nálunk, de igyekszem a receptet úgy leírni, hogy dupla adagokat adok meg, mert szerintem legalább akkora mennyiséggel érdemes kezdeni...:)

1 kg nyúlhús (lebernyeg, comb apróra felkockázva), 3 fej vöröshagyma, 5 dl száraz fehérbor, víz, 2 ek. morzsolt tárkonylevél, 1 citrom leve, só, bors, 3 dl tejszín és 1 púpozott ek. liszt.

A hagymát lereszeljük és kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott húst és amikor kifehéredett megfűszerezzük a sóval, borssal és a tárkonnyal. A hús felöntjük annyi borral, hogy ellepje a húst, és belefacsarjuk egy nagy citrom levét. Fedő alatt legalább egy órán keresztül pároljuk, és amikor már elkezdi elfőni a levét mindig utána öntjük a bort és egy kevés vizet is. 
Egy óra kell kb. a húsnak, hogy megpuhuljon. Ha már puha a hús akkor levesszük a fedőt és kicsit hagyjuk, hogy a felesleges lé elpárolódjon róla. Majd a tejszínt elkeverjük a liszttel és a hőkiegyenlítés miatt a forró mártásból legalább ey merőkanálnyit kiszedünk és azzal elkeverjük. Majd a tejszínes keverékkel behabarjuk az egészet. 

A mennyiségek azért nem pontosak, mert a bort és a vizet folyamatosan kell hozzá adagolni, és a tejszín mennyiségét is ízlés szerint növelhetjük, vagy csökkenthetjük attól függően, hogy mennyire szeretnénk sűrű mártást készíteni.

Különleges fogás lehet a karácsonyi menüsorban is, próbáljátok ki.

Jó étvágyat hozzá!

2 megjegyzés:

  1. Jól hangzik, s guszta is. Úgy persze könnyű, ha úgy kapjátok a házi nyulat.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, tényleg nagy könnyebbség, hogy nem kell megvenni, és nagyon finom ételeket lehet készíteni belőle.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...